Gazete Vatan Logo

‘729 bin adetlik tarihi rekoru bu yıl kırarız’

Türk otomotiv sektörü, bu yılı yeni bir rekorla kapatmayı bekliyor

Tarihinin en yüksek satış adedine 2005 yılında 729 bin ile ulaşan Türk otomotiv sektörü, bu yılı 730-735 bin adetler düzeyinde yeni bir rekorla kapatmayı bekliyor. Sektör temsilcileri, 2011 yılında ise 750 bin adete ulaşmanın hesabını yapıyor

Beklentilerin çok üstünde bir satış performansı gösteren otomotiv sektörünün temsilcileri bu yılki parlak satış performansının gelecek yıl da tekrarlanacağını düşünüyor. Tarihinin en yüksek satış adedine 2005 yılında 729 binle ulaşan sektör, bu yılı 730-735 bin adetler civarında yeni bir rekorla kapatmayı bekliyor. Bu yıl beklentilerin çok üzerinde bir satış rakamına ulaşan otomotiv sektörünün temsilcileri, 2011 yılında da bu yüksek performansın devam edeceğini öngörüyor.

Tofaş CEO’su Ali Pandır, Türkiye pazarının bu sene sonunda 750 bin adetlere giden güçlü bir eğilim sergilediğini dile getirerek, son 6 aydır pazarın sürekli ivme kazanan yapısının, Aralık ayında tavan yaptığını dile getirdi. Tofaş olarak Aralık ayına hazırlıklarını çok önceden yaptıklarını vurgulayan Pandır, bu nedenle iç pazarda Fiat markasının iyi bir noktada olduğunu ve tüm müşterilere arzu ettikleri araçları tedarik edecek biçimde aksiyon alabildiklerini anlattı.

Pandır, Tofaş olarak 2009 yılında 2 milyar euroya yaklaşan bir ihracata imza attıklarını bildirerek, 2010 yılında daha iyi ihracat başarısına imza atacaklarını söyledi.

Satışlar çok iyi gidiyor

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise bu yıl otomobil satışlarının, beklentilerin çok üzerinde olumlu seyrettiğini söyledi. Aybar, Türk Lirasının özellikle euro karşısında değerlenmesinin, aylık faizlerin yüzde 1’in altına inmesinin, finans kuruluşlarının otomotiv sektörüne, müşterilere çok cazip, esnek çözümleri hızla sunabilmesinin ve vatandaşların artan talepleriyle reel ekonomiyi canlandırmasının satışları arttırdığını kaydetti. Geçen yıl 11 ayda, toplam 468 bin 203 satış olmuş iken bu yıl 11 ayda 612 bin 544 adet satışın gerçekleştiğini anımsatan Aybar, bu durumunun pazarın yüzde 30.8 oranında geliştiğini ortaya koyduğunu dile getirdi. Aybar, “Bu tempo ile 2010 yılının, tüm zamanların rekor yılı olan 2005 yılını geçebileceğini artık söyleyebiliriz. Satışlar 700 binin üzerinde tamamlanacak. Üstelik Kasım 2010 performansı, 2005 yılının toplam 723 bin 854 olan binek hafif ticari araç satış rekorunu kırabileceğini gösteriyor” dedi.

İhracat frene basmadı

İç pazarda rekora koşan otomotivciler, ihracatta da frene basmadı. İhracatının büyük kısmını Avrupa ülkelerine yapan Türkiye, toparlanma daha yavaş olsa da girdikleri alternatif pazarlarla, yurtdışı satışlarını artırdı. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, 2010 yılının 11 ayında Türkiye geneli otomotiv ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarak 15 milyar 649 milyon dolar olarak gerçekleştiğini anımsattı.

Haberin Devamı