Gazete Vatan Logo

‘AB, yargıya karşı kullanıldı’

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek'ten çarpıcı açıklamalar

ANKARA - YARSAV’ın 4. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında “İnsan Hak ve Özgürlükleri Açısından Yargı Bağımsızlığı ve Yargıç Güvencesi” konulu sempozyum düzenlendi. Burada konuşan HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, insanları, insan hakları ihlallerinden korumanın, devletin yetkili organları ve en başta yargının görevi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Yargının adaletsiz davranması ve adil yargılama hakkını ihlal etmesi en büyük felakettir. Yargı bağımsızlığını hakimin ayrıcalığı olarak algılamak ve bu şekilde kabul etmek doğru değildir. Bu noktada yargıcın hem kendi sübjektif beklentilerine karşı bağımsız olması, hem de dışarıya yasama ve yürütmeye karşı bağımsız kalması gerekir.

Anayasa değişikliği sırasında yargı organları gerektiği biçimde muhatap alınmamıştır. Uyarıların üzerinde durulmamış ve kalıcı olması gereken bir metin yerine, her zaman tartışılacak bir düzenleme ortaya çıkarılmıştır. Bu düzenlemeler, yürütmenin yargı üzerindeki etkilerini artıracak birtakım bağlantıları, örtülü ve gizlenmiş bağlantı noktalarını içermektedir. Bu haliyle birtakım önerilerine uyuluyor gibi yapılarak adeta AB, Türk yargısına karşı kullanılmıştır. Bunu dışarıda yaptığımız temaslarda, katıldığımız toplantılarda da benzer şekillerde gördük. AB ülkeleri örnek olarak gösterilen sistemlerin her ülkeye göre farklı olabileceği izafi olarak Avrupa’daki toplantılarda deklare edilmiştir. Yani bir kısım ülkelerde coğrafi teminat varken Türkiye’de yargı sistemi dışında coğrafi teminat değil, en küçük bölgeden başlayarak bir süre koşuluyla üst bölgelere doğru bir atama ve nakil sistemi söz konusudur.”

Haberin Devamı