Gazete Vatan Logo

"6,5 Milyon Konut Deprem Hattında"

Esenler Belediyesi tarafından kurulan Şehir Düşünce Merkezi'nin açılışana katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul'un tamamının elden geçirilmesi gerektiğini belirtti ve kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu söyledi.

Esenler Belediyesi, ilçe için sosyal, kültürel, fiziki ve kentsel dönüşüm projesini uygulamaya koyarak, kent kimliği oluşturmak amacıyla ‘Şehir Düşünce Merkezi’ kurdu. Merkezin açılışı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun katıldığı törenle yapıldı.

Bakanı Bayraktar konuşmasında kentsel dönüşüm üzerinde durdu. Türkiye’de sanayileşmenin 1950’li yıllarda başladığını hatırlatan Bayraktar, büyük şehirlere çarpık şekilde yığılma olduğunu ve İstanbul, Bursa, Ankara ve Diyarbakır gibi büyük şehirlerin elden çıktığını belirtti. Partisine yönelik eleştirilere cevap veren Erdoğan Bayraktar, son on yılda cumhuriyet tarihinde olmayan şekilde şehirleşme hareketleri, konut üretimi ve kentsel dönüşüm olduğunu savundu. Özellikle kentsel dönüşüm konusuna vurgu yapan Bayraktar, Türkiye’deki yaklaşık 6,5 milyon konutun deprem hattı üzerindeki riskli yapılar olduğunu aktardı.

BU İŞE HEP BİRLİKTE SARILMALIYIZ

Türkiye’nin siyasi ve ekonomik anlamda büyük bir gelişme kaydettiğinin ifade eden Bayraktar, “Bütün bu gelişmeler yanında biz şehirlerimizin yapılarının bina stokunu yenilemek zorundayız. Yenilemeliyiz ki gerçekten gelişmiş bir ülke olalım. Bunun için kolları sıvadık, elimizi başımızı taşın altına koyduk. Herkese, herkesin desteğine ihtiyacımız var. Siyaset dışı, siyaset üstü, bu işle ilgili tüm aktörler, tüm disiplinler başta belediyeler, sivil toplum kuruluşları, mühendislik kuruluşları, üniversiteler, muhalif partiler hepsi bu işe hep birlikte sarılmamız gerekir. Bu bir insanlık borcudur” diye konuştu.

Yeni afet yasası hakkında da konuşan Bayraktar can hakkını, yaşama hakkını yasanın ana kaidesi olarak koyduklarını dile gelirdi. İstanbul’un tamamına yakınının elden geçirilmesi gerektiğinin belirten Bayraktar, kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu aktardı. Çok da büyük konuşmamak gerektiğini söyleyen Erdoğan Bayraktar, bunun imkanlar dahilinde belli bir zaman periyotunda gerçekleştirilebileceğini kaydetti. Bayraktar, bunun için 20 senelik plan yaptıkları bilgisini verdi.

Konuşmaların ardından Esenler Şehir Düşünce Merkezi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun kurdele kesimiyle açıldı. Bakan ve beraberindekiler Şehir Düşünce Merkezi’nin balkonuna çıkarak gazetecilere görüntü verdi.

Haberin Devamı

Kaynak: showhaber.com

Haberin Devamı