Gazete Vatan Logo

'425 milyondan fazla insan diyabetle yaşıyor'

Osmaniye İL Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, '14 Kasım Dünya Diyabet Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada, 425 milyondan fazla insanın diyabetle yaşamakta olduğunu söyledi. Öznavruz, bu bireylerin çoğunun düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı ve dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam ortamlarının teşvik edilmesiyle hastalığa yakalanma riskinin büyük oranda önlenebilir olduğunu kaydetti.

'425 milyondan fazla insan diyabetle yaşıyor'

Ailelerin, Tip-2 diyabet için değiştirilebilir risk faktörlerini önlemede kilit rolünün olduğuna dikkat çeken Dr. Öznavruz, "Hala diyabetle yaşayan 2 kişiden 1'i tanı almamıştır ve bu bireylerin çoğu Tip-2 diyabetlidir. Diyabetin komplikasyonlarını önlemek ve sağlıklı sonuçlara ulaşmak için erken tanı ve tedavi önemlidir. Tüm aileler diyabet hastalığından potansiyel olarak etkilenmektedir ve bu nedenle her tür diyabet için belirti, semptom ve risk faktörleri hakkında farkındalık erken teşhis etmede hayati öneme sahiptir. Birçok ülkede sağlıksız beslenme ve fiziksel olarak inaktif yaşam tarzı, çocuk ve gençlerde de tip 2 diyabet görülme riskini küresel halk sağlığı sorunu haline getirmektedir. Küresel sağlık harcamalarının yüzde 12'si yetişkin diyabetli bireyler için harcanmaktadır" dedi.

TEMA 'DİYABET VE AİLE'

Her 4 aile üyesinden 1'inden azının diyabet eğitim programlarına erişebilmekte olduğunu ifade eden Öznavruz, "Diyabet bakımında aile desteğinin, diyabetli insanlar için sağlık sonuçlarının iyileştirilmesinde önemli bir etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle diyabetli bireyler ve aileleri için yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek bu hastalığın duygusal yöndeki olumsuz etkisini azaltmak amacıyla sürekli diyabet tedavisi ve desteğinin erişilebilir olması önemlidir. Dünya Diyabet Günü 2018 ve 2019 yılları teması Diyabet ve Aile'dir. Sağlık Bakanlığı karar destek sistemi verilerine göre 2017 yılında 5 milyon 574 bin 48 tanı alan diyabetli birey bulunmaktadır." diye konuştu.

Haberin Devamı

Dr. hasan Öznavruz, 2011 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından toplumda diyabet farkındalığını arttırarak, gelecek nesilleri diyabetten korumayı ve tanı alan hastalara sunulan diyabet bakım kalitesinin yükseltilmesini, komplikasyonların ve diyabete bağlı ölümlerin azaltılmasını amaçlayan 'Türkiye Diyabet Programı 2015-2020' uygulanmakta olduğunu sözlerine ekledi.