Gazete Vatan Logo

‘Akyürek ve Yılmazer bizden bilgi sakladı!’

Eski istihbarat müdürü İlhan Güler’den şok ifade:

‘Akyürek ve Yılmazer bizden bilgi sakladı!’

Dink cinayeti soruşturmasında ifade veren dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, “Dink’in öldürüleceğiyle ilgili bana bilgi verilmedi. Ramazan Akyürek başlangıçtan beri hem bizi zor duruma düşürmek hem de sorumluluğunu ortadan kaldırmak için kasıtlı olarak bilgi sakladı” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nce yürütülen Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında, “Dink’in ölümünde ihmali olduğu” iddia edilen dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’in, 8 Aralık’ta şüpheli sıfatıyla verdiği ifadenin detayları ortaya çıktı.

‘Hayal’le ilgili yazı geldi’

Güler, 17 Şubat 2006 tarihli rapordan cinayetin işlendiği 17 Ocak 2007’ye kadar kendisine ve şubesine herhangi bir bilgi verilmediğini iddia etti: “Bize 17 Şubat’ta gönderilen yazı Osman Hayal’e ilişkin bir araştırmayı kapsıyordu. Yazıda iki kişi hakkında bilgi vardı. Yasin Hayal’in daha önce Trabzon da bir işyerini bombalayan kişi olduğunu belirtiliyor, Osman Hayal hakkında bilgi talep ediyor ve bunun için de bize telefon numarası veriyordu. İstanbul’a yazılan yazıda ‘ses getirecek bir eylem yapılacağı’ yazıyor, EGM İstihbarat Daire Başkanlığı’na yazılan yazı ekindeki ise F4 raporunda ‘Hrant Dink’in ne pahasına olursa olsun öldürüleceği’ yönünde bir bilgi paylaşımı yapılıyor. Bir kere ‘ses getirecek eylem’ ile ‘ne pahasına olursa olsun öldürüleceği’ bilgisi arasında büyük fark var. Eğer bize Dink’in öldürüleceği bilgisi verilseydi biz çok daha üst düzeyde ele alırdık, mutlaka Emniyet Müdürümüz ile paylaşırdık, Trabzon ile birebir temas kurardık. İstihbarat Daire Başkanlığı’na gönderilen yazıda öldürme eyleminin nasıl yapılacağı, eyleme giderken baz istasyonundan kurtulmak için telefon götürmeyecekleri, silahı köyden temin edecekleri yönündeki bilgiler bize bildirilmemişti, yani bize eksik bilgi verilmiştir. Dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Osman Hayal’in kullandığı 0538...nolu telefona ilişkin log kayıtlarında araştırma yapılmamış gibi gösterdi.”

Haberin Devamı

‘Logları sildirdi’

Haberin Devamı

“Akyürek, başlangıçtan beri bizi zor duruma düşürmek ve kendilerinin sorumluluğunu ortadan kaldırmak amacıyla kasıtlı olarak bu bilgiyi müfettişlerden gizlemiştir. Biz olayın üzerine gidince İstanbul’daki bilgisayarında inceleme yapılıp müfettişlerden teknik rapor alınınca gerçek ortaya çıktı. Akyürek’in, daha sonra İstihbarat Daire Başkanlığından ayrılmadan önce de buna ilişkin log kayıtlarını sildirdiği yönünde iddialar vardır. Akyürek, o dönem İstanbul İstihbarat Şube Müdürü olan Ali Fuat Yılmazer ile paylaştığı bilgileri bizimle paylaşmadı. Cinayetten sonra Yılmazer, soruşturma savcıları ile görüştüğü ve birtakım belgeleri verdi.”

‘Cinayetten önce bana İstanbul’u terk et dediler’
“Hrant Dink cinayeti öncesinde sizin İstanbul’daki görevinizden ayrılmanız için İstihbarat Daire Başkanlığı görevlileri tarafından size baskı yapıldı mı?” sorusuna Güler şu cevabı verdi: “Cinayetten 6 gün önce İstihbarat Daire Başkanlığı’na çağrıldım. Beni dönemin İstanbul İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Recep Güven’in evine yönlendirdiler. Recep Güven, Başkanlık Personel Müdürü Coşkun Çakar ve bir iki kişi daha vardı. Çakar bana dönerek ‘İstanbul’u derhal terk et’ dedi. ‘Nereye gideceğim?’ dedim. Çakar da bana ‘İzmir’e’ dedi. Sonra Akyürek’in evine gittim ve durumu anlattım. O da bana ‘Bilgim var, arkadaşlar bana ne derlerse onu yaparım’ dedi. Ancak durumdan haberdar ettiğim Cerrah, ‘öyle bir şeye müsaade etmem’ dedi. 5-6 gün sonra Dink cinayeti oldu ve ortam değişti. 10 gün sonra beni aldılar, yerime Ali Fuat Yılmazer’i atadılar.”
VALİ GÜLER, AKYÜREK İÇİN BÖYLE DEMİŞ: ‘Nasıl istihbarat başkanı bu’
Güler, “Ramazan Akyürek, yardımcı istihbarat elemanı Erhan Tuncel ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından EGM İstihbarat Daire Başkanlığına gönderilen ve Hrant Dink’in öldürüleceğine ilişkin bilgiyi içeren F4 raporundan bahsetti mi, bu konuda size bilgi verdi mi?” sorusuna şu cevabı verdi: “Hayır bahsetmedi bilgi vermedi ve hatta emniyet müdürümüz Celalettin Cerrah, ısrarla ve defaten ‘Ramazan bu konuda senin herhangi bir bilgin var mı? Yok mu?’ diye sormasına rağmen Ramazan müdür ‘Yok’ dedi ve hiçbir bilgi vermedi. Hatta vali (Muammer Güler’i kast ediyor) o zaman şaşkınlıkla bu nasıl istihbarat daire başkanı hiçbir şeyden haberi yok şeklinde sitemi olduğunu biliyorum.”

Haberin Devamı