Gazete Vatan Logo

‘Afganistan çok güzel orada kalsanıza’

Alman hükümeti Afgan halkının ülkelerinden göç etmesine engel olmak için Afganistan’da reklam kampanyası başlattı

‘Afganistan çok güzel orada kalsanıza’

Yaz aylarından bu yana Avrupa’ya giriş yapan mülteciler arasında Afgan vatandaşlarının da bulunması Berlin’i harekete geçirdi. Alman basınında yer alan haberlere göre Alman Dışişleri Bakanlığı, Afgan vatandaşlarını ülkelerinde kalmaya ikna etmek için Afganistan’da bir reklam kampanyası başlattı.

Bu hafta başlatılan kampanya kapsamında Afgan spor ve müzik dünyasının ünlüleri, halka ülkelerini terk etmeme çağrısı yapıyor. Televizyon, radyo ve internet için hazırlanan 10 ayrı reklamla büyük kentlere asılan afişlerden oluşan kampanya için Berlin’in 250 bin Euro harcadığı belirtiliyor.

Alman muhalefeti, Afgan halkının reklamlarla göç etmekten vazgeçirilmesinin ‘mantıklı’ bir seçenek olmadığını, bu paranın ülkede güvenliğin ve iş imkanlarının artırılması için harcanabileceğini vurguluyor. Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin de reklam kampanyasının göçü engellemede etkili bir yöntem olacağına inanmadığı öne sürülüyor.

Almanya 2015 başından bu yana topraklarına giriş yapan 154 bin Afgan kökenli mülteciyi bu aydan itibaren ülkelerine geri göndermeye başlayacak.

Haberin Devamı

Sınırdan uzaklaştırıyorlar

Yunan polisi, Makedonya sınırındaki demiryolunu işgal eden Afgan sığınmacıları bölgeden uzaklaştırmaya başladı. Makedonya makamları şimdiye kadar sınırdan geçmelerine izin verilen Afganların ülkeye girişini yasakladıktan sonra sınırı tamamen kapattı. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün bir temsilcisi, demiryolu hattının tahliye edildiğini ve sığınmacıların otobüslerle sınırdan taşındıklarını söyledi. 5 bin kişinin beklediği Makedonya sınırı bütün geçişlere kapatılmıştı.