Gazete Vatan Logo

'Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satılıyor'

Nijer Devlet Başkanı İssufu,Uluslararası Ceza Mahkemesini Libya'da yaşananları yakından takip etmeye çağırdı. İssufu, Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığını söyledi.

'Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satılıyor'

Nijer Devlet Başkanı Mahamadu İssufu, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satılması olayıyla ilgilenmesi gerektiğini ifade etti.

İssufu, düzenlediği basın toplantısında, köleliğin insanlığa karşı bir suç olduğunu belirterek, UCM'yi, Libya'da yaşananları yakından takip etmeye çağırdı.

Nijer'de görev yapan Libyalı diplomat Abdullah Ali Beşir ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satılmasına ilişkin görüntüler karşısında şaşkına döndüğünü söyledi.

Resmi olarak başlatılan soruşturma sayesinde bu olaydan sorumlu olanların en kısa zamanda bulunacağını dile getiren Beşir, "Libya'da yaşananları biliyorsunuz. Topraklarımızın tamamında güvenliği sağlama konusunda sıkıntılar yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Beşir, Libya'da yaşanan sıkıntıları fırsat bilen terör örgütlerinin para kazanmak amacıyla göçmen ve uyuşturucu ticaretine girdiğine dikkati çekti.

Libya'da Fildişi Sahili uyruklu göçmenler, ülkelerine iade edildi

Haberin Devamı

Öte yandan, Afrika'nın Entegrasyonu ve Yurtdışındaki Fildişi Sahilliler Bakanlığında görev yapan İssiaka Konate, AA muhabirine açıklamasında, Libya'ya yasa dışı yollarla ulaşan çoğu çocuk ve kadın Fildişi Sahili uyruklu 155 göçmenin Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) uçağıyla ülkeye iade edildiğini kaydetti.

Konate, ileriki günlerde yaklaşık 300 kişilik bir göçmen grubunun daha Fildişi Sahili'ne gönderileceğini belirtti.

Ülkelerinde yaşanan çatışmalar ve güvenlik sorunları nedeniyle Avrupa'ya kaçmak isteyen çok sayıda Afrikalı göçmen Libya'dan geçiyor.

CNN International geçen hafta, Libya'nın başkenti Trablus'ta Afrikalı göçmenlerin bir köle pazarında satıldığı iddiasını içeren görüntüler yayınlamıştı.

Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Maitig de yoğun tepkiler üzerine hafta sonu, olayın araştırılması amacıyla soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.