Gazete Vatan Logo

‘AKP’yi bölmek için 368 vekil hakkında dosya hazırlanmış’

Sadece AKP'yi değil CHP ve MHP'yi de ele geçireleceklerdi

İddianamede, Ergenekon’un “2002’den beri AKP’ye yönelik kapsamlı bir çalışma başlattığı, öncelikli olarak darbe planları çerçevesinde AKP’yi bölüp parçalamayı ve böylelikle hükümetten düşürmeyi hedefledikleri, yaptıkları çalışmalarla bunu tamamen başaramamış olsalar da bir kısım AKP’li milletvekilini koparmayı başardıkları” iddia edildi

İddianamede, Ergenekon’un “2002’den beri AKP’ye yönelik kapsamlı bir çalışma başlattığı, öncelikli olarak darbe planları çerçevesinde AKP’yi bölüp parçalamayı ve böylelikle hükümetten düşürmeyi hedefledikleri, yaptıkları çalışmalarla bunu tamamen başaramamış olsalar da bir kısım AKP’li milletvekillerini koparmayı başardıkları” iddia edildi. Savcılar, Ergenekon’un AKP’yi parçalama hedeflerini tam olarak gerçekleştiremeyince bu kez kapatma davasını etkilemeye çalıştıkları ve Anayasa Mahkemesi ile ilgili çalışmalar yaptıkları, Mahkeme üyelerine yönelik karalama ve yıpratma amaçlı faaliyet yürüttüklerini iddia etti. Sanıkların AKP’li milletvekillerini dini, siyasi görüşlerine ve ırki kökenlerine göre ayrıştırarak kişisel verileri kaydettikleri, milletvekilleri ve belediye başkanlarını AKP’den koparmak için bire bir görüşmeler ve yönlendirmeler yaptıkları ve AKP kapatıldıktan sonra yeni bir parti kurulması için faaliyet gösterdikleri savunuldu. İddianamede bu iddialara yönelik olarak şu deliller gösterildi:

* Tolon, Eruygur ve Atilla Uğur’dan ele geçirilen slaytlarda, Eruygur’un Jandarma Genel Komutanı olduğu dönemde illegal olarak kurduğu Cumhuriyet Çalışma Grubu bünyesinde 2004’deki yerel seçimlerde yurt genelinde AKP’yi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da DEHAP’ı engellemek için merkez sağda alternatif bir partinin güçlendirilmesi, AKP ve DEHAP’a karşı seçim ittifakı yapılması planları uygulamaya konuldu.

* CÇG’nin raporlarına göre bu dönemde ANAP liderinin (Ali Talip Özdemir) gizli olarak DYP’ne birleşme talebinde bulundu. DYP, ANAP ve MHP yöneticilerinin biyografik istihbaratları yapıldı. DYP lideri Mehmet Ağar, ANAP lideri Özdemir’e göre daha güvenilir bulunduğu için bu partinin desteklenmesine karar verildi.

Yerel seçimlerden önce DYP ve ANAP’ın DYP çatısı altında birleşmeleri, birleşme olmaz ise seçime ittifak ile girilmesi, seçimden önce sayıları 55’i bulan DYP kökenli AKP milletvekillerinden mümkün olduğu kadar çoğunun DYP’ye transfer edilerek mecliste grup kurmasının sağlanması planlandı.

DYP ve ANAP’la ittifak

İstanbul’da Ali Müfit Gürtuna’nın DYP’ye angaje edilmesi, Ankara’da Melih Gökçek ile Başbakan Erdoğan arasındaki güvensizlik ortamından istifade edilerek, Gökçek’in saf dışı edilmesi ve Turgut Altınok’un DYP’ye angaje edilmesi planlandı. İddianamede bu iddialara ilişkin şu deliller gösterildi:

* CÇG (Cumhuriyet Çalışma Grubu) raporlarında AKP’nin kopmalarla parçalanması gerektiği, AKP’de daha önce başka partilerde yer almış milletvekillerinin kriz durumunda partiden kopabileceği, bu amaca yönelik krizin suni bir gerilimle kontrollü bir şekilde tırmandırılabileceği belirtildi. Krizin TSK öncülüğünde yaratılabileceği, gerilim konusu yapılacak argümanların ise, laiklik ve dinsel temelli argümanlar yerine; Kamu Yönetimi Yasa Tasarısı, Irak, Kıbrıs, Yunanistan ve Ermenistan politikalarındaki gayri milli yaklaşımlar ve Uzan grubuna yönelik tutumdaki sapmaların kullanılmasının daha etkili olacağı belirtildi.

