Gazete Vatan Logo

‘Affetme yetkim var’

Rusya soruşturmasına adı karışan aile üyelerini, danışmanlarını ve hatta kendisini affedeceği söylentileri çıkan ABD lideri Trump, insanları affetme konusunda ‘sınırsız yetkisi’ olduğunu söyledi

‘Affetme yetkim var’

ABD’de Federal Soruşturma Bürosu ve Senato’nun yürüttüğü Rusya soruşturmaları nedeniyle her geçen gün daha da köşeye sıkışan Başkan Donald Trump, kendisi dahil, soruşturmada adı geçen tüm kişileri ‘affedebileceği’ mesajını verdi.

Amerikan medyasında geçtiğimiz günlerde Trump’ın, Rusların 2016 başkanlık seçimlerine müdahalede bulunduğuna ilişkin yürütülen soruşturmalarda adı geçen akrabalarını ve danışmanlarını affetmenin yollarını aradığı yönünde haberler çıkmıştı. Trump, hafta sonunda Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Herkes Amerikan Başkanı’nın tamamen affetme yetkisi olduğu konusunda hemfikir” ifadelerini kullandı.

ABD’de başkanlar ‘suç belirlenmeden’ ya da ‘kişi suçlanmadan’ önce affetme yetkisine sahip. Ancak bazı uzmanlar Trump’ın kendini affetme konusunda son kararı Anayasa Mahkemesi’nin vermesi gerektiğini söylüyor.

Trump şu ana kadar Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahalesiyle ilgili federal yetkililerce suçlanmış değil. Özel savcı Robert Mueller, Trump’ın kampanya ekibiyle Rus yetkililer arasında seçim kampanyası sırasında bir iletişim ya da ilişki olup olmadığını araştırmayı sürdürüyor.

Haberin Devamı

Trump’ın ‘affetme’ konusundaki düşüncelerine Demokratlar tepkili. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu üyesi Demokrat Senatör Mark Warner suça karışmış bir kişinin affedilmesinin çizginin geçilmesi anlamına geliceğini söyledi.

Rusya soruşturmasıyla ilgili olarak Trump’ın oğlu Donald Trump Jr ve Trump’ın eski kampanya yöneticisi Paul Manafort Senato İstihbarat Komisyonu’na kapalı oturumda ifade verecek. Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner ise, Rusya bağlantılarıyla ilgili başka bir oturumda soruları yanıtlayacak.

Yine basına çattı

Trump, hafta sonunda attığı tweet’te, Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın Rus Büyükelçi Sergey Kislyak ile seçim kampanyasıyla ilgili konuları konuştuğu yönünde basında çıkan haberleri de eleştirdi. Trump’ın hedefinde haberin yayınlandığı gazete Washington Post vardı.

ABD lideri mesajında, “Yeni istihbarat sızıntısı Amazon Washington Post’tan, bu sefer Jeff Sessions’a karşı. Bu yasadışı sızıntılar Comey’ninki gibi durmalı” dedi. Sessions, ilk başta hiç bir Rus yetkiliyle görüşmediğini iddia etmiş, ardındansa Kislyak’la görüştüğünü kabul etmişti. Sessions, görüşmelerinde Kislyak’a seçim kampanyasıyla ilgili bilgi vermediğini öne sürüyor.

Haberin Devamı

‘Bağdadi’ye yardım ettiler’

Trump mesajında ayrıca, New York Times gazetesini de, DEAŞ lideri Ebubekir el Bağdadi’nin öldürülmesine yönelik çabaları baltaladığını ifade etti. ABD’li General Tony Thomas, geçen hafta Aspen Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, 2015 yılında Amerikan güçlerinin Bağdadi’yi öldürmeye çok yaklaştığını, ancak elde edilen istihbaratın bir Amerikan gazetesince ifşa edildiğini ve Bağdadi’nin kaçmayı başardığını söylemişti. Trump’ın attığı tweet’le, Thomas’ın sözünü ettiği gazetenin New York Times olduğunu teyit ettiği düşünülüyor.

Dünyaya 100 bin tonluk mesaj

Cumartesi günü Amerikan donanmasının son gözdesi olan USS Gerald R. Ford uçak gemisinin resmen göreve başlaması nedeniyle düzenlenen törene katılan Trump, yeni uçak gemisinin ABD’nin askeri gücü konusunda dünyaya ‘100 bin tonluk bir mesaj’ olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Trump yaptığı konuşmada, uçak gemisini ufukta gören ABD’nin düşmanlarının ‘korkudan titreyeceği’ yorumunu yaptı. Trump gemi personeli ve akrabalarından oluşan kalabalığa karşı yaptığı konuşmada, 2018 savunma bütçesinin Kongre’den onay alması konusunda vatandaşlardan da yardım istediğini kaydetti. “Trump, ufak bir yardımın zararı olmaz, kongre üyelerini ve senatörleri arayıp, bütçeyi onayladıklarından emin olun” diye konuştu.

20 yıl yakıt ikmali gerekmiyor

ABD donanmasının en büyük uçak gemisi olarak kayıtlara geçen USS Gerald R. Ford, 337 metre uzunluğunda ve 100 bin ton ağırlığında. Yaklaşık 12.9 milyar dolara mal olan gemi, iki adet Bechtel A1B nükleer reaktöründen güç alıyor. Geminin yakıt çubukları değiştirilmeden 20 yıl boyunca operasyonel kalabileceği belirtiliyor.