Gazete Vatan Logo

%20 Yakıt Tasarrufu Mümkün

Türkiye ithal edilen hemen her türlü ürünü üretebilecek kapasiteye sahip!

Ekonomimizin büyümesi ve daha sağlam yere basabilmesi için dışa bağımlılıktan kurtulmamız, yeni ürün ve Pazar arayışına girmemiz gerekliliği her defasında tekrarlanıyor. Bu doğrultuda Anadolu Kaplanları üzerlerine düşen görevi layığıyla yerine getirmeye çalışıyor.

Türkiye’nin ilk turboşarj sistemi üreticisi Saffer Turbocharger Yönetim Kurulu Üyesi Recep Keleş, üreticilerin sorunsuz şekilde büyümelerinde yeni ürün ve pazar araştırmasının önemine değindi. Recep Keleş” Günümüz Türkiye’si ithal edilen hemen her türlü ürünü üretebilecek kapasiteye sahip. Gerek devlet destekleri gerek milletimizin girişimci ruhu ve kıvrak zekâsı bizi üretimde daha ileriye taşıyabilir.”

Recep Keleş ar-ge çalışmalarına önem veren şirketlerin Türkiye ekonomisine nasıl katkıda bulunduğunu da açıklıyor.

%20 Yakıt Tasarrufu Mümkün

“ Mesela bir otomobil motorundan alınabilecek gücü artırmanın en iyi yolu silindirlere gönderilecek yakıt ve hava karışımının artırılması ile olur. Bu da iki şekilde yapılabilir; motor hacmini arttırmak veya Turboşarj kullanmaktır. Motor hacmini artırarak hava-yakıt oranını yükseltmek mümkündür. Fakat bu; alacağınız daha fazla güç, kaybedeceğiniz daha fazla yakıt yani daha fazla para anlamına gelir. Saffer Turboşarj’da durum böyle değildir. Konya’da ürettiğimiz Turboşarjlar, egzoz gazından aldığı basınç ile çalışır. Saffer Turboşarj motora atmosferik basıncın üzerinde hava vererek, yani zorla doldurum yaptırarak daha küçük hacimli motordan daha yüksek güç alınmasını sağlatan, hareketini egzoz gazının dışarı çıkma basıncından alan bir çeşit pompadır. Bu sayede motor silindirine önemli ölçüde artan bir hava girişi sağlanır. Bu da daha az yakıtla daha çok patlama gerçekleştirir.”

Recep Keleş sektörle alakalı çarpıcı verilerle sözlerine devam ediyor.

“Ülkemizde 2012 yılının ilk 6 ayında 283.425 adedi otomobil, 281.292 adedi ticari araç, 26.543 adedi traktör olmak üzere toplam 591.260 araç üretilmiştir. 2012 yılının ilk 6 ayında otomobil ihracatı toplam 221.579 adet olarak kayıtlara geçerken, ticari araç ihracatı % 7 oranında azalarak 171.973 adet, traktör ihracatı ise %136 artışla 8.261 adet olarak gerçekleşmiştir. Haziran ayında, otomotiv ana sanayi ihracatı 928 milyon USD, Otomotiv Yan Sanayi ihracatı ise 677 milyon USD seviyesinde gerçekleşmiştir. 2012 yılının ilk 6 ayında ise ana sanayi ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre % 6 oranında azalarak 5 milyar 720 milyon USD'ye gerilerken, yan sanayi ihracatı ise yüzde 3 oranında artarak 4 milyar 310 milyon USD seviyesine ulaşmıştır. Bu dönemde yan sanayi, toplam ihracattan yüzde 43 oranında pay almıştır. Bu verilere bakıp iyi iş çıkarmışız diyemeyiz. Biz sadece kendi ürettiklerimizi biliyoruz. Daha üretemediğimiz binlerce çeşit varken bu veriler ışığında nerede eksik kaldık, daha neler yapabiliriz diye araştırmalı, çabalamalıyız.”

Haberin Devamı