Gazete Vatan Logo

'600 Ezidi kadının yeri belirlendi'

IŞİD'in 600 Yezidi genç kızı, Irak'ın Telafer kentindeki El-Asar okulunda rehin tuttuğu iddia edildi.

Irak İnsan Hakları Bakanı Muhammed Şiya es-Sudani, "IŞİD, 600 Ezidi genç kızı Telafer'deki El-Asar (Eserler) okulunda alıkoyuyor. Genç kızlar fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kalıyor" dedi.

Basın toplantısı düzenleyerek açıklama yapan Iraklı Bakan Sudani, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti IŞİD'in, 420 Ezidi'yi öldürdüğünü, 690 Ezidi ve Şii kadını da alıkoyduğunu açıkladı.

"IŞİD, 600 Ezidi genç kızı Telafer'deki El-Asar okulunda alıkoyuyor, genç kızlar fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kalıyor" ifadesini kullanan Sudani, bölgedeki durumun giderek tehlikeli bir hal aldığını da söyledi.

Iraklı Bakan Sudani, 75 Şii kadının da mezhepsel gerekçelerden ötürü Sincar ilçesinde alıkonulduğunu, kaçırılan 15 genç kızın da, Babil kentinin kuzeyindeki El-Buheyrat bölgesinde tutulduğunu söyledi.

Irak İnsan Hakları Bakanlığı'nın yaptığı gözlemler neticesinde 350 Ezidi vatandaşın IŞİD militanları tarafından infaz edildiğinin belirlendiğini aktaran Sudani, Sincar ilçesine bağlı Kucu köyüne IŞİD militanları tarafından yapılan baskında da 70 kişinin öldürüldüğünü ifade etti.

Bakan Sudani, bakanlığın sivilleri hedef alan saldırılar konusundaki gözlemlerinin devam ettiğini belirtti.

Sudani, Tuzhurmatu'da yer alan Türkmenlerin çoğunlukta olduğu Emirli nahiyesinde ise IŞİD'in iki aydan bu yana uyguladığı abluka sebebiyle insanlık dramı yaşandığına dikkati çekti.

Sudani, "Hava Savunma Kuvvetleri'nin yardımlar göndermesine rağmen Emirli nahiyesinde yaşayanlar, gıda, ilaç gibi hayati ihtiyaçlarını karşılayamadığı için sıkıntı çekiyor" diye konuştu.

Türkiye'den Erbil'deki sığınmacılara insani yardım taşıyan konvoyların geldiğini aktaran Sudani, Suudi Arabistan, ABD gibi ülkelerden de kara, hava ve deniz yoluyla bölgeye yardımlar ulaşması için finansal destek sağlandığını söyledi.

Sudani, Irak'ta yaşanan insani felaketin ülkenin kurumlarının imkanlarını aştığını da vurguladı.

Haberin Devamı