Gazete Vatan Logo

‘Afet çok büyük TOKİ suçsuz!..’

Başbakan Erdoğan Samsun’daki sel için böyle dedi, acı bilançoyu açıkladı:

‘Afet çok büyük TOKİ suçsuz!..’

Samsun’daki afetten 470 konut, 891 iş yeri, toplam bin 508 yapı etkilendi. Samsun’da ihmal, kusur varsa sorumlular ortaya çıkarılacak. Ancak 549 bin konut yapan TOKİ bu ülkenin en başarılı kurumlarından biridir. Bu konutlarda sadece AK Partililer oturmuyor, CHP’li de, MHP’li de, BDP’li de oturuyor. Bu kadar başarılı bir kurumu bir kaç olumsuzlukla karalamak ucuz siyasettir.

Samsun’daki sel fekaletini değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Ne kadar önlem alırsanız alın öyle afetler yaşanabiliyor ki, aldığınız tüm tedbirleri geçersiz kılabiliyor” dedi.

Türkiye’de öncelikle 10 yıllardan, yüzyıllardan bugüne gelmiş bir çarpık kentleşme ve yapılaşma sorunu olduğunu söyleyen Erdoğan, “AK Parti hükümeti olarak deprem bölgelerinin sel ve diğer afet bölgelerinin ıslahı için tarihi çalışmalar başlattık. Bu çalışmaları kararlılıkla yürütüyoruz” dedi, TOKİ’ye de “Bu ülkenin en başarılı kurumlarından biri” diye sahip çıktı.
‘Afet çok büyük TOKİ suçsuz..’
Erdoğan, genel merkezdeki AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Samsun’da yaşanan sel felaketine de değindi. Erdoğan’ın konuşmasının bu bölümü şöyle:

SELİN BİLANÇOSU: Geçtiğimiz hafta Samsun başta Karadeniz’in bazı şehirlerinde afet sınırlarını aşan sel baskınları oldu. Milletçe herkesi üzen acı kayıplar yaşandı. Selden hayatlarını kaybeden 12 kişiye Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyorum. Samsun’daki afetten 470 konut, 891 iş yeri, 134 depo ve 13’ü diğer yapı toplamda 1508 yapı etkilendi.

GEÇİCİ KONUT VERİLİYOR: Üç bakan ve milletvekilleri derhal bölgeye intikal ederek afetin boyutlarını ve ihtiyaçları tespit ederek çalışmaları yürüttü. İlk etapta ihtiyaç sahiplerine yiyecek ve giyecek ulaştırıldı. Büyükşehir Belediyesi, evleri kullanılamaz halde olanlar için TOKİ’ye ve kendisine ait 130 konutu tahsis etti. Şimdi bu konutların ihtiyaçları nelerse buzdolabı, koltuk, yatak vesaire... Bütün bunları da hazırlamak suretiyle isteyen mağdur vatandaşlarımızı ilk etapta bir yıllığına oraya yerleştiriyor.
‘Afet çok büyük TOKİ suçsuz..’
RUSYA’DA DA ABD’DE DE OLDU: Bakın Samsun’dan hemen sonra Rusya’da sel felaketi oldu, 172 kişi öldü. Amerika’da oldu, Japonya’da oldu. ABD’de Florida afeti felaket bir afetti. Sayı çok çok büyüktü. Japonya da yaşanmıştı daha yeni. Türkiye’de öncelikle on yıllardan, yüzyıllardan bugüne gelmiş bir çarpık kentleşme ve yapılaşma sorunu var. AK Parti hükümetleri olarak deprem bölgelerinin sel ve diğer afet bölgelerinin ıslahı için gerçekten tarihi çalışmalar başlattık. Bu çalışmaları kararlılıkla yürütüyoruz.

İHMAL VARSA ÇIKARILACAK: Bir hususun altını çizmek istiyorum. Ne kadar önlem alırsanız alın, öyle afetler yaşanabiliyor ki, yüzyılın, 500 yılın, bin yılın en büyük afeti olabiliyor. Aldığınız tüm tedbirleri geçersiz kılabiliyor. Afetler karşısında can ve mal kaybını sıfıra indirmek bugün dünyanın hiçbir ülkesinde mümkün değildir. Örneği yoktur. Bir kere şunu herkesin bilmesini istiyorum; Samsun’da hayatını kaybeden kardeşlerimizle ilgili olarak gerekli her türlü soruşturma ve inceleme yapılıyor. Yapılacaktır. İhmal varsa, kusur varsa sorumlular ortaya çıkarılacak. Gereken hiç tereddütsüz yapılacaktır.

