Gazete Vatan Logo

% 3 veren evini kaydettirecek

İmar Barışı’na başvurular Cuma günü başlıyor. Yapılara 600 liradan 2 bin liraya kadar metrekare fiyatı belirlendi. Buna emlak vergi değeri de eklendikten sonra konut için yüzde 3, ticari birim için yüzde 5 ödeyen kaçak yapısını kaydettirecek

% 3 veren evini kaydettirecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen ‘imar barışı’na ilişkin detayları açıkladı. Yapı Kayıt Belgesi’ne başvurular 8 Haziran’da başlayıp 31 Ekim’e kadar sürecek. İmar Barışı’nda en çok merak edilen konu ne kadar ödeme yapılacağı. Bakan Özhaseki, bu konuda da açıklamalarda bulundu.

Tarla vasfındaki yerler için metrekare birim fiyatını 200 lira olarak belirlediklerini bildiren Özhaseki, buna göre 50 metrekarelik bir yer için 10 bin lira rakam çıktığını, bunun üzerinden yüzde 3 gibi küçük bir miktarın ödenmesi gerektiğini anlattı.

Bir veya iki katlı, gecekondu tipi yapılar varsa bunlar için metrekare birim fiyatının 600 lira olarak belirlendiğini açıklayan Özhaseki, bu şekildeki 100 metrekare ev için 60 bin lira rakam çıktığını, üzerine de arsa bedeli ekleneceğini ve bunun toplamı üzerinden yüzde 3 ödeneceğini belirtti. Özhaseki, 3 katlıdan 7 katlıya kadar binalar için metrekare birim fiyatının 1.000 lira olacağını, 7 kat üzerindeki binalar için bu rakamın daha da artacağını, en üst sınırın özellikle villa tipi evler, lüks yerler ve oteller için 2 bin lira olduğunu belirtti. Buna emlak vergi değeri de eklendikten sonra konut için yüzde 3, ticari birim için yüzde 5 alınacak. Özhaseki, Yapı Kayıt Belgesi müracaatlarının e-devlet üzerinden yapılabileceğini bildirdi. Özhaseki, vatandaşın e-devlet üzerinden ulaştığı forma kimlik bilgileri, nerede oturduğu, parsel numarası, yapının cinsi gibi bilgileri gireceğini, 24 saat içinde vatandaşa dönüş yapılacağını aktardı.

Haberin Devamı

Kaçak yapana hapis cezası

Mehmet Özhaseki, imar barışına ilişkin, “Toplamda 40-50 milyar lira civarında bir bedel toplanacağına inanıyoruz” dedi. “Asıl yasa bu değil, bu birinci kapısıydı, girişiydi. Arkasından imar yasaları geliyor, kentsel dönüşümü kolaylaştıracak yasalar geliyor” ifadesini kullanan Özhaseki, daha sonra da mahalle bazında kentsel dönüşümü hedeflediklerini bildirdi. Özhaseki, bundan sonra herhangi birisi kaçak yapıya başlarsa hapis cezası alacağını belirtti.

Haberin Devamı