Gazete Vatan Logo

‘21 yıldır yanan ateş hala söndürülemedi’

2 Temmuz 1993’te diri diri yakılarak öldürülen canlar Sivas’ta düzenlenen törenle anıldı.Törende Soma faciası, Uludere ve Gezi olaylarında hayatını kaybedenler de unutulmadı.

Bundan tam 21 yıl önce Türkiye’nin aydın yüzü, karanlık ellerden çıkan kor ateşle kavruldu. Bir anda çığrından çıkan olaylar yüzünden 37 kişi alevler ve dumanlar arasında can verdi. Sivas’a 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci hayatını kaybetti. Olayların 21’inci yıldönümü nedeniyle düzenlenen törenlere 6 bin kişi katıldı.

6 bin kişi katıldı

Mevlana Mahallesi üzerindeki Ethembey Parkı önünde toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalardan oluşan yaklaşık 6 bin kişi, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Mevlana Caddesi güzergahı boyunca pankart, döviz ve sloganlar ile yürüyen grup, kent meydanındaki Valilik binası önünden Atatürk Caddesi güzergahına yöneldi. Grup daha sonra eski Madımak Oteli, şimdiki İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi’nin önüne geldi. Güzergah boyunca yan yana yürüyerek alana gelen olayda ölenlerin yakınları, eski otel binasının önüne kaybettiği yakınlarının fotoğraflarını taşıyarak girdi. Duygulanan ailelerin burada gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.

Haberin Devamı

‘O isimler silinsin!’

Aileler, ölenlerin adlarının yer aldığı anı köşesine, olayda ölen göstericiler Ahmet Alan ve Hakan Türkgil’in isimlerinin de yazılı olması nedeni ile bu isimler silininceye kadar binaya girmeme kararı aldı. Binanın önüne gelen gruplar ellerindeki karanfilleri otele doğru fırlattı. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından otelde yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okunarak yoklama yapıldı. Ayrıca Gezi parkı olaylarında ölenlerin isimleri de okundu. Anma programı için 2011’de Uludere’de sınır kesiminde düzenlenen operasyonda ölen 34 kişinin yakınları da katıldı. Ayrıca ‘Soma’yı unutma’ yazılı tişörtler de giyildi.

Dava zaman aşımından düştü

Haberin Devamı

21 yıl önce dün, Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin’in özel davetlisi olarak bu kente geldi. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi. Ama grup daha sonra Sivas’a şenlikler için gelenlerin konakladığı Madımak Oteli’nin önüne geldi. Otele önce taş atan saldırganlar daha sonra ise yaktı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci , Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu..

İdam cezası aldılar ama...

Olayların ardından önce 35 kişi gözaltına alındı daha sonra ise bu sayı 190’a çıktı. 190 kişinin 124’ü hakkında “laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma” suçundan dava açıldı.Sivas Davası’nın ilk duruşması Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde 21 Ekim 1993’de yapıldı. 26 Aralık 1994’te karara bağlanan dava sonucunda, 22 sanık hakkında 15’er yıl, 3 sanık hakkında 10’ar yıl, 54 sanık hakkında 3’er yıl, 6 sanık hakkında 2’şer yıl hapis cezası, 37 sanık hakkında da beraat kararı verildi. Dosya Yargıtay’dan bozuldu ve yeniden görüldü. 28 Kasım 1997’de, 33 sanık Türk Ceza Yasası’nın 146/1 maddesine göre idama ve 14 sanık 15 yıla kadar değişen hapis cezasına mahkûm edildi.

Haberin Devamı

Firari sanık Sivas’ta saklandı!

Yargıtay 9. Ceza Dairesi 24 Aralık 1998’de hapis cezalarını onadı, 33 idam cezasını ise usul noksanlıkları nedeniyle bozdu. Şubat 1999 tarihinde usul eksikliklerinin giderilmesi için başlayan yargılama sonucunda 16 Haziran 2000’de 33 sanık Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce yeniden idam cezasına çarptırıldı. 2002 yılında idam cezasının yürürlükten kaldırılmasıyla idam cezası hükümlülerinin cezaları müebbet ağır hapis cezasına çevrildi. Davanın bir numaralı sanığı dönemin Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak ile 8 sanık ise bu süreçte firar etti. Firarı sanıkların dosyası ayrılırken 2011 yılında Erçakmak’ın Sivas’ta yaşamını yitirdiği ve geçen 18 yıl boyunca Sivas’ta saklandığı ortaya çıktı. 13 Mart 2012’de de dava zaman aşımından düştü.

Haberin Devamı

Otel önünde gözyaşı

Olayda yaşamını yitirenler arasında yer alan Murat Gündüz’ün annesi Kifayet Gündüz ve aynı ismi taşıyan kardeşi Murat Gündüz birbirlerine sarılarak uzun süre gözyaşı döktü.

Selvi Kılıçdaroğlu da katıldı

CHP’li vekillerin yanı sıra Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu da tören için kente geldi. Otel binasının önüne gelen Kılıçdaroğlu burada bulunan aileler ile görüşerek onları teselli etmeye çalıştı.

Bu tezgahtı 37 can yandı

Kentte ilk anma, Valilik, Belediye ve kentteki bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Eski otel binasına ilk ziyareti yapan ve kanafil bırakan Sivas Valisi Alim Barut, “Bu bir tezgahtı ve maalesef bu tezgaha 37 canımızı verdik. Bu acı hepimizin acısı” dedi.

Arbede çıktı

Tören nedeniyle kentte çok sıkı güvenli önlemleri alındı. Anma törenine katılan grubun tümünün otelin önüne geçmesine izin verilmedi. Sadece olayda ölenlerin yakınlarına ile milletvekillerinin otel binası girişine girmelerine izin verildi. Grupla gelenlerin de bina önüne geçmeye çalışmasına engel olununca kısa süreli arbede çıktı.