Gazete Vatan Logo

'371 milyonluk trafik cezası kayıp' iddiası

Köprü ve otoyolda kaçak geçişler için kesilen 371 milyon liralık cezanın kaydı tutulmadığı iddia ediliyor...

Sayıştay'ın kendilerine bilgi ve belge verilmediği için onlarca bakanlığı denetleyemediği 2012 raporunun ayrıntılarında ilginç bilgiler ortaya çıktı.


Sayıştay'ın 2012 Karayolları Genel Müdürlüğü'ne (KGM) yönelik raporuna göre, otoyol ve köprülerde meydana gelen kaçak geçişler sonucu tahakkuk edilen 371 milyon 311 bin 474 TL bedelin nereye gittiği bilinmiyor. Söz konusu bedelin tahsil edilip edilmediği, tahsil edildiyse de bu paranın nerelere aktarıldığı yönünde hiçbir bilgi bulunmuyor. Sayıştay, söz konusu bedele ilişin muhasebe kaydı yapılmadığını ve mali tablolara yansıtılmadığını belirledi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili Turgut Dibek, "Paranın tutarı, nereye aktarıldığı, kimlerin bu parayı kullandığı belli değildir. Ortadaki rakam yaklaşık 372 milyon TL'dir. Bu kadar yüksek bir rakamın nerede olduğunun bir an önce ortaya çıkarılması gerekmektedir" diye konuştu.

Bütçenin yasalara uygun harcanıp harcanmadığını, harcamaların muhasebe kurallarına uygun bir biçimde kayıtların tutulup tutulmadığının ve harcamalarda yolsuzluk yapılıp yapılmadığını Meclis adına Sayıştay yapıyor. Sayıştay, yürütülen denetimlerinin sonucunda hazırladığı raporlarla kamu idarelerinin gelir, gider ve malları ile bunlara ilişkin hesap ve işlemlerinin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygunluğunu tespit etmek, mali tablolarının güvenilirliğine ve doğruluğuna ilişkin görüş bildirmek, mali yönetim ve iç kontrol sistemlerini değerlendirmekle sorumlu bulunuyor.

MUHASEBE KAYITLARI TUTULMAMIŞ

Sayıştay'ın, Karayolları Genel Müdürlüğü 2012 Denetim Raporu'na göre, köprü ve otoyollarda meydana gelen kaçak geçişlerin tahakkukuna ilişkin hiçbir muhasebe kaydının yapılmadığı ortaya çıktı. Otoyol ve köprülerde meydana gelen kaçak geçişler sonucu tahakkuk eden toplam 371 milyon 311 bin 474 TL kaçak geçiş bedelin nerede olduğu ise bilinmiyor. Kurum tarafından muhasebe kaydının yapılmadığı ve mali tablolara yansıtılmadığını belirleyen Sayıştay, söz konusu bedelin tahsil edilip edilmediğini, edildiği takdirde hangi hesaplara aktarıldığı konusunda bir bilgiye ulaşamadı. Yine söz konusu uygulamanın 2012 yılına özgü olmadığı ve önceki yıllarda da mevcut olduğu belirtildi. Raporda, "Kurum tarafından bulguda belirtilen hususlara iştirak edilmekte ve 2013 yılından itibaren gereğinin yapılacağı belirtilmektedir" ifadeleri de yer aldı.

PARAYI KİMLER KULLANIYOR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verilen soru önergesinde "2012 yılı kaçak geçiş bedelleri ne olmuştur? 370 milyon TL'den fazla olan kaçak geçiş bedeli hangi hesaplarda tutulmaktadır ve hangi işler için, hangi mevzuat gereği kullanılmaktadır? Sorumlular hakkında bir idari soruşturma açılmış mıdır?" ifadeleri kullanıldı. Taraf'a konuşan CHP Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Turgut Dibek, "Sayıştay kaçak geçiş bedellerinin kuruma gelmediğini saptamıştır ancak bu bedellerin nerede olduğu, ne kadarının mükelleflerce ödendiği, ödenen rakamların nereye aktarıldığı belli değildir" dedi. Kaçak geçiş cezasının gelmesi durumunda söz konusu bedelin Vergi Dairesi aracılığıyla ödendiğini belirten Dibek, "Hatırlayınız Bakan araçlarına kaçak geçiş nedeniyle cezalar kesilmişti ve bakanlıklara vergi dairelerince bu cezalar gönderilmişti. Vatandaşlarımız kaçak geçiş yaptıklarında vergi dairesince tebligat yapılıyor ve vatandaşımız gidip vergi dairesine cezasını yatırıyor. Bu paraların Karayollarına aktarılması gerekirken, paranın tutarı, nereye aktarıldığı, kimlerin bu parayı kullandığı belli değildir. Ortadaki rakam yaklaşık 372 milyon TL'dir. Bu kadar yüksek bir rakamın nerede olduğunun bir an önce ortaya çıkarılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Ulaştırma Bakanı da kaçak geçmiş

Bakanlara ait OGS cihazı takılı bulunan kırmızı plakalı makam araçlarının cezalı duruma düştüğü daha önce gündeme gelmişti. Buna göre en çok cezalı duruma düşen 21 kez kaçak geçişiyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar olmuştu. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün geçen temmuz ayında ortaya çıkan verilerinde ikinci sırayı, 11 kez kaçak geçişiyle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım almıştı. Üçüncü sırada üç kez kaçak geçiş yaptığı tespit edilen AB Bakanı Egemen Bağış yer almıştı.

Haberin Devamı