Gazete Vatan Logo

‘285 alan gelsin’ dedi, kimse duymadı

Anadolu Liseleri’nin üçüncü yerleştirmesinde yeterli duyuruyu yapmayan MEB suçlanıyor. 400’ün üzerinde puanlarla öğrenci alan önemli okullar, öğrenciler özel okullara gidince boş kaldı. Bakanlığın 21-22 Eylül’de yaptığı ek yerleştirmeden velilerin haberi olmadı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 21-22 Eylül tarihlerinde sessiz sedasız Anadolu Liseleri için ek yerleştirme yapmasının yankıları devam ediyor. Boş kontenjanlar açıklanmadan yapılan yerleştirmelerde bazı okullarda 200 puana kadar düşüş yaşanması dikkat çekmiş ve MEB Özel kalem Müdürü Pınar Cengiz’in oğlu Furkan Ozan Cengiz’in taban puanı 472 olan Çankaya Milli Piyango Anadolu Lisesi’ne 422 puanla yerleşmesi de tartışmaları alevlendirmişti. Konuyu Değerlendiren Uğur Dershanesi Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat, yerleştirmenin kamuoyu ile paylaşılmamasından dolayı normal şartlarda SBS’de 100 bininci bir öğrencinin girebileceği okula 700 bininci bir öğrencinin de girebildiğini belirtti. Polat, puanlar düştüğü için Hakkari’de okuyan bir öğrencinin Türkiye’de yüksek puan alan liselere geçiş hakkının da doğduğunu kaydetti.

‘Soru sızdırma gibi bir şey’

Konuyu meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu için soru önergesi veren CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ise, olayın KPSS’deki kopya skandalından farklı olmadığını söyledi, “MEB’in Anadolu Liseleri için duyuru yaparak birinci ve ikinci yerleştirmeleri yapması gayet doğal. Ama çok ilginç bir şekilde, internet sitesi üzerinden 1 günlük bir süre ile üçüncü kez yerleştirme yapması son derece şaibeli. Birçok ailenin haberi yok ve tek tercih tanınıyor. Bu tıpkı KPSS’de soruların sızdırılmasına benziyor. İkinci yerleştirmede puanlar son derece fazla bir şekilde düştü. Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun Özel Kalem Müdürü Oınar Cengiz’in oğluda bu yerleştirmelerde neredeyse 50 puan düşürülen bir okula rahatlıkla yerleştirilince, tüm bu çarpıklığı bir soru önergesi olarak meclis başkanlığına sundum. Henüz bir yazılı cevap gelmedi ama Bakan Nimet Çubukçu beni Pazar günü arayarak, çocuklarının haklarının yenmesi şeklinde bir davranışlarının olmadığını anlattı. Özel Kalem Müdürü Pınar hanımı ise ben aradım. Bana çok üzüldüğünü ve böyle bir şeyi kesinlikle düşünemeyeceklerini söyledi. Ancak tüm bu açıklamalara rağmen sadece bir gün böyle bir fırsatın sunulması ve kimsenin haberi olmadan puanların son derece fazla düşerek alımların yapılmasının normal bir tarafı yok.”

İşte 3. yerleştirmede büyük puan düşüşleri

Okul İsmi İlk yerleştirme 3.Ek yerleştirme

Taban puanı Taban puanı


G.O.PAŞA Mevlana Anadolu Lisesi 421.131 243.035

Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi 473.104 330.934

Şehremini Anadolu Lisesi 465.515 324.509

Nişantaşı Anadolu Lisesi 467.515 362.173

Üsküdar Ahmet Keleşoğlu Anadolu Lisesi 457.092 285.145

Şişli Anadolu Lisesi 438.548 375.548 Arnavutköy Anadolu Lisesi 390.144 247.275

Göztepe İhsan Kurşunoğlu Anadolu Lisesi 439.923 350.320

Tük Eğitim-Sen Başkanı’nın bile haberi olmamış

Eğitim camiasının içinden biri olmasına rağmen 3. yerleştirmeyle ilgili duyuruları sonradan öğrendiğini söyleyen Türk Eğitim Sen Başkanı İsmail Koncuk, “SBS’de 3. tercih hakkının verildiğini ben bile duymadım” dedi. Bu duyurunun herkese iletilmediğinin net olduğunu vurgulayan Koncuk, “Bakanlığın bu konuda eksikliği var. İletişimin bu kadar hızlı olduğu herkesin interneti yakından takip ettiği bu dönemde insanların haberi olmuyorsa burada kusur bakanlığındır. Eksik kalmıştır. Niyetleri neydi bilemem, iddialar doğru mudur yanlış mıdır bilemem. Ama bakanlığın ciddi bir eksikliği olduğunu gözler önüne serdi” diye konuştu. Koncuk, “460 puanla girilen bir okula 245 puana giriliyorsa bu son derece yanlış giden bir durum olduğunu gösteriyor. MEB’in veli bilgilendirme sistemi var. Neden cep mesajıyla bilgilendirmedi” dedi.

Haberin Devamı