Gazete Vatan Logo

"60 senelik emeğimi istiyorum'

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından 9 şirketine el konulan, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi işadamı Şevket Demirel, "Bu şirketlerden 10 bin aile geçimini sağlıyor

Benim hiç kimseye borcum yok, oğluma da borcum yok. 60 senelik emeğimin geri verilmesini istiyorum" dedi.

Oğlu Murat Demirel'in Egebank borçları nedeniyle, TMSF'nin pazar günü 9 şirketine el koyduğu işadamı Şekvet Demirel'in avukatları, Isparta'nın Eğirdir İlçesi yakınlarında bulunan Barla'daki yazlığında kamp kurdu. Eski bakanlardan Yaşar Topçu ile Necati Şahin ve Gülnur Özyurt'tan oluşan Şevket Demirel'in avukatlar grubu, şirketlerin üzerine konulan haczin kaldırılmasını sağlamak için çalışmalara başladı. Süleyman Demirel'in kurduğu hükümette bakanlık yapan ve asıl mesleği avukatlık olan Yaşar Topçu'nun başkanlık yaptığı avukatlar grubu, Orma Orman Mahsulleri Entegre San. ve Tic. A.Ş. ile Göltaş Çimento A.Ş.'nin üst düzey yetkililerinden bilgi aldı. Gerekli hazırlıklarını yaptıklarını belirten avukatlar, en kısa sürede ilgili mahkemeye itiraz davasını açacaklarını belirterek "hukuktan yoksun olan bu el koyma olayının en kısa zamanda kalkacağına inandıklarını' söyledi.

"60 SENELİK EMEĞİM'
Şevket Demirel de Isparta ekonomisine büyük katkı sağlayan 9 şirketin bugüne gelmesi için 60 yıl geçtiğini ve el konulan bu şirketlerden 10 bin ailenin geçimini sağladığını söyledi.
Şevket Demirel, "Benim hiç kimseye borcum yok, oğluma da borcum yok. 60 senelik emeğimin geri verilmesini istiyorum. Türkiye'de ilk defa halka açık şirketi geliştirdim. "Oğlundan alamadık, bari babasından alalım' diyorlar. Böyle yanlış bir uygulama olur mu? Hukuki yollara başvuracağız. Şirketin avukatları çalışıyor" diye tepkisini dile getirdi.

"ONLARA BİRŞEY OLMAZ"
Şevket Demirel'in şirketlerine pazar günü TMSF tarafından el konulması, başta İslamköy olmak üzere Isparta'da geniş yankı uyandırdı.
Demirel'in baba ocağı İslamköy'de son gelişmeler herkesi şaşırttı. Şevket Demirel'in şirketlerine el konulduğunu, Süleyman Demirel'in ziyareti sırasında öğrenen İslamköy halkının büyük bölümü, gelişmelerden tam bilgi sahibi olmadıklarını, bahçelerde kiraz toplamakla ilgilendiklerini ifade etti.

İslamköylülerden 74 yaşındaki Mustafa Ulaş, "Demireller herkesin önünü kestiler, karpuz tarlalarını 10 kuruş değerinde paralarla aldılar. Kendi menfaatlerine çalıştılar hep" derken, İslamköylü bir kadın ise, "Onlara bir şey olmaz" yorumunu yaptı.

Şevket Demirel'in açıklaması
Ispartalı işadamı ve 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel, oğlu Murat Demirel'in Egebank'a olan borçları nedeniyle 9 şirketine el konulmasıyla ilgili 2 sayfalık yazılı açıklama yaptı. Şirketlerin hissedarları adına yapılan Şevket Demirel imzalı açıklama şöyle: "1- 26.06.2005 Pazar günü (baskın) suretiyle Sayın Şevket Demirel'in yönetimindeki şirketlere TMSF yönetimi tarafından Bankalar Kanunu 15/07-a maddesine dayanarak el konulduğu ilan edilmiştir.

Dayanılan bu madde içerisinde "el koyma' diye bir yetki yoktur.

Bu maddede TMSF'ye yönetimini devir almak istediği şirketlerin Yönetim Kurullarını değiştirerek ve ilgili şirketlere tebliğ edilerek idaresine devir alma yetkisi verilmiştir. Bu yetki baskını içermez.
Yapılan uygulama ancak hakim kararı ile uygulanabilecek olan uygulamalardandır. TMSF, yargı kararı yerine "kendi kararını' koymuştur.
2- TMSF'nin kamuoyuna verdiği bilgiler tamamen gerçek dışı ve şantaja yöneliktir.

Şöyle ki; TMSF, Egebank'ın hakim ortağı ve yöneticisi olan Murat Demirel'in Göltaş A.Ş.'ye vekaleten iş gördüğü iddiası: Egebank'ın Murat Demirel'e geçişinden çok önceleri (yani 1996 yılında) sona ermiş bir vekaletnamedir. Egebank'la Göltaş A.Ş.'nin ilişkisini hiçbir surette kanıtlayan bir delil değildir.

Egebank'ın hakim ortağı Murat Demirel'in: (Mayıs 1998'den, 22 Aralık 1999'a) bankanın başında bulunduğu 19 ay boyunca Şevket Demirel yönetimindeki el konan 9 şirketin hiçbirisine tek kuruşluk kaynak aktarımı olmamıştır.
Bu şirketler Egebank'tan önce vardı, Egebank'tan sonra da vardır ve kendi kaynaklarıyla büyüyerek bugünlere gelmiştir.

Egebank'a el konulan tarihten bu yana (22 Aralık 1999'dan 26 Haziran 2005 tarihine kadar) 5.5 yıldır Egebank'ın yönetimini ve hesaplarını elinde bulunduran TMSF; bugüne kadar Şevket Demirel yönetimindeki şirketlerin hiçbirisinden kaynak aktarımı sebebiyle alacak iddiasında bulunmamıştır. Var diyenlerin, bunu belgesi ile birlikte kaç para olduğunu bildirmeleri lazım değil midir? Mücerret alacak iddiasının hukukta yeri yoktur.

Yine TMSF'nin Egebank'ın yüzde 0.1'den bile daha küçük, değeri sadece 400 ABD doları olan hisse sahibi Neslihan Demirel'in Yönetim Kurulu Başkanı olarak gösterildiği Şevket Demirel Holding, bundan takriben 6 yıl ve bankaya el konulmadan önce (1999 yılında) ortadan kalkmış bir firmadır.

Şevket Demirel Holding denetçisi olarak gösterilen kişiler de denetçi değildir.
3- Kısaca; TMSF'nin Egebank'a el koyduğu 22 Aralık 1999 tarihinden bu yana geçen 5.5 yıl sonra bu defa Şevket Demirel'in yönetimindeki halka açık veya borsada işlem gören şirketlere el koyma sebepleri uydurma ve gerçek dışıdır.
TMSF, yasanın kendilerini sorumsuzluk getirmesinden yararlanarak bu kanunsuz işlemleri fütursuzca yürütmekte, başta mülkiyet hakkı olmak üzere hukuk devletinin bütün kutsal ilkelerini yıkmakta, yatırımcı ve girişimci kabus haline gelmiş bulunmaktadır.

Bir kurumun bu denli yetkilere sahip olup olamayacağı hukuk devleti açısından mutlaka değerlendirilmelidir.

Olan, hisse sahibi halka, yatırımcıya ve memleketimize olmuştur."

Haberin Devamı