Gazete Vatan Logo

'52 ülke arasında sonuncuyuz'

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'deki uzman personel yetersizliğinden yakınarak, bu eksikliği gidermek için hükümetin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Akdağ, uzman personel açısından Türkiye'nin, "Avrupa Bölgesi' olarak tanımlanan bölgede yer alan 52 ülke arasında sonuncu durumda olduğunu açıkladı

Bakan Akdağ, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve inşaatı süren Devlet Hasatanesi ek binasındaki çalışmaları incelemek üzere Antalya'ya geldi. Akdağ, ilk olarak Vali Alaaddin Yüksel'i makamında ziyaret etti. Antalya'nın Türkiye'nin parlayan yıldızı olmaya devam ettiğini belirten Bakan Akdağ, turizm ve tarım açısından Antalya'nın çok fazla göç aldığını söyledi. Özellikle emekli olan vatandaşların önemli bir kısmının göç ederek Antalya'da hayatlarını devam ettirmelerinin, sağlık hizmetlerinin de artmasına yol açtığına değinen Akdağ, "Antalya Devlet Hastanesi'ne günde 9 bin kişi muayene olmak için geliyor. Mekanlar itibarıyla sıkışıklıklar oluşuyor. Kuyruklar da aşırı talepten ileri geliyor" dedi.

HİZMET ALAN SAYISI ARTTI
Türkiye'de 3.5 yıl içinde ciddi bir sağlık hamlesi yaptıklarını kaydeden Bakan Akdağ şunları söyledi:

"Kamuda çalışan hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız performanslarıyla da yüksek kazançlara sahip olabiliyor. Bir taraftan da özel sektörün önünü hizmet anlamında açtığımız için, bu konuda da büyük gelişme yaşanıyor. Antalya bu konuda en önde olduğumuz illerden biri. İlaç alma konusunda da vatandaşın önünü büyük ölçüde açtık. Vatandaşın hizmet erişimini kolaylaştırdıkça, sağlık sisteminin de yükü artıyor. Sağlık kuruluşlarına başvuran ve hizmet alan sayısı 3 yıl öncesinin neredeyse 2 katına çıkmıştır."

UZMAN HEKİM SIKINTISI
Aile hekimliği ile ilgili gelişmeleri de değerlendiren Bakan Akdağ, bu konuda altyapı çalışmalarına başladıklarını, 2007 yılı başlarında Antalya'da aile hekimliğini yaşama geçireceklerini müjdeledi. Tüm göçe rağmen, uzman personel itibariyle Antalya'nın Türkiye'de en iyi iller arasında olduğunu söyleyen Akdağ, "Türkiye'de hekim sayısı çok yetersiz. Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü'nün "Avrupa Bölgesi' olarak tanımladığı bölgede yer alan 52 ülke arasında sonuncu durumda. Ancak Antalya uzman personel sayısı açısından Türkiye'nin önde gelen illerinden biri. Bu avantajı iyi kullanmalıyız" diye konuştu.

Bakan Akdağ, bugün devlet hizmeti yükümlülüğü ile ilgili kuraların çekildiğini de belirterek, ülkede vatandaşın hizmet duyduğu yerlerde bin 500'e yakın sağlık hekiminin gönüllü neferler olarak hizmete koşacağını söyledi.

"HİZMET ARTACAK"
Hizmetin kalitesini her geçen gün artıracaklarını kaydeden Bakan Akdağ şöyle konuştu:

"Antalya Devlet Hastanesi'ne yapılan 400 yataklı ek hastane binası ile vatandaş, 10 misli bir alanın içinde hizmet görecek. 2007'de inşallah bu hastaneyi Antalyalı'nın hizmetine sunacağız Yeni finans modelleri ile yeni sağlık binaları yaptırmamız gerekiyor. Ancak bu, hemen yarın başlayacağız, bütün binaları yenileyeceğiz diye anlaşılmamalı. Bu imkan yok. Daha büyük bir kampus yeri oluşturup, inşallah Antalya'nın geleceğini de bu şekilde şekillendireceğiz."

Basın mensuplarının "Sağlık turizmi konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak çalışmanız var mı' sorusuna Bakan Akdağ, Antalya'da bu konuda büyük bir potansiyel olduğunu belirterek, "Yaşlı Avrupalı nüfusun, tatillerini bir anlamda uzatarak Antalya'da bakım görmeleri için bir model geliştirilebilir. Geliştiriliyor da. Özel sektörün bu konuda çalışmaları var. Hükümet olarak bu anlamda bizim özel sektörün önünü açmamız gerekmektedir" yanıtını verdi

Bakan Akdağ, daha sonra Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Menderes Türel'i ziyaret için valilikten ayrıldı.

Haberin Devamı