FIRSAT DEVŞİRME NİYETİ: Samsun’da yaşanan acı hadiseyi kendileri için kendi siyasi hırsları için bir ranta dönüştürmeye çalışanlara asla müsamaha göstermeyeceğiz. Kusura bakmasınlar. Bugünler dayanışma günü olması gerekirken, siyasi partilerinden tutun medyasına sivil toplum örgütlerine kadar hepsi gerekli soruları sorabilirler. Onu bir kenara koyuyorum. Eleştiri yapabilirler, ona da eyvallah. Ama bunun karalama kampanyası, yangından mal kaçırma kampanyası olarak yürütülmesi en hafif tabiri ile fırsatçılıktır. Haksız, mesnetsiz bir karalama kampanyası şeklinde bir fırsat devşirme niyetiyle yapılan eleştiri millete, ülkeye ne de geleceğimize katkı sağlamaz.

500 YILDA BİR GÖRÜLECEK SEL: Samsun’da yaşanan taşkınla ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı rapor hazırladı. Yılanlıdere’de 24.00’da başlayan yağmur sabah 05.50’e kadar sürdü. Azami debinin saniyede 299 metreküpü geçtiği durumlar “afet” kabul edilir. Bu son yağışta debi saniyede 710 metreküpe ulaşıyor. 299 nere, 710 metreküp nere? Yani onun yaklaşık 3 katı. Dere yatağına konut inşa etmek gibi TOKİ ile alakalı bir durum söz konusu değil. Israrla söyledik. Tamamının gerekli zemin etütleri yapılmıştır. Tüm bu tedbirleri bu önlemleri yetersiz kılacak derecede 500 yılda bir görülecek büyüklükte sel geliyor ve maalesef bodrum katlarda vatandaşlarımıza o ağır faturayı ödettiriyor. O da sadece dereye yakın TOKİ binalarının bodrumlarında” dedi.

BODRUM KATLARIN İMARI: Bodrum katlarının imarı konusu da değerlendirilerek önlemler alınacak. Gazeteler yazıyor; ’Mühendisler odası, mimarlar odası şöyle, şöyle dedi’. TOKİ’ye soruyorum; ’Size böyle bir yazı geldi mi bunlardan?’. ’Hayır’. Dürüstsen, kalkarsın dersin ’Buyurun, ben yazıyı gönderdim.’ Çıkar bunu göster ama böyle bir şey yok.

TOKİ BU TÜR SALVOLARLA YIKILMAZ: TOKİ 9,5 yıl içinde 549 bin konutun inşasına başladı, bunların 415 bini sahiplerine teslim edildi. TOKİ sayesinde 415 bin aile ucuz, sağlam, sağlıklı bir çatıya kavuştu. Size ne oluyor ya? Bugüne kadar giremediğiniz, hayatınızda yapamadığınız, böyle bir şeyi hayal edemediğiniz ey CHP, ne oluyor size de böyle tahammül edemeyince hemen bir fırsatta TOKİ’yi yıkma gayreti içerisine giriyorsunuz? TOKİ bu tür salvolarla yıkılacak bir kurum da değil. Bir kaç olumsuz örnekten yola çıkarak, bu kadar başarılı bir kurumun hedef yapılması haksızlık, insafsızlıktır.

YETKİYİ MECLİS VERDİ: TOKİ’nin inşaatına başladığı 549 bin konut, teslim ettiği 415 bin konut CHP Genel Başkanı’nın muhayyilesine bile sığmaz. Çıkıyor, ’TOKİ öğrencilere yurt yapsın’ diyor. Bunu defalarca söyledik, defalarca kendisini tekzip ettik, mahcup ettik. TOKİ’ye bu yetkiyi zaten Meclis verdi. CHP Genel Başkanı’nın Meclis’in çalışmalarından dahi haberi yok. TOKİ şu anda Türkiye’nin dört yanında zaten yurt inşa ediyor. Kredi Yurtlar Kurumu ile imzalanan protokolle 13 öğrenci yurdunun inşaatı başladı. 9 yurt ihale, 53 yurt proje aşamasında.

