Gazete Vatan Logo

‘20 yılda yüzde 70 artış olacak’

Kanser oranları her geçen yıl yükselirken çarpıcı bir tahmin daha geldi: 20 yılda kanserli vaka sayısı yüzde 70 artacak

‘20 yılda yüzde 70 artış olacak’

BÜLENT Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak, ürkütücü tabloyu açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kanserin dünya genelinde en başlarda gelen ölüm nedenlerinden olduğunu söyleyen Çakmak, “2012 yılında yaklaşık 14 milyon yeni kanser vakası bildirildi. Önümüzdeki 20 yıl için ise yeni vaka sayısında yüzde 70’lik bir artış olacağı öngörülmektedir” dedi.

Her 6 ölümden biri...

Prof. Dr. Çakmak, 2015 yılında dünya genelinde 8.8 milyon kişinin kanserden öldüğünü, her 6 ölümden birinin kansere bağlı gerçekleştiği ve bu ölümlerin yaklaşık yüzde 70’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olduğuna işaret ederek, “Özellikle ekonomik açıdan gelir düzeyi düşük ülkelerde kanserin geç evrede tanı alması, tanının gecikmesi ve tedavilerin uygun olarak uygulanamaması gibi sorunlar sıkça görülmektedir. Kanserin dünya geneline ekonomik etkisi çok büyük olup gittikçe de kayda değer artış göstermektedir” diye konuştu. Prof. Dr. Çakmak, 2015 yılında erkekler için en ölümcül kanser türlerinin akciğer, karaciğer, mide, kalın bağırsak-rektum ve prostat, kadınlar için ise meme, akciğer, kalın bağırsak-rektum, rahim ağzı ve mide tümörleri olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Yüzde 22’sinin suçlusu sigara

Kanserlerin yüzde 30-50’sinin sağlıklı yaşam biçimi değişiklikleri ile önlenebileceği gerçeğinin üzerinde durulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Çakmak, şöyle konuştu: Sigara kanser için en önemli risk faktörü olup kansere bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 22’sinden sorumlu tutuluyor. Fiziksel aktiviteyi artırmalıyız. Aşırı kilolardan kurtulmalıyız. Diyetimize dikkat etmeliyiz. Aşırı alkol tüketiminden vazgeçmeliyiz. Aşırı güneş ışığından korunmalıyız.