Gazete Vatan Logo

"ABD, Suriye'de İran'ın genişlemesine suskun"

Suriye'de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bünyesindeki Güney Cephesi (Ec-Cephe ec-Cenubiye) temsilcisi Hasan İbrahim, ABD'nin, İran destekli güçlerin Suriye'nin Irak sınırına ilerlemelerine sessiz kalmasını eleştirirken, ateşkes ihlallerini de Tahran destekli güçler ve Esad rejiminin sürdüreceklerini söyledi.

"ABD, Suriye'de İran'ın genişlemesine suskun"

Suriye'nin güneyindeki Dera, Kuneytra ve Süveyde illerinde aktif muhalif grubun temsilcisi İbrahim, görüşmeler için bulunduğu İsviçre’nin Cenevre kentinde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İran destekli yabancı terörist grupların Irak sınırına ulaşmasına değinen İbrahim, "Şii milislerin ilerlemesi ABD'nin gözü önünde oldu. ABD'nin Suriye'de İran'ın genişlemesine karşı tavrı açıklamalardan ibaret." dedi.

İbrahim, İran'ın ana hedefinin, Tahran-Bağdat-Şam-Beyrut koridorunu açmak olduğunu belirterek, "İran bu büyük hedefi gerçekleştirmek için Irak'taki nüfuzundan ve Suriye'deki milislerinin varlığından faydalanmaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.

İran ve Beşşar Esed rejiminin Astana toplantılarında varılan ateşkes anlaşmalarına sadık kalmayacaklarını düşündüğünü vurgulayan İbrahim, şöyle devam etti:

"Rejim ve İran destekli milisler, ateşkes anlaşmalarını askeri operasyon yapmak için fırsat görüyor. İhlallerini sürdürecekler. Biz, nefsi müdafaa kapsamında bize karşı düzenlenen operasyonlara karşılık vermek için hakkımızı saklı tutuyoruz."

Haberin Devamı

Güney için ateşkes anlaşması

Güney Cephesi temsilcisi, ABD, Rusya ve Ürdün'ün 9 Temmuz'da yürürlüğe giren ve Dera ile Kuneytra illerini kapsayan ateşkes anlaşmasıyla ilgili şunları kaydetti:

"Henüz anlaşmanın içeriğiyle ilgili bilgimiz yok. İlk günden rejim ve İran güçlerinin ihlalleri başladı. İhlaller Dera merkez ve doğu kırsalında yaşandı. Dera'nın doğu kırsalında Lacat bölgesi ve Kuneytra'ya bağlı Samadaniye bölgesinde yaşandı. Samaniye bölgesinde saldırgan güçler ilerleme de kaydetti. Ateşkesin tam olarak nereleri kapsadığı da açıklanmadı. Ayrıca, ateşkesin kapsayacağı ve dışında kalacak bölgeleri demografik ve coğrafik bağlılıkları nedeniyle ayırt etmek çok zor."

Geçen ay başında terör örgütü DEAŞ, binlerce kilometrekare alandan çatışmaksızın çekilmiş, böylece İran destekli güçler, Humus ilinin güneydoğusundaki çöl bölgesinden Irak sınırına ilerlemişti.