Gazete Vatan Logo

'ABD Gülen'i iade etmez'

New York Times’ın iddiası...

'ABD Gülen'i iade etmez'

Yakalama kararının ardından ABD'nin Gülen’i iade edip etmeyeceği merak konusu oldu. New York Times gazetesi, "ABD, iade talebine büyük ihtimalle ret yanıtı verecek" yorumunu yaptı...

'Paralel yapı' soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Fethullah Gülen hakkında, "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. Mahkeme de Gülen hakkında yakalama kararı çıkardı. Gülen için kırmızı bülten çıkarılmasının talep edilmesine de karar verildi.
'Büyük sorun olur'
Bu karar ABD'nin Gülen'i iade edip etmeyeceği sorusunu gündeme getirdi. Bu konuda ABD'den ilk yorum New York Times gazetesinden geldi. Gazete Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'siyasi rakibi' olarak tanımladığı Fethullah Gülen'in iadesi talebine ABD'nin çok büyük ihtimalle ret yanıtı vereceğini, bu durumun da IŞİD nedeniyle zaten arası bozuk olan iki müttefik için yeni bir sorun olacağını yazdı. Gazetenin görüşüne başvurduğu Türkiye uzmanı Howard Eissenstat, Gülen'in iadesiyle ilgili şu yorumu yaptı:
'Talebin asıl nedeni...'
"Türkiye'deki savcıların Gülen'i getirtebileceklerine dair ciddi umutları olduğunu sanmıyorum. Bence böyle bir girişimde bulunulmasının asıl sebebi Erdoğan'ın paralel devlet iddiasının ciddiyetini hem Türkiye'deki düşmanlarına hem de dünyaya seçimler öncesi gösterme isteği. Bu şekilde Washington talebi yerine getirmediği zaman ‘yabancı destekli iç düşmanlar’ iddiası için bu durumu kullanacaktır."
Gülen sorusuna yanıt vermedi
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, Amerikalı bir gazetecinin, "Türk mahkemesi, taraftarları hükümeti devirmeye çalışmakla suçlanan Fethullah Gülen için tutuklama kararı çıkardı. Türk hükümeti iade istedi mi? İstedilerse, ABD Gülen'i iade eder mi" sorusuna karşılık, bu tür soruları ilke olarak yanıtlamadıklarını söyledi: "Haberleri gördük. Politikamız gereği, Dışişleri Bakanlığı, iade taleplerine ilişkin yorum yapmaz, iade talebi yapıldığını onaylamaz ya da iade talebi yapılmış olduğunu inkar etmez. Ayrıntıları Türk hükümetine sormalısınız."
190 ülkeye dağıtılıyor
Kırmızı bülten, bir suçlunun uluslararası düzeyde aranması, yakalanması ve akabinde iade edilmesi amacıyla İnterpol'e üye ülkelerin talebi üzerine, İnterpol Genel Sekreterliği tarafından çıkartılarak 190 üye ülkeye dağıtılıyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olan bülten, üye ülkenin talebiyle her 5 yıl sonunda yenilenebiliyor.
'Henüz bize bir karar gelmedi'
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılması konusunda şunları söyledi: "Bu karar henüz bakanlığımıza gelmedi. Karar geldikten sonra Adalet Bakanlığı bu kararla ilgili yasal çerçevede yapması gereken şey neyse onu yapacaktır. Karar iletildikten sonra Adalet Bakanlığı bunu ilgili yerlere yazıyor. Ondan sonra da idari süreç mahkeme kararı doğrultusunda yerine getiriliyor."
92 Türk kırmızı bültenle aranıyor
Türkiye'nin Gülen hakkında 'kırmızı bülten' talebi olumlu karşılanırsa Türkiye tarafından 'kırmızı bülten ile aranan' tek Türk olacak. Çünkü şu anda Interpol'ün internet sitesine girildiğinde Türkiye tarafından aranan ya da kırmızı bülten kararı çıkartılmış hiçbir suçlu görünmüyor. Adalet Bakanlığı daha önce Ergenekon davası kapsamında Bedrettin Dalan ve Turhan Çömez hakkında da kırmızı bülten yazısı hazırlamış ancak bu talep Interpol tarafından uygun görünmediği için arananlar listesine alınmamıştı. Ancak Türk vatandaşı olarak aranan suçlu sayısı 92. Aranan Türklerin cinayetten dolandırıcılığa, rüşvetten uyuşturucu kaçakçılığına, insan ticaretinden cinsel suçlara kadar listesinin kabarık olduğu ortaya çıkıyor. Ülkeler bazında incelendiğinde ise en fazla Türk vatandaşı arayan ülke Romanya. Toplam 15 Türkü kırmızı bülten çıkartarak dünya çapında arıyor. İkinci sırada Azarbaycan 13 Türk vatandaşı ile geliyor. Üçüncü sırada yer alan ülke ise 10 Türk ile ABD.
ABD bu Türkleri istiyor
- Mert Tuğrul Kıvanç: Sigorta ve sağlık dolandırıcılığı...
- Hakkı Namlı: Dolandırıcılık, sahtekarlık ve ticari rüşvet...
- Salih Acarbulut: Telefon dolandırıcılığı ve kara para aklama.
- Ümit Ocak: Uyuşturuçu ticareti.
- Ahmet Bulkat: Çocuk kaçırma.
- Alvin Scott: Eşini ve sevgilisini öldürmekten aranıyor.
- Alparslan Durgut: Hırsızlık.
- Burçin Temel: Silahlı soygun.
- Gürkan Al Gürhan: Silahlı saldırı ve mülke karşı bombalı saldırı ile uyuşturucu ticareti.
- Murad Hanif: Cinsel saldırı.

Haberin Devamı