Gazete Vatan Logo

'Açıklanacak büyüme birilerini çok üzecek'

'Açıklanacak büyüme birilerini çok üzecek'

İlk çeyrek büyüme rakamı Salı günü açıklanıyor. TİM Genel Kurulu’nda konuşan Başbakan, “12 yılda 8 seçim oldu, mali disiplinden taviz vermedik. Salı günü sevindirici sonuç bekliyoruz” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mali disiplini, “hükümetin olmazsa olmazı” şeklinde tanımlayarak, “Dikkatinizi çekiyorum, 12 yılda 8 seçim yaşadık, mali disiplinden asla taviz vermedik. Türkiye’de popülist politikalara tevessül etmeden, milletin birikimlerini çarçur etmeden seçim kazanmanın mümkün olduğunu bu 8 seçimde göstermiş olduk” dedi.

Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 21. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu. Erdoğan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin Mayıs ayı ihracatını Şanlıurfa’da açıkladığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

Yüreklerine sağlık

“Geçen yılın Mayıs ayına göre ihracat, yüzde 5.8 arttı. Bu alanda yeni bir rekorun sahibi olduk. İlk 5 aydaki artış, yüzde 8 oldu. Geriye dönük 12 aylık ihracatımız da 156 milyar doları aşarak, yine bu rakamla Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Bunlar gerçekten muhteşem rakamlar. Dünyada yaşanan küresel sıkıntılara, ülkemizde son 1 yıl içinde yaşanan olumsuzluklara rağmen ihracatın bu şekilde artışa devam etmesi sizlerin de bizlerin iftihar vesilesidir. Tekrar her bir ihracatçı kardeşime, yatırım ve üretim yapan tüm kardeşlerime, özellikle de çalışanlarımıza bize bu iftiharı yaşattıkları, milletin umudunu çoğalttıkları için kalpten teşekkür ediyor, ellerine, yüreklerine sağlık diyorum.”

Başbakan Erdoğan, TÜİK tarafından Salı günü 2014’ün ilk çeyrek büyüme oranlarının açıklanacağını hatırlatarak, “İhracattaki bu başarılı performansın büyümeye önemli katkı sağladığı tahmin ediyor ve inşallah sevindirici bir sonuç bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Tıpış tıpış revize

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de Salı günü açıklanacak büyüme rakamları ile ilgili konuştu: Zeybekçi “Türkiye’nin ilk çeyrek büyüme rakamları önümüzdeki hafta açıklanacak ve Türkiye birilerini üzecek. Türkiye inşallah ikinci çeyrekte de birilerini üzecek ve ağustos ayındaki muhteşem zaferle birlikte üç defa üzülmüş olarak Türkiye için aşağı doğru revize edilen tüm rakamları Allah’ın izniyle tıpış tıpış yukarı revize edecekler” diye konuştu.

Piyasa faizde Merkez’den daha kararlı

Başbakan Erdoğan cari açığın, enflasyonun düşmesi, mali disiplinin muhafaza edilmesi ve büyüme ile istihdamın artmasının 4 önemli hedefleri olduğunu belirtti. 2013 yılında 90 bini geçen Borsa’nın bugünlerde yeniden 80 bini aştığını hatırlatan Erdoğan “İstanbul Borsası, 1 yılın ardından ilk kez 80 bin seviyesinin üzerine çıktı. Merkez’in rezervleri yeniden artıyor. Borçlanma senedinin faizi geçen yıl mayıs ayında tarihinin en düşük seviyesine, yüzde 4,67’ye kadar gerilemişti. Gezi olayları nedeniyle faiz yükseldi ve bir ara 12 seviyelerine kadar çıktı. Şu anda bu faiz oranı da düşüş eğiliminde ve 8’lere kadar geriledi. Piyasa, bu noktada kararlılığını ortaya koyuyor.Peki hedefinizi gerçekleştiriyor musunuz? Bunu söyleyemem ama başarılıyız. ” diye konuştu.



İlk 10’da 4 Koç şirketi

TİM Genel Kurulu’nda Türkiye geneli 1 milyar dolar üzeri ihracat yapan ilk 11 firmanın yetkilileri ödüllerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. Listede Koç’un 4 ayrı şirketi yer alırken, Koç Grubu adına adına ödülleri Mustafa Koç ve Ali Koç aldı.

İhracat şampiyonu olan ilk 11 firma, TÜPRAŞ, Ford Otomotiv, OYAK-Renault, Vestel Ticaret, TOFAŞ, Arçelik, Toyota, Kibar Dış Ticaret, Habaş, TGS Dış Ticaret ve İÇDAŞ Çelik Sanayi şeklinde sıralandı. Başbakan Erdoğan ihracatçı şirketlerin büyümeye çok önemli katkısı olduğunu belirterek “Cesaretinizi kutluyorum, başarılarınızın devamını diliyorum” dedi. Bu arada genel kurulda Mehmet Büyükekşi yeniden TİM Başkanlığı’na seçildi.