Gazete Vatan Logo

'ABD bu adamın hesap vermekten kaçmasına müsaade etmemeli'

'ABD bu adamın hesap vermekten kaçmasına müsaade etmemeli'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, New York Times’a yazdığı makalede, ABD’nin, 15 Temmuz gecesinde yaşanan kanlı darbe girişiminin ardındaki isim olan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’i iade etmesi gerektiğini belirtti.

Kalın, New York Times’a “Darbe lideri hesap vermeli” başlıklı bir makale yazdı.

Makalesinde 15 Temmuz gecesi Ankara ve İstanbul’da yaşanan olayları hatırlatan Kalın, uçak ve helikopterlerden atılan bombalar, tankların insanların üzerlerinden geçmesi ve keskin nişancıların saldırıları sonucu 240'tan fazla sivil veya polisin hayatını kaybettiğini anımsattı.

Kalın, girişimin başarısızlıkla neticelenmesinin ardından hükümetin, sivil ve askeri liderlerin önerileriyle, darbe teşebbüsünün arkasındaki sorumluların adalet önüne çıkarılması için 3 aylık olağanüstü hal ilan ettiğini belirterek, bugüne kadar da çok sayıda ordu ve yargıdaki kişinin darbeyle bağlantıları nedeniyle tutuklandığını ve açığa alındığını bildirdi.

“Onların görevlerinden uzaklaştırılması, Türk hükümetini daha güçlü ve şeffaf yapıyor.” ifadesini kullanan Kalın, darbe girişiminin oyun olduğu iddialarına da tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Kalın, makalesinde şu ifadelere yer verdi:

“Darbe teşebbüsünün bir tiyatro olduğunu savunmak, 11 Eylül saldırılarının ABD tarafından yapıldığı iddiası kadar gülünç. Darbe planlayıcılarının ifadeleri ve kendilerinden elde edilen deliller, darbe girişiminin lideri olarak Fetullah Gülen’i işaret ediyor.”

"Sistemi kendi çıkarları için manipüle ettiler"

Gülenistlerin 1980’lerden beri barışçıl eğitim gönüllüleri gibi davrandıklarına ancak onların her zaman karanlık bir tarafları olduğuna vurgu yapan Kalın, makalesine şöyle devam etti:

“Gülenistler, Türk adalet sistemine ve güvenlik güçlerine gizlice sızarak sistemi kendi çıkarları için manipüle etti. Onlar ayrıca kendilerine karşı çıkanları karalamak için asılsız deliller üretti, yasa dışı dinleme faaliyetlerine girişti ve hükümetin belgelerini sızdırdı.”

Kalın, ABD’nin FETÖ elebaşı Gülen’i iade etmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“ABD, mevcut olan anlaşmamız çerçevesinde Türk vatandaşı olan Fetullah Gülen’i Türkiye’ye iade etmelidir. Türkiye zaten birçok yasal belgeyi ABD'li yetkililere verdi ve daha fazla doküman toplandıkça da gönderecek. ABD, bu adamın ABD yasalarını sömürerek, Türkiye’de adil ve yasalara uygun bir şekilde hesap vermekten kaçmasına müsaade etmemeli.”