O HEP KÜÇÜK KALMAK İSTİYOR: CHP Genel Başkanı’nın bunlardan haberi yok. Ne yapalım?Sanatı bu. O hep küçük kalmayı istiyor. TOKİ’nin konutlarında sadece AK Partililer oturmuyor, CHP’li de MHP’li de BDP’li de oturuyor. Siz tutar da bu kadar başarılı bir kurumu karalamaya kalkarsanız, en başta sizin kendi seçmeniniz buna itiraz eder.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’DAN CHP, MHP VE BDP’YE TUTUKLU VEKİLLER TEPKİSİ...

‘Tutukluları aday gösterip hapisten kaçırmak istediler’

ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin CHP, MHP ve BDP’nin tutuklu milletvekilleriyle ilgili parlamento çağrısına asla bugüne kadar evet demediğini, evet demeyeceğini belirterek, ”Atılan adımlar, bizim attığımız adımlar tüm yargı sistemine yöneliktir. Tüm tutuklu ve hükümlülere yöneliktir. Hiçbir kimseye veya hiç bir davaya yönelik adımlar atılmamıştır” dedi.

Erdoğan, partisinin İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, CHP’ye ve Kılıçdaroğlu’na yüklendi, 3. yargı paketi ile tutuklu vekiller konusuna değindi. Başbakan’ın konuşmasının bu bölümü şöyle:

TUTUKLU VEKİLLER KONUSU: Tutuklu olarak yargılanırken aday gösterilerek, milletvekili seçilenlere ilişkin konu, spekülasyona çok açık bir konudur. Bir kısım davaları sulandırma, itibarsız hale getirme ve tutukluları aday gösterme olayı, aslında muhalefetin ülkenin gündemine taşıdığı bir sorun. Bile bile tutuklu şahıslar aday gösterilerek, milletvekilliği cezaevlerinden adam kaçırma, davaları boşa çıkarma girişimine dönüştürülmek istenmiştir. Kim yaptı? Büyüğüyle küçüğüyle muhalefet yaptı. Dışarıdan adam mı bulamadın milletvekili yapmak için, cezaevlerinin içine mi kaldı işiniz, dışarı da hiç mi adam yok? Bunların siyaset anlayışı bu.

“EVET” DEMEDİK: Üçüncü yargı paketinde buna özel bir düzenleme yapılmadı. Biz, ne CHP’nin ne MHP’nin ne de BDP’nin tutuklu vekillerle ilgili çağrısına asla evet demedik, yine evet demeyeceğiz, bunun bilinmesini isterim. Adımlar tüm tutuklu ve hükümlülere yöneliktir. Hiçbir kimseye veya davaya yönelik adımlar atılmamıştır.

CHP’YE KPSS TEPKİSİ: CHP, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nı da istismar etme hırsına girdi. Sınavın ardından terör örgütüne yakın bir internet sitesinde sahte soru kitapçığı yayınlandı, CHP de bunu istismar etti. Amaç, KPSS’ye gölge düşürmek, terör örgütü bunu yapıyor, buna sahip çıkan kim oluyor? Yine CHP.

TWİTTER KILIÇDAROĞLU: Geçen yıl CHP Genel Başkanı’nın eline sahte bir mail tutuşturdular, milyonlarca gencin hissiyatıyla oynattılar. Benim bakanıma kalktı, o maille vurmaya çalıştı. Facebook’da, twitter’da her şey yapılıyor, ama teknolojinin sanal ve iftiralara müsait yapısıyla hareket eden bir Kılıçdaroğlu var karşımızda. Twitter Kılıçdaroğlu...

BÜYÜK KONGRE 30 EYLÜL’DE

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, partisinin il kongrelerinin bu hafta sonu Eskişehir il kongresiyle bitirileceğini ifade ederek, 30 Eylül Pazar günü Ankara Arena Spor Salonu’nda yapacakları büyük kongreye hazırlanacaklarını söyledi.

Haberin Devamı