Gazete Vatan Logo

‘Acil cell’ kavgayı bitirdi

Devlet hastanelerinin acil servislerine ‘SMS’ uygulaması geliyor. Hastaneye gidenler cep telefonlarını kaydettiriyor. Muayeneden röntgen ve laboratuvar sonuçlarına kadar SMS ile bildiriliyor

‘Acil cell’ kavgayı bitirdi

Sağlık Bakanlığı, acil servis birimlerinde yaşanan sorunlara karşı ‘Acilde SMS’ projesini hayata geçirdi. Projeye göre hastanın bütün işlemleri SMS üzerinden takip edilebilecek. Sistemi ise projenin pilot hastanesi olarak seçilen Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Mehmet Emin Güneş anlattı, “Hastanenin acil servisine gelen vatandaşımız kayıt yaptırırken telefon numarası verecek. Bu kayıttan sonra hastamıza önce ‘Hoşgeldin’ mesajı iletilecek. Ardından ise yapılacak bütün işlemler SMS yoluyla kendisine bildirilecek. Muayene, röntgen, tahlil ve tetkik sonuçları için dinlenme odasında bekleyip mesaj beklemesi yeterli olacak.”

Kavgayı engelledi

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş projenin oluşumu hakkında ise şu bilgileri paylaştı: “İl Sağlık Müdürlüğü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ile Bakırköy Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Opt. Dr. Kemal Tekeşin tarafından oluşturulan bir proje. Aciller en sorunlu ve yoğun birimlerdir. Çünkü bekleme süresi uzunken personel yetersizliği de söz konusu.

Haberin Devamı

Ayrıca hastalarda ortada kalma ve ilgisizlik duygusu var. Sağlıkta en fazla şiddetin yaşandığı yerde acil servis birimleridir. Bu hastaneye her gün ortalama başvuru sayısı bin 500. Bu kadar kalabalık bir yerde olayın olmaması mümkün değil. Bu tür basınç ve stres hastalarda şiddete sebep oluyor. Bu proje aslında hastanın kendisini iyi hissetmesi için doğdu. Bu sistemde hasta belirsizlikten kurtuluyor. Ayrıca cep telefonu olmayanlar ve mesajı okuyamayan yaşlılar için sözlü numaratör çağrı sistemimiz mevcut. Projenin hayata geçtiği son 1 ayda acilde hiç kavga olmadı.”

Hal Hatır Timi görevde

Hastanede başlayan diğer proje ise ‘Hal Hatır Timi’. Bu gruplar hastaları ziyaret ederek motivasyon sağlıyor. Ayrıca isteklerini ve şikayetlerini öğrenerek ilgili yere aktarıyor. Bu sayede hasta memnuniyeti artarken hastane de hizmetteki eksiklerini görebiliyor.