Gazete Vatan Logo

‘Akli dengesi bozuk’

Adli Tıp, 3. kez İbrahim Şahin’in cezai sorumluluğunun tam olmadığına karar verdi

İSTANBUL 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin’in mevcut hastalığının suç tarihinde ve halen TCK’nın 32. maddesi kapsamında cezai ehliyetini etkileyip etkilemediğine ilişkin Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesince 4 Şubat’ta düzenlenen raporda, hakkında daha önce çeşitli hastanelerden alınan raporlara yer verildi.

Şahin’in 24 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında muayene edildiği belirtilen raporda, nöropsikolojik değerlendirme sonucunda Şahin’in kişisel bilgilerinin tam, genel ve güncel bilgilerinin yetersiz olduğu, çevreye ilgisi azaldığından zaman yönetimini yapamadığı, sadece mevsimi söyleyebildiği, sözel akıcılığının azaldığı, görsel dikkat ve görsel belliğin bozuk olduğu, adlandırmada güçlük çektiği, bellek performansının bozuk olduğu kaydedildi. Raporda, kişilik testi uygulamasında ise dış dünyaya karşı merakı azaldığı, sosyal uyumu bozuk, insanlarla ilişkilerinin zayıf olduğu söylendi. Raporda tartışma konusu olarak geçen bölümde ise Gözlem İhtisas Dairesi’nde yattığı sürede Şahin’in yapılan psikiyatrik muayenesinde uyku bozukluğu, vertigo, küçük bir uyarıyla saldırganlık, sosyal uyumsuzluğun devam ettiği ifade edilerek, bu bulguların ise Şahin’in daha önce geçirdiği kafa travması sonucu meydana geldiği ve halen devam ettiği vurgulandı. Şahin’in yapılan muayene, müşahedesi, tetkikleri ve adli dosyasının incelenmesi sonucunda, kendisinin ceza ehliyetini azaltacak mahiyet ve derecede olan organik kişilik bozukluğu denilen akıl hastalığının olduğu belirtildi. Raporda, Şahin’in mezkur suçuna bu hastalığının rol oynadığı, bu duruma göre sanığın 7 Ocak 2009’da yargılandığı suçlara karşı ceza ehliyetinin tam olmadığı kaydedildi.

MUHALİF 2 UZMAN

Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce’nin yanı sıra 7 doktorun imzasının bulunduğu raporda, doktorlardan 2’si ise muhalif görüş bildirdi. Doç. Dr. Hüsnü Erkmen ve Dr. Nihat Alpay, ‘’Ceza ehliyetini ortadan kaldıracak mahiyet ve derecede olan postkontüzyonel sendrom denilen akıl hastalığı tespit edilmiş bulunduğu, bu haliyle Şahin’in ceza sorumluluğunun olmadığını’’ belirterek, muhalif kaldıklarını söylediler.

Affedilmiş hapisten çıkmıştı

Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesince 4 Şubat’ta düzenlenen raporda, hakkında daha önce çeşitli hastanelerden alınan raporlara yer verildi. Şahin’in 24 Şubat 2010’da Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Dairesinde yapılan muayenesinin ardından düzenlenen raporda “cezai sorumluluğu tam olmadığına” oybirliği ile karar verilmişti. Mahkemenin talebi üzerine, Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu tarafından Eylül 2010’da gönderilen yeni raporda ise Şahin’in Kadıköy 5. Sulh Ceza Mahkemesinde “ruhsatsız telsiz bulundurmak” suçundan yargılandığı dosyaya göre değerlendirme yapılmış, cezai sorumluluğunun tam olmadığı görüşü oy çokluğuyla alınmıştı.

‘Alay Komutanı Zirve Yayınevi’nde ekiplerden önce olay incelemesi yaptı’

ERGENEKON operasyonu kapsamında gözaltına alınan Eski Malatya İl jandarma Alay Komutanı Mehmet Ülger’in, 18 Nisan 2007’deki Zirve Yayınevi katilamında,olay yerine, “olay yeri inceleme” ekiplerinden önce geldiğini ileri sürüldü. Zirve Davası’nın müdahil avukatı Erdoğan Doğan, duruşmada tanık olarak dinlenen Ülger’in olay yerine gidişine ilişkin sorulara “gitmedim” diyerek yanıt verdiğini söyledi. Doğan, “Mahkemede Zirve Yayınevinin burada olduğunu bilmediğini söylemişti. Ancak olay günü ise henüz savcı dahi gelmeden olay yerine gelmiş ve inceleme yapmıştı” dedi. Olay günü Zirve Yayınevi’-ne gelen Ülger, yaptığı incelemenin ardından ayrılmış, bir gün önce de Zirve Yayınevi’yle aynı katta olan Cem Vakfı’nı ziyaret ettiği belirlenmişti. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün yürüttüğü soruşturma kapsamında, Malatya’da gözaltına alınan askeri personel M.Ç’nin İzmir İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli olduğu, Malatya’ya eşiyle ziyarete geldiği söylendi.

Haberin Devamı