Gazete Vatan Logo

'AKP rakamların dilini değiştiriyor!'

CHP'li Toprak'tan flaş iddia.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, ”hükümetin rakamların diliyle oynayıp, ekonominin kararan rengini pembeye çevirmeye çalıştığını” ileri sürdü.

PEŞ PEŞE DEĞİŞTİRİYOR ÇÜNKÜ...

Toprak, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon, turizm gelirleri, milli gelir, işsizlik gibi temel makro göstergelerin hesaplanmasında kullanılan yöntemleri peş peşe değiştirdiğini savundu.

TÜİK’in son zamanlarda istatistik serilerinde sıkça yapmaya başladığı değişikliklerde ”AB’ye uyum” gerekçesini gündeme getirdiğini iddia eden Toprak, şunları kaydetti:

”Hükümet AB’ye rest çekiyor. İlerleme raporlarını çöpe atıyor. İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, insan hakları gibi uyum taleplerine tepkili. Ancak ne hikmetse TÜİK, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) istediği uyumlar konusunda çok hevesli ve istekli. TÜİK, Eurostat’ın uyum isteklerini ve ’Ulusal İhtiyaçları gözeterek’ yaptığını açıkladığı değişikliklerle en son turizm gelirlerini bir gecede kağıt üzerinde 6 milyar dolar arttırarak cilaladı. Bu hesap değişikliğiyle cari açık da kağıt üzerinde 2 milyar dolar düştü. Bir anda Türkiye ekonomisi pembeye büründü. TÜİK Ocak ayında enflasyon endekslerini değiştirdi. Şimdi de İşsizlik istatistiklerinin hesaplama yöntemini değiştirme hazırlığındalar. En son açıklanan Kasım verilerinde işsizlik rakamlarının yeniden tırmanışa geçmesinden hükümet rahatsız olmuş olmalı ki enflasyon, turizm, milli gelir hesabından sonra, işsizliği de kağıt üzerinde üzelleştirmek istiyor. Ekonominin gerçeklerini halktan ve dünyadan gizlemek için artık hesap oyunlarına, kağıt üzerinde rakam makyajlarına yöneldiler. AKP, rakamların diliyle oynayıp, ekonominin kararan rengini pembeye çevirmeye çalışıyor.”

Toprak, ekonominin gerçek tablosunun ve kötü gidişin hükümeti de birbirine düşürdüğünü öne sürerek, ekonomiden sorumlu bakanların siyasi sorumluluktan kaçmak için Merkez Bankası Başkanı üzerinden kavga ettiklerini, kötü gidişten kaynaklanan panik havasının da artık gizlenemediğini savundu.

Haberin Devamı