Gazete Vatan Logo

‘Abiler’ personelden daha çok gelip gitmiş!

Bank Asya için BDDK’nın hazırladığı raporda, iki ‘banka abisi’nin bankaya personelden daha çok giriş çıkış yaptıklarına dikkat çekildi. ‘Abiler’ yerel seçimde AK Parti aleyhine çalışmış

‘Abiler’ personelden daha  çok gelip gitmiş!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada Bank Asya’daki örgüt faaliyetlerine ilişkin ilginç tespitler dikkat çekti. BDDK tarafından başsavcılığa sunulan raporda, eski bir banka personelinin gönderdiği ihbar dilekçesindeki bilgilere yer verildi. İhbar dilekçesinde, bankanın 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AK Parti aleyhine sistematik bir çalışma yürüttüğü ve bu konuda personele oy hedefi verildiği, verilen bu oy hedeflerinin de mini sigorta kampanyası adı altında takip edildiği aktarıldı.

Dilekçede, banka içinde örgütün “A Blok Abisi” ve “B Blok Abisi” olduğu, bu Abi’lerin banka personeli olmamasına rağmen banka içinde personel gibi mesailerini geçirdiği anlatıldı. Abi’ler tarafından banka personeline örgüte kurban, burs, himmet, gazete ve dergi abonelikleri gibi hedefler konulduğu, şubeler nezdinde de aynı hedeflerin verildiği kaydedildi. BDDK müfettişleri Ali Saka’nın 2011-2013 yılları arasında toplam 4 bin 324 kez, Murat Tatlı’nın bin 104 kez, Niyazi Sise 4 bin 617 kez bankaya giriş çıkış yaptığını tespit etti.

Haberin Devamı

Giriş kartları bile var

Bu kişiler tarafından “günlük bazda yapılan giriş çıkışların bir banka personeline göre bile çok fazla olduğu” vurgulandı. BDDK müfettişleri, bankanın insan kaynakları müdürü ile görüşüp bu durumu sordu. Müdür de bu kişiler tarafından bankada yer alan mescitte dini hizmetlerin yerine getirildiğini öne sürdü. Banka bünyesinde dini içerikli sohbetler düzenlendiğini ve dolayısıyla bu şahısların bankanın salonlarını kullandığını ekledi. Yapılan incelemelerde bu kişilere bankaya serbestçe girmelerini sağlayan kartlardan da verildiği tespit edildi. Banka yöneticileri bu kişilerin, mesai saatleri dışında erken veya geç saatlerde kısa sureli Kuran talimi verme, vakit ve Cuma namazlarını kıldırma gibi dini vecibelerde personele destek olmak amacıyla gelip gittiklerini anlattı. Raporda ise, “Giriş çıkış zamanları ve sayıları göz önüne alındığında banka tarafından sunulan gerekçenin, bankada bulunma amaçlarını açıklama noktasında yetersiz olduğu” ifade edildi.

Haberin Devamı

33 sanık var

Bank Asya’nın, eski genel müdür ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 14’ü tutuklu 33 sanık hakkında, “silahlı terör örgütü kurmak” ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından geçtiğimiz ay 15 ila 22,5 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası istemiyle dava açıldı. İlk duruşma 24 Nisan’da yapılacak.