Gazete Vatan Logo

'AKP'nin şeriatı savunmadığını sağır sultan bile biliyor'

Olli Rehn kapatma davasını böyle yorumladı...

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, demokratik laikliği desteklediklerini, bir partinin yanında olmadıklarını söyledi. Rehn, 'AKP'nin şeriat yasasını savunmadığını aslında sağır sultan bile biliyor' dedi.

CNN TÜRK'te Mithat Bereket'in sorularını yanıtlayan Olli Rehn, AKP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"İstanbul'da AKP'nin şeriat yasasını savunmadığını aslında sağır sultan bile biliyor" diyen Rehn, "Böyle bir çağda bunu herkes bilebilir. Yargının işini yapmasını bekleyeceğiz" dedi.

AB'nin, AB değerlerini ve hukukun üstünlüğünü desteklediğini söyleyen Rehn, "Türk demokrasisinin dur-kalk şeklinde yürümemesini istiyoruz; geçmiş yıllarda olduğu gibi. Daha fazla istikrar bekliyoruz. Daha fazla siyasi diyalog ve uzlaşı gerekiyor. Sivil toplum etkisi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Rehn, Mithat Bereket'in "Anayasa Mahkemesi eğer AKP'yi kapatma kararı alırsa, partinin kapatılması Türkiye'nin AB sürecini olumsuz etkiler mi?" sorusu üzerine, "Şimdi çok tahminlerde bulunmamak lazım. Varsayımlara bağlı düşünmemek lazım. Türk Anayasası'nın da maddelerine saygı duyulması gerekiyor" dedi.

"Şüphesiz Türkiye'deki gelişmelere kayıtsız kalamayız" diyen Olli Rehn, "Burada gelecekte AB üyesi olabilecek bir ülkeden bahsediyoruz. Böyle bir yükümlüğümüz var. Türkiye'deki gelişmeleri izlemek görevimiz" diye konuştu.

Olli Rehn davayla ilgili endişeleri olduğunun altını çizerek, "Şüphesiz kaygılıyım. Ama ben her zaman hukukun üstünlüğüne ve demokratik ilkelere saygı duyulmasından yanayım" ifadesini kullandı.

Rehn, "Biz herhangi bir partinin yanındayız ya da değiliz diyemeyiz. Biz demokrasinin üstünlüğünü benimsiyoruz. Biz temel Avrupa değerlerini savunuyoruz, hukukun üstünlüğünü destekliyoruz. Biz herhangi bir partinin yanındayız diye birşey yok" şeklinde konuştu.

Rehn, "Biz demokratik laikliği destekliyoruz. Demokratik laiklik; bir toplum içinde uygulamalarda eşit hakların uygulanması, belli bir dine mensup olanların olmayanların inançlarına saygı göstermesi demek" dedi.

Rehn, Bereket'in "AB'nin demokrasi ve laiklikliği ayrı yerde gördüğü gibi bir algı olduğu" yönündeki sorusuna da, "Birlikte ilerleyen iki kavram. Bu yüzden altını çiziyorum" yanıtını verdi.

1 Mayıs'ta yaşananlar:

Rehn 1 Mayıs'ta İstanbul'da yaşananlara da değindi. "Olaylara tepkimiz tatil yüzünden gecikti" diyen Olli Rehn, "Gerçek, doğru bilgilere ulaşmamız önemliydi. Daha sonra da görüşlerimizi açıklamamız önemliydi" ifadesini kullandı.

Türkiye'deki gerilim ortamı:

Olli Rehn Türk toplumunun ruhunu aradığını da savundu.

"Türkiye'de liberal laiklerle muhafazakar Müslümanlar arasında çatışma var" diyen AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Rehn, "Ben liberal laiklere bir de sivil toplumda aktif olarak görev alanlara daha çok güveniyorum. Demokratik laikliği savunacak olan onlardır ve yeni bir uzlaşı ruhunu destekleyecek olan olanlardır. AB üyeliği gibi önemli konularda toplumda mutabakat oluşması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

301'inci maddede değişiklik:

Rehn, Mithat Bereket'in "Siz memnun musunuz 301'de son dönemde yapılan değişiklikten? Bu sizi tatmin etti mi?" sorusunu da yanıtladı.

Olli Rehn, "301'de değişiklik yapın çağrımızdan 3 yıl sonra ve pek çok öne sürülen bahanelerin ardından bence memnuniyet verici, doğru yönde atılmış bir adımdır" dedi.

Rehn sözlerine, "Asıl sınav uygulamanın nasıl olacağıdır ve şimdi Türk hükümetinde görev. Yetkililerin artık ifade özgürlüğünün herkes için teminat altına alındığını göstermeleri gerekiyor" diye devam etti.

Türkiye'nin AB süreci:

"Siz AKP üyelerinin Türkiye'nin AB üyeliği sürecine içtenlikle inandıklarına inanıyor musunuz? Samimiler mi?" sorusuna karşılık Olli Rehn, "Ben görüşlerimi ve muhakememi kayıtlara dayandırıyorum. Son dönemde özellikle idam cezasının kaldırılması gibi önemli adımlar gördük, işkence vakalarında azalma gördük, kadın hakları yasalarında değişiklikler oldu, sivil-asker ilişkilerinde ilerleme gördük" dedi.

"Geçtiğimiz yıl yaşanan Anayasa krizi çok fazla enerji tüketilmesine neden olmuştu" diyen Rehn, "Bence yargı alanında reformların yapılması Türk vatandaşlarının hakları için önemli. Bir de ombudsman reformu da yine çok önemli. 2008 harcanmış bir yıl olmamalı. Geleceğe bakarken reformlara odaklanmak son derece önemli. Bunun içinde sivil topluma ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

Olli Rehn, Bereket'in "Bir Türk vatandaşı olsaydınız AKP'ye oy verir miydiniz?" sorusuna ise "Türk seçimlerinde oy verme hakkım yok. O yüzden sizin soru sorma hakkınız var, ama benimde cevap vermeme hakkım var" yanıtını verdi.

Lagendijk'ın açıklamaları:

Türkiye-AB Karma Parlamento Eş Başkanı Joost Lagendijk'ın "Eğer AKP kapatılırsa yeni bir parti kurar ve oylarını artırır" şeklinde açıklamasının sorulması üzerine de Rehn, "Ben AB Komisyonu üyesiyim. Bu konuda AB ilkelerine saygı duymam gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı