Gazete Vatan Logo

‘ABD’nin adımı olumlu ama yeterli görmüyorum’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Suriye’de rejime ait hava üssünü vurmasına ilişkin, “Bunu olumlu bulduğumuzu ifade etmek istiyorum. Yeterli mi? Yeterli görmüyorum” dedi.

‘ABD’nin adımı olumlu ama yeterli görmüyorum’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Hatay’da toplu açılış töreninde konuşurken, ABD’nin Suriye’de rejimin hava üssünü vurmasıyla ilgili de mesajlar verdi. Erdoğan özetle şunları söyledi:

‘Bir başlangıç olsun’

“İşte İdlib’de yaşananlar ortada. Suriye rejiminin orada yaptığı vahşi katliamı gördünüz değil mi? Hiç kimse işledikleri insanlık suçlarını, çocuk katliamlarını ‘DEAŞ ile mücadele’ kılıfı altında gizlemeye kalkmamalıdır. Son zamanda ABD’nin olumlu açıklamaları girişimleri olmuştu. Biz de Suriye halkının can güvenliğini hedefleyen her türlü çabaya destek vereceğimizi ifade etmiştik. ABD’ye ait savaş gemilerinden İdlib’e yönelik saldırıların gerçekleştirildiği hava üssüne yönelik bir operasyon düzenlendi. Suriye’nin hava üssü vuruldu. Esed rejiminin kimyasal ve konvansiyonel silahlarla işlediği savaş suçlarına karşı atılmış somut bir adım olarak bunu olumlu bulduğumuzu ifade etmek istiyorum. Yeterli mi? Ben bunu da yeterli görmüyorum. Bundan sonraki süreçte ne olacağını hep birlikte takip etmeliyiz. Artık başka hiçbir hesap gütmeksizin sadece ve sadece mazlum Suriye halkını korumaya yönelik olarak her alanda ciddi ve netice almaya yönelik adımlar atılmasının zamanı gelmiştir. Bize göre son gelişmeler Türkiye’nin Suriye’de terörden arındırılmış güvenli bölgeler oluşturulmasının ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. ABD’nin İdlib saldırısına karşı ortaya koyduğu aktif tutumun bu yönde gelişmelerin adeta bir başlangıç olmasını diliyorum.”

Haberin Devamı

‘Sünnisi, Nusayrisi...’

“Gece saat 04.00’ten itibaren hep bunu izledim takip ettim. Arkadaşlarımızla süreci izledim. Bize düşen görevin elimizdeki imkanları kullanarak mazlumların yanında yer almak olduğunu biliyoruz. 16 Nisan’da mezhebi filan hepsini bir kenara koyun, ülkemizin birliğini beraberliğini düşünün. Zira ‘Esed şu mezheptendir, ben de o mezheptenim’ diye yaklaşmayın olaylara. Sünnisi, Nusayrisi, Alevisi; lütfen bu ayrımların içine girmeyelim. Bırakalım o ayrımı Esed denilen zalim yapsın.”

‘Kılıçdaroğlu kendinde misin?’

Haberin Devamı

“Kılıçdaroğlu geçenlerde diyor ki ‘Cumhurbaşkanı Başbakan vesaire bu darbe girişimi örtbas etmek istiyorlar.’ Kılıçdaroğlu kendinde misin? O gecenin bütün o faillerini toparlayıp cezaevlerine tıkayan kim? Biz. Sen yargılamayı da bizden mi bekliyorsun? Biraz insaf olur insanda, biraz görür insan. ‘18 yaş, ne işi var bunların Meclis’te?’ diyor. Şimdi ‘Askerlik yapmayacaklar ona karşıyım’ diyor. Parlamento o kadar başı boş bir yer mi? Burada aynı anda 600 kişi olacak 600 kişinin içinde 18-19-20-21-22-23-24-25 kaç kişi olur? 10 olur 15 olur. Bunlar askerliği yapmayabilir, icabında bedelli askerlikte olduğu gibi bedelli askerliğe tabi tutulabilir.”

‘O ancak lanetle anılır’

“O zalimle beraber anılmak aynen Allah göstermesin onun gibi olmaktır. 1 milyona yakın insanı bu adam katletmedi mi? Öyleyse o adam ancak lanetle anılır. Bak şu anda dünyada yanında birkaç ülkenin dışında kimse kalmıyor, kalmayacak, gereği de yapılacak.”