Gazete Vatan Logo

‘AB olmasa bu takım olmazdı’

Ünlü futbolcu David Beckham, İngilizleri referandumda AB’de kalma yönünde oy vermeye çağırırken, 90’lı yılların efsane takımı Manchester United’ın, Avrupalı oyuncuların katkısıyla başarılı olduğunu vurguladı

‘AB olmasa bu takım olmazdı’

İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin geleceğine ilişkin düzenlenecek referanduma bir gün kala, ünlü futbol kulübü Manchester United’ın efsanevi futbolcusu David Beckham, ülkenin birlikte kalması için kampanya yürüten Başbakan David Cameron’a destek verdi. 1992-2003 yılları arasında Manchester United’da forma giyen Beckham, elde ettikleri başarıların kaynağının takımda oynayan Avrupalı futbolcular olduğunu söyledi. Profesyonel futbol hayatına 2013’de noktayı koyan Beckham, “Altyapısında yetiştiğim bu kulubün çocukluğumdan beri bir parçası oldum. Çok başarılı İngiliz futbolcularla beraber oynadım. Ama itiraf etmeliyim ki bu takımı efsane yapan üç futbolcu vardı. Ve bunlar da Avrupalı futbolculardı” diye konuştu. Danimarkalı kaleci Peter Schmeichel, İrlandalı orta saha Roy Keane ve Fransızların efsanevi futbolcusu Eric Cantona’nın takımı ‘dünyanın bir numaralı futbol kulübü’ haline getirdiğini söyleyen Beckham, “Bu isimler olmasaydı takımımız sınıf atlayamazdı. Bir dünya kulübü olamazdık” ifadelerini kullandı. Beckham, AB ülkeleri içinde Avrupalı futbolcuların ‘serbestçe dolaşım hakkı’ olmasının başarıların altındaki en önemli faktör olduğunu da hatırlattı.

Haberin Devamı

Bosman sayesinde

Eski Belçikalı futbolcu Jean-Marc Bosman’ın açtığı dava sonucunda AB ülkelerinde futbolcuların ‘yabancı’ statüsünden çıkıp serbestçe dolaşım hakkına sahip olmasının yolu açılmıştı. 1995 tarihli Avrupa Adalet Divanı kararından yola çıkılarak hazırlanan Bosman kurallarından önce Avrupa takımlarında ‘yabancı kısıtlaması’ vardı. Şu an ise Avrupalı kulüpler diledikleri kadar AB vatandaşı futbolcu oynatabiliyorlar.

‘Çocuklarım AB vatandaşı olmalı’

beckham, çocuklarının Avrupa’ya entegre olmuş bir İngiltere’de yaşaması istediğinin altını çizerek, “Torunlarım ve çocuklarım dünyanın ve Avrupa’nın bir parçası olarak yetişmeli. Bu şekilde daha güçlü hissedecekler” ifadelerini kullandı.

Anketler başa baş gidiyor

REFERANDUM öncesi anketlerde AB yanlıları az da olsa önde. Araştırma şirketi ORB ve NatCen’in anketlerinde ‘evet’ yüzde 53 çıkarken, YouGov’un yaptığı ankette ‘hayır’ cephesi yüzde 44, ‘evetçiler’ ise yüzde 42 oranında.

Haberin Devamı

Meclis kavgasına üstüne ses efekti

Referandumda AB’den ayrılık yönünde karar çıkması için kampanya yürüten ‘hayır’ cephesi, Türkiye’yi İngiliz seçmenlere kötü göstermek için görülmemiş bir yönteme başvurdu. ‘Hayır’ kampanyasının hazırladığı videolardan birisinde, Türkiye’deki meclis kavgası görüntülerine kadın çığlıkları ve cam kırığı sesleri eklendiği ortaya çıktı. Videoda, TBMM’deki dokunulmazlık komisyonunun oturumu sırasında çıkan kavganın görüntülerine ses efekti eklendiği belirlendi.