Gazete Vatan Logo

"Abiler"in desteklediği şarkıcılar bu yolda daha rahat yürürdü! (1)

Osman Yağmurdereli'nin Kurtlar Vadisi'ne rakip olması için hazırladığı "Köpek" bu ay ortasında atv'de yayına başlayacak. "Bizimki Kurtlar Vadisi gibi testereyle adamların kafasının kesildiği bir dizi değil" diyen Yağmurdereli, "Köpek"te, dost olduğu Alaattin Çakıcı, Dündar Kılıç, Kürt Ahmet gibi "abilerini" anlatacak!

* Yeni yılda iki iddialı yapımınız var. Biri mafya dizisi Köpek. Mafya trendi mi başladı televizyonda?
Aslında Türkiye'de bir mafya dizisi yapılacaksa benim yapmam gerekir diye düşünmüşümdür hep.

* Neden? Mafya mısınız?
Mafya yanlış kullanılıyor Türkiye'de. "Kabadayı, abi" olan pekçok insanla şarkıcılık dönemimden kalma çok iyi dostluklarım var Rahmetli Dündar (Kılıç,) Abi'yle, Hüseyin (Cevahir) Abi'yle, Ahmet Abi'yle (Kürt Ahmet)... Bunlar hep mafya diye anıldı ama...

* Bir de İnci Baba vardı..
Rahmetli çok sevdiğimiz bir abimizdi. 31 senedir bu sektördeyim. Ankara'da bu abiler gazinolara gelip en öne otururdu. Hepsi beni kardeş bildi. İstanbul'a yerleştiğimde de buradaki abilerle güzel dostluklarım oldu.

* Neden hep abilerle oluyor?
Beni severler, ben de onları severim. Zaten gazinoların müşterisi onlardı. Onların desteklediği insanların bu yolda daha rahat yürüdükleri imajı vardı bizde.

* Bu nasıl bir destekti?
Geliyorlar, herhangi bir problem yaşamıyorsun.

* Şarkıcıların iş bulması için gazino patronlarına "ricalar," "telkinler" de bu desteğe giriyor muydu?
Bende olmadı ama genellikle olduğu söylenir.

* Ya bu abilere bir yamuk yapılırsa?
Onlara yamuk pek yapılamazdı. Sonra İstanbul'a gelince Alaattin Abi'yle tanıştık

İhaleyi verene sormalı!
* "Alaattin Abi"ye geleceğiz ama önce şu gazinolardaki durumu konuşalım. Bazen iki ayrı grup gelirlermiş. Çatışma filan çıkar mıydı?
Hayır çok iyi dinleyicidirler. Gürültü bile yapmazlar. Hesapları kadar bahşiş ödeyip çıkarlar.

* Bunlar illegal yollardan para kazanmıyor mu?
Bana göre öyle değil. Hepsinin bir işi vardı. İnşaat işi yapan vardı, reklam işi yapan vardı.

* İnşaat yapıyor ama sıkıysa ihaleyi ona verme...
Bence bunu ihaleyi alana değil, ihaleyi verene sormalı.

* Melaike mi bunlar allahaşkına?
Bir abi, yani dışardaki deyimiyle mafya, abilik yapıyorsa önemlidir. Biz yapacağımız dizide bu abileri anlatacağız. Çek senet işleri, kadın satışı, eroin ticareti yapanlarla hiç tanışmadım. Bizimki Kurtlar Vadisi gibi testereyle adamların kafasının kesildiği bir dizi değil. Hikâye çok etkileyici. Bir çocuk, annesinin karnında hapse giriyor, 23 yıl sonra çıkıyor. Hiç gün yüzü görmemiş.

* 23 sene nasıl kalıyor içerde?..
İçerde suç işliyor. 9 yaşındayken annesini öldüren bir gardiyanı öldürüp ıslahevine gönderiliyor Tahliyesine yakın kendisine kötü davranan gardiyanı öldürüp yetişkinler cezaevine gönderiliyor. Lâkabı "Köpek." Ayrıca büyük bir aşk ve tutku da var dizide. Bana göre bir yapımcının asıl görevi bir şeyler öğretmektir.

