Gazete Vatan Logo

‘Aile hekimi’ gibi KOBİ hekimi geliyor

Ekonominin belkemiği olan KOBİ’ler için ‘aile hekimliği’ne benzer yapıda ‘KOBİ danışmanları’ oluşturulacak. İsteyen işletme danışman havuzundan yardım alacak, ücreti KOSGEB ödeyecek

‘Aile hekimi’ gibi KOBİ hekimi geliyor

Firma sayısında yüzde 98, istihdamda yüzde 75, satışlarda yüzde 63, yatırımlarda yüzde 53, ihracatta yüzde 56, toplam kredilerde yüzde 26, Ar-Ge harcamalarında yüzde 35 payla ekonomiyi ayakta tutan kesim olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ), tıpkı ‘aile hekimliği’ yapısında ‘işletme hekimleri’ne kavuşacak.

MÜSİAD’ın Bolu Şubesi’ni ziyaret ederek, dernek üyelerine KOSGEB destekleri hakkında bilgi veren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Daire Başkanlığı (KOSGEB) Genel Başkanı Recep Biçer, yeni bir çalışma içinde olduklarının müjdesini verdi. Biçer, bu çalışmayla oluşturulacak danışmanlık hizmeti sayesinde işletmelerin ücretsiz bir şekilde yardım alabileceğini belirtti.

Bu yıl yürürlüğe girebilir

Biçer, yeni yapıyı şöyle anlattı: “Mesleki yeterlilik kurumuna ‘KOBİ danışmanı’ diye bir meslek tanımlattık. Meslek standardı yayınlandı. Dolayısıyla aile hekimliği gibi bir şey planlıyoruz. Müracaat edip şartları taşıyan, o yeterlilikten geçen KOBİ danışmanlarından bir havuz oluşturacağız. Siz işletme olarak ona müracaat ettiğinizde ‘Ben böyle bir Ar-Ge projesi yapmak istiyorum. Nasıl yardımcı olabilirsiniz’ dediğinizde o size bu çalışmalarda yardımcı olacak. Onun danışmanlık ücretini biz ödeyeceğiz. Aile hekimliği benzeri bir yapı da kısmet olursa oluşturmaya başladık. Tahmin ediyorum bu sene içinde yürürlüğe girebilir.”

Haberin Devamı

Biçer, KOBİ’lerin ihracat ve Ar-Ge harcamalarını yükseltmesinin ekonomiyi ve şirketleri olumlu etkileyeceğine işaret ederek, “KOBİ’ler yüzde 56 değil de ihracatı yüzde 70’e çıkartabilirlerse ayakları daha sağlam yere basar” dedi.

Dolandırıcı mesajı bana bile gönderildi

KOSGEB Genel Başkanı Recep Biçer, KOSGEB adını kullanarak insanları dolandırmaya çalışanlara karşı işletmeleri uyardı. Devlet desteğini almak isteyen kötü niyetli kişilerin şirket dahi kurduklarını belirten Biçer, şunları kaydetti: “Cep telefonlarına ulaşarak ‘Şöyle yaparsak size KOSGEB’den şu kadar kredi desteği çıkaracağız. Bunun için öncelikle avans olarak 300 lira, 500 lira şu hesaba gönderin işlemleri başlatalım. Bir hafta 10 gün içerisinde desteğiniz elinde’ gibi vatandaşı dolandırmaya yönelik mesajlar gönderiyorlar. Buna yönelik olarak birkaç defa kamu spotu hazırladık. KOSGEB’den gelecek resmi mesajın dışında bizim aracılık firmalarımız yok.” Böyle bir cep telefonu mesajının kendisine bile geldiğini ifade eden Biçer, “Kimi avlayabilirlerse. Bunlara itibar etmemek lazım” dedi.

Haberin Devamı

300 bini bankaya başvurdu

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı bir paketle 15 bin kişinin sıfır faizle 50 bin liraya kadar kredi kullanmasına dönük bir çalışma yaptıklarını anımsatan Biçer, şunları söyledi: “O paketin devamı çok talep gördüğü için kaynağı 2.5 milyar liraya çıkararak yeni bir uygulama yaptık, yeni başvurular aldık. O da sonuçlandı. Geçen Salı günü Başbakanımız sonuçları açıkladı. İlkinde 15 bin olan sayı ikincide 460 bin 167’ye çıktı. 460 bin 167 işletme ve KOBİ’ye Salı akşamı itibarıyla başvurularının kabul edildiğiyle ilgili mesajları gönderildi. Bunlardan aşağı yukarı 300 bini bizim veri tabanımızdan belgelerini indirip bankalara gitmeye başlamışlar. Dolayısıyla inşallah destekleme programı sonunda Türkiye piyasasına yaklaşık 11 milyar lira giriş yapacak. Bunun karşılığında biz bankalara 2.5 milyar lira faiz ödemesi yapacağız.”

Haberin Devamı