Gazete Vatan Logo

%8’lik düşüşten dönüldü

Seçimle başlayan siyasi krize en aşırı tepkiyi borsa verdi. Sabah İMKB 100 endeksi 4 bin puana yakın değer yitirdi

Piyasalar krizin en sıcak saatlerinden sonra ilk işlem gününde reaksiyon verirken, en heyecanlı dakikalar İstanbul Borsası’nda yaşandı. İMKB Ulusal 100 endeksi haftanın ilk işlem gününe henüz ilk 4 dakika içinde 4 bin puana yakın düşüşle başladı. Bu hızlı düşüş çoğu hissesin taban fiyata inmesine neden oldu. Borsa’da yerli yatırımcıların işlem yaptığı, yabancıların ise bekleyip görmeyi tercih ettikleri dikkati çekti.

Dolar cesaret verdi
Endeksin en düşük olduğu seviyede hisse senetlerinin ortalama değer kaybı yüzde 7.99 olarak belirlendi. Ancak borsada bu seviyelerde satışların kesildiği dikkati çekti. Borsanın gözü özellikle döviz piyasasındaydı. Döviz piyasasında sabah ilk panik dakikalarında 1.394’e kadar çıkan doların yeniden 1.375 seviyelerine çekilmesi ve burada kendine bir denge bulması, borsayı cesaretlendirdi.

Seçim telaşı var
Yavaş yavaş da olsa alımlar gelmeye, borsada piyasa dengelenmeye başladı. Ancak yine de seansın son dakikalarına kadar ortalama yüzde 6.5’e varan düşüşle geçildi. Son yarım saatte hissedilir bir toparlanma yaşandı ve hisse senetleri ortalama yüzde 4 kayıpla günü tamamladı.

Borsacıların öncelikle döviz piyasasındaki dengeyi dikkate aldığı ve sonra da seçim hesabı yaptıkları dikkati çekiyor. Bugün çıkması beklenen Anayasa Mahkemesi’nin kararı da piyasalar tarafından merakla bekleniyor. En kötü senaryo olarak “Anayasa Mahkemesi 367’ye gerek yok der, AKP’nin Gül ısrarı sürer. Bu da gerginliği tırmandırır” olasılığı gösterilirken, bunun dışında “Bir karar çıkar ve erken seçim kaçınılmaz olursa, siyasi kriz de donmuş olur, tansiyon da yavaş yavaş düşer” deniyor.

Haberin Devamı