* Öğretebiliyor musunuz?
Öyle olmalı, ama olmuyor. 9 yıl önce şarkıcı Küçük Onur'la bir dizi yaptım. 60 bölüm reyting rekoru kırdı. Gariban bir çocuk, babası hastanede, annesi tımarhanede, ablası randevuevinde, kız kardeşini de kaçırıp böbreğini satıyorlar. Çocuk şarkıcı oluyor.

* Biraz abartmışsınız.
Rezalet. Ama izleyici rekoru kırıyor. En büyük parayı o diziden kazandım ama bir gün Savaş Ay'ın programında diziyi yaptığım için Türk halkından özür dileyip işi kestim. Sonra "Yılan Hikâyesi" ve "Memoli" çıktı. Memoli sevimli bir polis tipi. Bir gün bir gazeteci sordu; "Önce bir dizide sevimli bir polisi oynadınız, Memoli de sevimli bir polis. Devlet size emniyet teşkilatını sevdirmek için görev mi verdi?" Oysa her kurumla halkın arasında problemler var Gazi Olayları'nda zavallı polisin halini gördüm. Halk taşlıyor, polis kaçıyor.

* Onlar da panzerlerle yürüdü. Orada savaş vardı.
Gerçekten savaş gibiydi. Ben vatandaşla devlet arasında bir barış olmasından yanayım.

* Dizilerle bu işlerin düzeleceğini mi düşünüyorsunuz? Mesaj verme gibi bir zorunluluğunuz yok ki! Sonuçta biz eğleniyoruz seyrederken.
Evet, televizyon bir eğlence aleti. Bu kadar çabuk
üretilip tüketilen bir işin sanatsal olması mümkün değil. 1990 bölüm iş çekti bu firma. Yılan Hikâyesi, Kınalı Kar, Marziye 90 bölümlük diziler. Şimdi 39 bölüm Melekler Adası'nı yaptık 26 bölüm daha var.

* Biz dönelim eski günlere. Özal ailesinin de çok yakınıydınız. Turgut Özal nasıl bir insandı?
Son günlerinde çok mutsuzdu. Anavatan Partisi grubu ile arası soğumuştu. Ölümünden 15 gün önce ziyaretine gittik "Bu ay sonu istifa edeceğim, yeni bir parti kuracağım" dedi.

* Mesut Yılmaz'la arası bozuk muydu?
Biraz kırıktı. Mesut Yılmazla birçok dostunun arasında kırgınlık vardır herhalde. Biz onu Turgut Bey'in yerine ANAP Genel Başkanlığı için desteklerken...

* "Biz" dediğiniz kim?
Semra Hanım, Zeynep, Ahmet, ben, Mesut Bey'i tüm gücümüzle desteklerken Özal "Bu kararında emin misin" diye sormuştu. Benim için Mesut Bey o dönem Anavatan'ın kurtuluşuydu. Öyle de oldu. Yüzde 5'ten yüzde 21 oya çıktı.

* Sonra neden aralarında kırgınlık çıktı?..
Bilemem ama sonunda rahmetli haklı çıktı. Mesut Bey partiyi yüzde 5'e düşürdü.

* Köpek'in yanı sıra ikinci projeniz "Sensiz olmaz" da ekranlara geliyor.
Bir yabancı format satın aldık. "Çirkin Betty." 65 ülkede çekilmiş ve çok tutmuş. Türk sinemasında da 20 kere çekilmiştir. Ayhan Işık, Belgin Doruk, Sadri Alışık.. İki zengin arkadaş, çirkin bir sekreter.

* Dizinin konusunu yabancılardan satın aldık diyorsunuz. Bir de resmen araklamalar var. Mesela sizin "Melekler Adası" gibi...
Araklama değil, esinlenme. Bizim senaryo yazarları artık üretemiyor. "Melekler Adası"nın sadece ilk bölümü Antonio Banderas'ın filminden alınma. Nuran Devres esinlenmiş. Ama 37 bölüme geldik. Ben çalıyorsunuz diyorum, onlar esinleniyoruz diyor.

Devamı

Haberin Devamı