Gazete Vatan Logo

-196 dereceden gelen bebek

Tüp bebek tedavisinde önemli bir yöntem olan embriyo dondurma işleminde embriyolar, -196 derecede ve içinde sıvı azot bulunan bir tankta muhafaza ediliyor.

Normal yollardan bebek sahibi olamayan çiftler gelişen teknoloji ve tüp bebek yöntemleri sayesinde hayallerine kavuşabiliyor. Tüp bebek tedavisinin önemli ayaklarından olan embriyo dondurma yöntemiyle de yüksek başarı oranları sağlanabiliyor. Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Cem Demirel, dondurulmuş embriyonun, taze embriyo transferine önemli bir alternatif olduğunu söylüyor. Dr. Demirel, bunun nedenini; “Çünkü taze embriyo transferi ile gebelik elde edilemediği, düşükle sonlandığı ya da gebelik elde edilmesinden ve doğumla sonlanmasından sonra tekrar çocuk sahibi olmak istendiğinde dondurulan embriyolar çözülerek anne rahmine yerleştirilmekte ve tekrar gebelik sağlanabilmektedir” şeklinde açıklıyor.

NE ZAMAN İHTİYAÇ DUYULUYOR?

Embriyo dondurma işlemi, tüp bebek tedavisi sırasında hastanın endometriumunun yeteri kadar kalınlaşmadığı, yumurtalıklarının aşırı derecede uyarıldığı ve embriyo transferinin sonucunda gebelik elde edildiği takdirde hastayı yaşamsal riske sokabilecek bir durum olan ovarian hiperstimülasyon (OHSS) varlığında da yapılıyor. Dr. Demirel, “Günümüzde iş hayatı gibi nedenlerle anneliği erteleme düşüncesi varsa ya da kanser sebebi ile kemoterapi alınması gerekliyse embriyoların dondurulması faydalı olacaktır” diyor.

ANNE ADAYININ YAŞI ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Dondurulma şansına sahip embriyo oluşmasını belirleyen en önemli faktörün anne adayının yaşı olduğunu vurgulayan Demirel, “38 yaş ve öncesinde bu şans %50 iken, 40 yaş ve üstünde %12’lere kadar gerilemektedir. Embriyo kalitesi aynı ise; taze embriyo ve donmuş embriyonun başarı şansı aynıdır” diye konuşuyor.

-196 DERECEDE SAKLANIYOR

Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği yasalar çerçevesinde 5 yıla kadar dondurularak saklanan embriyoların transfer süreci, taze embriyo transferlerindeki gibi rahim zarının tutunmaya uygun olduğu dönemlerde gerçekleştiriliyor. Embriyo dondurma işleminin “vitrifikasyon” yöntemiyle yapıldığını belirten Dr. Demirel, işlem hakkında şu bilgileri veriyor: “Embriyolar, gelişiminin 2,3,4,5. ve 6. günlerinde dondurulabilmektedir. Ailenin onayı ile dondurulan embriyolar hiçbir biyolojik aktivitenin gerçekleşmediği, -196 derece içerisinde sıvı azot bulunan bir tank içinde muhafaza ediliyor. Dondurulmuş ve taze embriyo ile yapılan her iki uygulama sonrasında başarı sağlanması durumunda tıbbi yönden sağlıklı bebekler dünyaya gelmektedir.”

Haberin Devamı

BEBEĞİN SAĞLIĞINA BİR ETKİSİ YOK

Embriyonun dondurulmasının, doğacak bebeğin sağlığı açısından risk oluşturmadığını söyleyen Dr. Demirel, “Tıpkı taze embriyo hamilelikleriyle doğan çocuklar gibi genlerini anne ve babasından alır. Dondurulmuş embriyolarla sağlanan hamileliklerde düşük riskinin daha fazla olması gibi bir durum da söz konusu değildir. Hatta bazı çalışmalarda dondurulmuş embriyo transferi yapılan kadınlarda düşük oranının, taze embriyo transferi ile hamile kalanlardan daha az olduğu tespit edilmiştir” diyor.

Haberin Devamı