* Levent Ersöz ve Atilla Uğur, Jandarma İstihbarat dairesinde görevli oldukları dönemde, İsmail Yıldız, Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay’la yaptıkları toplantılarda, AKP’nin bölünmesi ve parçalanması için planlar yaptılar, bu toplantılarda konuşulanları kaydettikler ve ses dosyalarını da sakladılar.

* Bu toplantılarda alınan kararlar gereği, AKP’yi içerden bölmek için bazı AKP’li milletvekilleri ve belediye başkanları ile görüşmeler yaptılar, bu görüşmeleri de kaydedip ses dosyalarını sakladılar.

* İsmail Yıldız’ın, Levent Ersöz’le görüşmesi sırasında “Şimdi bir çalışma yapıyoruz. Kim ne karşılığı AKP’den ayrılabilir diye. Önemli ölçüde tamamlanmak üzere” dedi.

Yıldız, DYP olmadığı takdirde AKP’nin alternatifinin Genç Parti ve Cem Uzan olacağını söyleyerek “Çünkü para var. Hükümeti yıkma girişimi var. Cem Uzan paranın, kesenin ağzını açabilir. Milletvekili transferi yapabilir. Ama nereye kadar yapabilir? İktidara gelebilir mi? Ben o kadar olacağını düşünmüyorum da, AKP yi, hükümeti zayıflatıcı bir faktör olarak kullanılabileceğini düşünüyorum. Cem kullanılabilir paşam rahatça hükümetin düşürülmesinde. Cem çok rahat kullanma makamı haline gelebilir” dedi. Ayrıca İsmail Yıldız bu görüşmede Genç Partinin arkasında muhtemelen İngiliz İstihbarat Servisi MI 6 olduğunu söyledi.

Yıldız devam eden görüşmelerde Ağar’ın yavaş yavaş ikna edildiğini söyledi.

Ersöz ve Uğur’un Hayrullah Mahmut Özgür ve Cem Uzan arasında yapılan görüşmeye ilişkin kaset çözümünde ise Ersöz, “Uzun Grubu’nun mevcut hükümet tarafından mağdur edildiğini öne sürerek Uzun Grubu’na adli olarak da gerekli desteği vereceklerini” söyledi.

Bu görüşmede Yıldız, “Cem Uzan öyle bir şey yapmalı ki hükümet feleğini şaşırmalı. Ne yapabilir? Bir; mecliste bir siyasi partiyi tehdit unsuru haline getirebilir, ikincisi; ben AKP’nin 368 milletvekilinin 368’i ile de ilgili dosya hazırladım. (...) AKP’yi vurmamız lazım. Öncelikle Tayip beyi vurmamız lazım. Kendisi ile ilgili ne varsa ortaya koyup, Tayip beyi toplumun nezdin de bir defa kesin olarak siyaseti hür olmaktan çıkarmamız gerekiyor” dedi.

‘Gürtuna’nın koparılmasını başardık’

Eruygur’dan ele geçirilen bir belgede şu değerlendirmeler yapıldığı görüldü:

* Gürtuna’nın AKP’den kopuşunu zannediyorum gerçekleştirdik. Tabanı farklı olmasından dolayı CHP adayı olamaz ancak DYP’ye entegre edilebilir.

* AKP’den kopacak milletvekillerinin DYP çatısı altında birleştirilmesiyle ilgili Ağar’ın harekete geçirilmesi gerekir.

* Turgut Altınok DYP’ye gelmek üzere. Gökçek’in arkasında Yahudi bir grup, Hisarcıklıoğlu’nun arkasında MİT ve Mossad’la bağlantılı bir grup var.

* Milletvekillerine şantaj yapılması konusu var. Sezer’e de yakın olan insanlar da çok şaibeli, hepsinin de servis bağlantısı deşifre edilebilir. Nevrezoğlu, Alpaslan Işıklı, Gökhan Atadı, 1402’lilerin ekseriyesi bir yerle bağlantılı. Enver Ören İngiliz istihbaratının adamı. Bütün bilgiler derlenmiş durumda. Bir durum olması halinde dosya çok rahat önüne konabilir. Kendilerine şantaj yapılan milletvekilleri ile ilgili doküman ve fotoğraflara ihtiyaç var. Bu bilgiler yerel seçimler öncesinde genel seçimlere kadar kullanılabilir.

Haberin Devamı