Gazete Vatan Logo

‘Akrabalarınızın selamlarını getirdim’

Moldova’daki Türk bölgesi Gagauzya’ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Soydaşlarımızın yanında duracağımızın altını çizdik. Özerkliğin layığıyla işlemesi için somut adımlar atılması konusunda mutabık kaldık” dedi

‘Akrabalarınızın selamlarını getirdim’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moldova ziyaretini dün Ortodoks Türklerin yaşadığı özerk Gagauz bölgesinde sürdürdü. Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon ile Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah ile İcra Komitesi binasında görüşme yaptı. Liderler, Altındağ Belediyesi tarafından onarılan Kültür Evi ve TİKA tarafından yapılan Komrat Bölge Hastanesi Aziz Sancar Tanı ve Tedavi Merkezi’nin açılış törenlerine katıldı.

Erdoğan, Dodon ve Vlah ortak basın toplantısı da düzenledi. Erdoğan, Moldova ziyaretinin ikinci önemli bölümünü Gagauzya’nın başkenti Komrat’ın oluşturduğuna işaret etti. Erdoğan, 16 yıllık Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı sürecinde buraya hasretinin olduğunu, Gagauz Özerk Yeri Başkanı Vlah ve soydaşlarla hasbihal edeceklerini söyledi. “Sizlere Türkiye’deki 81 milyon akrabanızın selamlarını getiriyorum ve Türk milleti adına bugün buradayım” diyen Erdoğan, bakanlar, Gaziantep ve Altındağ Belediye Başkanları, TİKA gibi birçok kurumun başkanının kendisine eşlik ettiğine dikkat çekti ve bu kurumların Gagauzya’da yatırımlarının süreceğini açıkladı. Erdoğan şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Özerklikte somut adımlar

Moldova ile Gagauzya’nın 1994’ten bu yana ortaya koyduğu barış ve huzur içinde birlikte yaşama iradesini görmekten bahtiyarız. Moldova’nın asli unsurlarından olan Gagauz, soydaşlarımızla komşu olarak addettiğimiz Moldova ile aramızdaki kan bağını oluşturuyor. Gagauzya’nın varlığı Türkiye-Moldova ilişkilerini daha da özel kılıyor. Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başkan ile yaptığımız görüşmede Gagauzya’nın statüsüne ilişkin hukuki zeminin sağlamlaştırılması hususunda hemfikir olduğumuzu gördük. Bu anlayışla Sayın Cumhurbaşkanı’nın ve hükümetin desteği, Sayın Başkan ve Gagauz yetkililerin kararlılığıyla özerkliğin layığıyla işlemesi için somut adımlar atılması konusunda mutabık kaldık. Türkiye olarak geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de soydaşlarımızın yanında duracağımızın altını çizdik. Ancak bizim görmek istediğimiz, Gagauzya’nın birlik beraberlik içinde Moldova ile omuz omuza kalkınma çabalarını sürdürebilmesidir.

Haberin Devamı

Komrat’a başkonsolosluk

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA tarafından Komrat Bölge Hastanesi Aziz Sancar Tanı ve Tedavi Merkezi’nin açılışında toplanan Gagauzlara seslendi. Erdoğan şöyle konuştu:
Bugün burada kardeşlik ve iş birliği var. Elbette burada Moldova ile Türkiye’nin kadim dostluğu var. Biz Moldova’yı komşu ülke olarak görüyoruz. Gerektiğinde elimizdeki tüm imkanları Moldova halkı için seferber etmeyi bir görev biliyoruz. Sizlerin kara gün dostu olmayı sürdüreceğiz. Sizden 1994 yılında diğer devletler iç çatışmalarla kıvranırken kardeşçe yaşamayı seçtiniz. Sizlerin bu asil tavrı tam anlamıyla bir medeniyet örneğidir. Siz soydaşlarımı gönülden kutluyorum. Bu güzel mirası evlatlarınıza aktarmanızı diliyorum. Avrupa başta olmak üzere dünyanın her yerinde etnik ve kültürel farklılıklardan kaçınılmaya çalışılıyor. Toplumlar ayrıştırılmak isteniyor. Kültürel ırkçılık veba salgını gibi yayılıyor. Buradaki soydaşlarımızın asla böyle bir tuzağa düşmemesi gerekiyor. 24 Şubat’ta ve 19 Mayıs’ta seçimlere gideceksiniz. Sandıktan çıkan her sonuç halkın özgür iradesini yansıtır. Bugün hastanemizi açtık gayet muhteşem. Başka yerlere gitmenize gerek yok hastaneniz burada. Gelecek yıl Komrat’ta büyük bir eğitim tesisi inşa ediyoruz. Komrat’ta başkonsolosluğumuzu inşallah çok yakında açıp başkonsolosumuzu da atayacağız. Dil kimliğin aynasıdır. Gökoğuz dilinizi unutmayın, çocuklarınıza aktarın ve yaşatın.
Vlah: Erdoğan tüm sözlerini tuttu
Moldova Cumhurbaşkanı Dodon, Komrat şehrinde Erdoğan ile bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin bu bölgenin istikrara kavuşmasında büyük desteği oldu. 1994 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle Gagauz bölgesiyle ilgili bir kanun çıkarılmıştır. Gagauz Özerk Yeri sakinleri de bunun farkında. Zaten sizi ne şekilde karşıladıklarından gördünüz” diye konuştu. Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederken, “Erdoğan, kan kardeş Gagauzlarla ilgili verdiği bütün sözleri yerine getirdi. Erdoğan’ın ziyareti, Türkiye ile Moldova arasında dostluk köprüsünün simgesidir” dedi.

Haberin Devamı