Gazete Vatan Logo

‘AB diktatörlüğüne son verme zamanı’

İngiltere’de AB’den çıkış (Brexit) referandumuna neredeyse 1 hafta kala, Başbakan Cameron en büyük darbeyi kendisine seçimlerde ‘umudumuz’ diye destek veren ülkenin en büyük gazetesi The Sun’dan yedi. Gazete yukarıdaki sözlerle ‘çıkış’ istedi

‘AB diktatörlüğüne son verme zamanı’

The Sun gazetesinin en büyük özelliği ne zaman İngiliz halkının önüne sandık konulsa seçimi kazanacak olan tarafa bir hafta önceden destek açıklamasıdır. Tony Blair’in ilk kez Başbakanlık koltuğuna oturması sırasında da, No 10 (Başbakanlık) Gordon Brown’a devredildiğinde de, David Cameron seçim zaferini İşçi Partisi’ne karşı açıkladığında da bu hep böyle oldu. The Sun, 1 hafta önceden kazanacak olan tarafa desteğini açıkladı. Bu kararlarda her zaman en önemli rol de 1.7 milyon tirajlı gazetenin sahibi ve dünyanın en büyük medya baronu olan Rupert Murdoch’ın oldu. Murdoch, kısa zaman kala açıkladığı desteklerle okuyucusunu başbakanlık koltuğuna oturacak kişiye oy vermeye çağırarak iktidarların her zaman yakın ortağı olmayı başardı. Murdoch ve gazetesi dün de ‘son kararlarını’ açıkladı.

‘Gelecek kararacak’

Bundan sadece birkaç yıl önce ‘Umudumuz’ diyerek David Cameron’ı seçimlerden hemen önce manşetine taşıyan ve Cameron’a başbakanlık yolunu kolaylaştıran The Sun, bu kez Cameron’ın liderlik ettiği ‘AB’de kalalım’ kampanyasına adeta balyoz indirdi. Gazete, ‘Bu, son şansımız’ diyerek okuyucularından Brüksel diktatörlüğüne başkaldırmalarını istedi. Birinci sayfadan yayınlanan başyazıda şu ifadeler kullanıldı:

Haberin Devamı

Demokratik olmayan Brüksel mekanizmasından kurtulmamız için bu bizim son şansımız, aksi takdirde ülkenin geleceği iyice kararacak. Fırsatı kullanma zamanı geldi. Ülkemiz muhteşem bir tarihe sahip. Ayağımıza gelen bu şansı kullanarak, İngiltere’nin daha büyük bir ülke konumuna gelmesini, yeniden demokrasiye, değerlerimize, onur duyduğumuz kültürümüze kavuşabiliriz.

1997’den beri hiç şaşmadı

1.7 milyon tirajla İngiltere’nin en çok satan gazetesi olan The Sun 1997 seçimlerinde ‘Değişime bir şans verin’ başlığıyla çıkarak Tony Blair’ı destekledi. Ardından gelen seçimlerde de İşçi Partisi’ne destek verdi ve liderleri de başbakan oldu. 2010 yılında ülke ekonomisinin kötüye gittiği gerekçesiyle Blair’in yerine başbakanlık koltuğuna oturan Gordon Brown’a verilen destek ‘İşçi Partisi bizi kaybetti’ başlığıyla kesildi. Seçimin hemen öncesinde, David Cameron’a ‘Tek umudumuz’ başlığıyla destek açıklandı.

Haberin Devamı

İşte son anket

Düzenlenen son anketlere göre İngiltere’de ülkenin AB’dan çıkmasından (Brexit) yana olanların sayısı, AB’de kalmaktan yana olanların sayısını giderek aşıyor. İngiliz araştırma ajansı ICM Research’ün Guardian gazetesi için hazırladığı iki anket sonucuna göre, kendisine soru yöneltilen İngilizlerin yüzde 53’ü Brexit’ten, yani ülkelerinin AB’den ayrılmasından, yüzde 47’si ise AB’de kalınmasından yana. Bundan iki hafta öncesine kadar bu oran yüzde 52’ye karşılık yüzde 48 olarak saptanmıştı.

Babasının Çanakkale mektubunu yazmıştı

Çanakkale Savaşı’nın sürdüğü 1915 yazında Gelibolu Yarımadası’na gelen Avustralyalı genç bir savaş muhabiri, İngiliz ve Avustralyalı siyasetçiler ‘zafer kazanıyoruz’ diye nutuklar atarken durumun tam tersi olduğunu anlar. “Gelibolu Mektubu” olarak anılan bir mektup kaleme alarak Avustralya Başbakanı’nı uyarır ve Anzak ordusunun Çanakkale’den çekilmesi de bu mektupla başlar. Mektubu yazan kişi Murdoch’ın gazeteci babası Sir Keith Murdoch’tır.

Haberin Devamı

14 yıllık eşi Blair’e aşıktı

Murdoch ile Blair arasındaki dostluk, Murdoch’un eşi Wendi Deng’in (45) eski İngiltere başbakanı ile yasak ilişki yaşadığını öğrenince bozuldu. 2012 yılı Ekim ayında ve 2013 Nisan ayında Blair ve Deng, Murdoch’un bilgisi dışında ikilinin California’daki evlerinde birlikte oldu. Murdoch bunu evinde çalışan personelden öğrendi. Blair ve Deng’in daha önce de bir işadamının yatında defalarca buluştuğu ortaya çıktı. Bardağı taşıran damla ise Murdoch’ın, eşinin Blair için yazdığı aşk mektubunu bulması oldu. Mektupta eşi, Blair’in ‘parlayan gözlerine ve kalçasına’ duyduğu hayranlıktan bahsediyordu. Murdoch, bu olayın ardından 12 yaşındaki kızı Grace’in vaftiz babası olan Blair’i ve eşini sildi. İkili 14 yıllık evliliğin ardından boşandı.

175 gazete 100 TV kanalı

85 yaşındaki Murdoch 10.6 milyar dolarlık servetiyle dünyanın 96’ncı zengini. 48 bin kişinin çalıştığı News Corp adlı dünyanın en büyük medya kuruluşunun kurucusu. Son olarak Wall Street Journal’ı 5 milyar dolara satın alan Murdoch, böylece İngiltere’den sonra ABD’nin de en çok satan gazetesine sahip oldu. İşte rakamlarla Murdoch’ın medya imparatorluğu:

Haberin Devamı

- 9 dijital TV platformu

- 100 TV kanalı

- 175 gazete

- 16 dergi

- 40 matbaa

- 40 televizyon stüdyosu

- 1 film şirketi (21st Century Fox)

Murdoch’ın yayınları 4.7 milyar kişiye yani dünya nüfusunun yaklaşık dörtte üçüne ulaşıyor.