Gazete Vatan Logo

'367' şart dedi

Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun iptali yönünde verdi. Karar 2’ye karşı 9 oyla alındı...

Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turdan başlanacak. İkinci turda da 367 katılım olursa ve yine Gül seçilemezse üçüncü turda 276 oyla seçilmesi mümkün.

Anayasa Mahkemesi, Cummurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasını iptal etti ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Yüksek Mahkeme kararına göre Cumhurbaşkanlığı seçimi yeniden birinci turdan başlayarak yapılabilecek. Ancak seçimin ilk iki turunda yoklama yapılması ve en az 367 milletvekilinin katılması şart olacak. Yani Anayasa Mahkemesi, ilk turu iptal etti ancak 367’ye yeni bir şans vermiş oldu.

4 saatte karar verdi
Anayasa Mahkemesi, dün saat 14.00’da başladığı toplantıyı saat 18.00’da sonuçlandırdı. Kararınayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç açıkladı. Kılıç şunları söyledi: “11. Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin ortaya çıkan Cumhurbaşkanı seçiminde gözetilmesi gereken toplantı yeter sayısı ile ilgili TBMM’nin 27 Nisan 2007 günlü 96. birleşimindeki oylamaya ilişkin kararın bir içtüzük değişikliği niteliğinde görüldüğü, bunun da Anayasa’ya aykırı olduğu, Haşim Kılıç ve Sacit Adalı’nın karşı oyu ve oyçokluğuyla, içtüzük değişikliği niteliğinde görülen TBMM’nin söz konusu kararının yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir.”

Bundan sonraki uygulamalar tamamen TBMM’nin iradesi dahilindedir. Kararımızın gerekçesini en kısa sürede yayınlayacağız ve gerekçede neden içtüzük kuralı olduğu ve neden Anayasa’ya aykırı olduğu konuları şüphesiz açıklanacaktır. Kılıç, gazetecilerin soruları üzerine “Artık ikinci turu oylama şeklinde bir oylama değil, artık bundan sonra sürecin yeniden başlaması, tekrar edilmesi demek. Biz kısa kararı TBMM Başkanlığına sanıyorum yarın (bugün) sabah bildiririz” dedi. Kılıç, sürecin yeniden başlamasına aday göstermenin dahil olup olmadığı sorusuna ise “Hayır” yanıtını verdi. Kılıç şöyle devam etti: “Bizim iptal ettiğimiz birinci tur oylamadır ve buna ilişkin alınan Meclis kararının iptaliyle ilgilidir. Yani süreç bu noktada birinci turun iptaliyle ilgili olan bir süreçtir. Bundan sonra TBMM devam eder etmez kendileri bilir. 367 sayısı birinci ve ikinci turlar için öngörülüyor.”

Bir şans daha
Karara göre Meclis bugün Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu yenileyebilecek. Bu tura başlamadan önce Meclis Başkanı’nın yoklama yapması ve en az 367 milletvekilinin bulunup bulunmadığına bakması gerekecek. 367 vekilin toplantıya katılmış olması durumunda seçim geçerli olacak. 4 gün sonra ikinci tur yapılacak. İkinci turda da en az 367 vekil katılırsa üçüncü tura geçilebilecek. Gül, 367’nin aranmayacağı bu turda 276 oy alırsa 11. Cumhurbaşkanı olabilecek.

KARŞI OYLAR SÜRPRİZ DEĞİL
Anayasa Mahkemesi’nin kararına Başkanvekili Haşim Kılıç ve üye Sacit Adalı’nın karşı oy kullanması sürpriz olarak görülmedi. Kılıç ve Adalı, daha önce de Refah ve Fazilet Partisi davalarında kapatma kararına karşı oy kullanmışlardı. İki üye daha önce de AKP’ye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kurucu üyelikten ihracı için verilen ihtar kararına da karşı çıkmışlardı. Kılıç ve Adalı’nın, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk iki turunun 184 milletvekilinin katılımı ile yapılabileceğini savunduğu öğrenildi.

Tarihe yön verdiler
Anayasa Mahkemesi üyelerinin profili şöyle:
* Üyelerden 2’sini (Kılıç-Adalı) Özal, 2’sini (Tugcu-Kantarcıoğlu) Demirel, 7’sini ( Akyalçın - Erten - Özler - Özgüldür - Apalak - Kaleli - Paksüt) Sezer seçti.

* 9 üye hukuk, 1 üye siyasal, 1 üye de iktisat mezunu.

* 3’ü Danıştay, 2’si Yargıtay, 2’si askeri yargı, 1’i Sayıştay, 1’i üniversiteden geldi. Bir üye avukat iken, bir üye de büyükelçi iken Anayasa Mahkemesi’ne seçildi.

* En yaşlısı 64 (Başkan Tuğcu), en genci 52 (üye Serdar Özgüldür) yaşında. 11 üyenin yaş ortalaması 58.

Anayasa Mahkemesi Kararı açıklama

Haberin Devamı