Gazete Vatan Logo

‘28 Şubat’ta en azından yazıyordum’

“Darbelerin nedeni dünyadaki değişimin okunamaması”

Gazeteci yazar Mehmet Altan, “darbelerin nedeni dünyadaki değişimin okunamaması” diyerek “Allah’ın emri değil, dünyayı okuyamayınca oluyor, bu içeriye kriz olarak geliyor. Uluslararası sistemin izni olmadan kalkışılınca da sonu Talat Aydemir, Balyoz gibi oluyor” dedi. Amerika’nın izni olmadan Türkiye’de darbe olamayacağını söyleyen Altan, AK Partili Feyzullah Kıyıklık’ın sorusu üzerine, Türkiye’de darbelerin baş aktörünün ülkeyi dönüştürmeyen ve AB için çalışmayanlar olduğunu savundu. Kıyıklık’ın, “Bizi mi sorguluyorsunuz?” demesi üzerine “Evet sizi sorguluyorum” diyen Mehmet Altan, Cumhurbaşkanı Gül’ün de Meclis’i açış konuşmasında “AB meselelerini unutmayın” dediğine dikkat çekti.

27 Nisan önemsiz mi?

BDP’li Sırrı Süreyya Önder’in “AB bize girecekmiş” şeklindeki esprisine yanıt vermeyen Altan, “Benim anlayamadığım bir şey var 27 Nisan ile ilgili. Bu muhtırayı ben yaptım diyen bürokrat dışarıda, bir diğeri içeride. Bunlara neye göre karar veriliyor? 28 Şubat önemli de 27 Nisan önemsiz mi?” diye sordu. BDP’li Önder, bu sözler üzerine “Onu Başbakan çözdü” derken, Altan, Egebank olayını hatırlatarak şunları söyledi: “Laiklik-gericilik kavgası derken paraları alıp götürdüler. O dönem bankalardaki soygunun bütün ayrıntılarını Ahmet Ertürk kitaplarında anlatıyor, ama bir türlü hesap sorulamadı. Bir bankadaki hesap hareketleri 9 ayrı yerden görülür. Bu işte siyasetçi, bürokrat, işadamı ve ordunun üst kademesinin ortaklığı var. Banka yönetim kurullarında generaller de vardı. Sadece Dinç Bilgin yargılandı, diğerlerine bir şey olmadı.” Altan, “28 Şubat’ın nedeni Erbakan’ın dış politikasıdır. Batı ittifakının dışına taşan bir arzu olduğu için...” derken AK Parti’li İdris Şahin, “Müslüman ülkelerle ticari ilişkilerin geliştirilmesinin yanlış mı?” diye sorması üzerine “Bizim Pakistan’dan alıp satabileceğimiz bir şey yok. Ama İtalya’dan mal alırsanız sanayinizin niteliği artar. (Ekonomik olarak) 57 İslam ülkesinin toplamı bir Almanya etmiyor” ifadesini kullandı.

‘Bugün yazamıyorum’

“Bizde ilk gazete saray çıkışlıdır, bugün de saraya bağlı. Dün askerler kullanıyordu, bugün siyaset” diyen Mehmet Altan, şöyle devam etti:

“28 Şubat’ta Dinç Bilgin’in Çevik Bir ile görüşmesinden sonra, ‘seni vuracaklar’ dediler. Korkutmak istediklerini sanıyorum. Bugün cezaevinde bulunan komutanın, beni süngüye geçirip siperlerde dolaştıracağına ilişkin sözleri de zaten basına da yansıdı. O günlerde Sabah gazetesindeki yazılarım 4 günden 3’e indirildi, bir daha da 4’e çıkmadı, Ama o gün hiç olmazsa yazı yazıyordum, bugün hiç yazamıyorum. O gün, asker ile öğretmen maaşlarını karşılaştırdığım için hedef olmuştum, bugün askeri vesayet bitti, ama askerlerin maaşını hala neden öğrenemeyiz? Bu listeye yargının maaşları da çekildi.”

Haberin Devamı