Gazete Vatan Logo

‘18 yaşındaki canlı bomba gençlerin arasına sızdı!’

‘18 yaşındaki canlı bomba gençlerin arasına sızdı!’

Kobani’ye gitmek için Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu mensubu 300 genç basın açıklaması yaparken korkunç bir patlama oldu. IŞİD sempatizanı 18 yaşındaki bir kız tarafından yapıldığı iddia edilen kanlı saldırıda ortalık savaş alanına döndü, paramparça olan cesetler etrafa saçıldı.

‘Kobani’nin yeniden inşaası’ için Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu öncülüğünde Türkiye’nin dört bir yanından gelen yaklaşık 300 kişi, dün sabah 09.00 sıralarında Suruç’taki Amara Kültür Merkezi bahçesinde toplandı. Burada toplu kahvaltı yapan grup, basın toplantısının ardından saat 12.00 sıralarında, Suruç’un karşısında bulunan Suriye’nin Kobani’ye gitmek üzere, sadece özen izinle geçiş yapılan Mürşitpınar Sınır Kapısı’na doğru yürüyüşe geçecekti.
Bahçe kan gölüne döndü
Ancak basın toplantısı sırasında büyük bir patlama meydana geldi. Kan gölüne dönen kültür merkezinin bahçesine ceset parçaları saçıldı. Korkunç patlamada 31 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı. Patlamaya bir canlı bombanın neden olduğu ortaya çıktı. Bölgedeki resmi kaynaklardan aldığı bilgiye göre canlı bomba 18 yaşında IŞİD sempatizanı bir genç kızdı.
Reuters: IŞİD yaptı
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ise, ‘’Canlı bomba olduğunu kesinleştirdik. Canlı bomba ama 18 yaşında mıdır? Yaşı nedir, ne değildir onu henüz ekiplerimiz, güvenlik güçlerimiz tespit için uğraşıyor’’ dedi. Reuters’a konuşan iki Türk yetkili de “Elimizdeki kanıtlar Suruç’taki patlamanın IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyor. Suruç’taki patlamanın bir intihar saldırısı olduğuna dair kanıtlar var” ifadelerini kullandı.
İkinci patlama Kobani’de
Patlamanın şoku hala yaşanırken Suruç Belediyesi’ne ait araçlardan Türkçe ve Kürtçe olarak “İkinci bomba ihtimali var” anonsları yapıldı ve vatandaşların patlamanın olduğu çay bahçesinin etrafından uzaklaşmaları istendi. Kısa bir süre sonra ise Kobani’den büyük bir patlama haberi geldi. Kobani’deki patlamanın Suruç’taki patlamayla birlikte eş zamanlı olarak meydana geldiği belirtildi.
Canlı bombanın parmakları kaldı!
SURUÇ’TAKİ kanlı saldırıda yeleğe yerleştirilen el bombalarının patlatıldığı bildirildi. Ölü ve yaralı sayısını artırmak için de yeleğe çok sayıda demir bilye, çivi ve metal parçası konulduğu sanılıyor.
Olay yerinde canlı bombaya ait olduğu belirtilen iki parmak da bulundu. İnce parmaklardan canlı bombanın kadın olduğu tahmin ediliyor.
8 canlı bomba aranıyordu
MİT ve emniyet, Urfa merkezi ile Suriye sınırında intihar saldırısı hazırlığında oldukları yönünde “duyum” alınan biri kadın 8 yabancı IŞİD militanının peşine düşmüş, Türkiye’ye gelen Rashed M.A.H., ile beraberindeki bir Katar ve Irak uyruklu yabancının “canlı bomba” olabilecekleri belirtilmişti. Emniyet Müdürlüğü de iki Katar ve bir Irak uyruklu hakkında olası intihar eylemlerine karşı birimlerini alarma geçirmişti. Şimdi Suruç’taki canlı bombanın bunlardan biri olup olmadığı araştırılıyor.
‘Olağan şüpheli DAEŞ’
Suruç’taki korkunç patlamanın ardından ilk resmi açıklama İçişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakan Sebahattin Öztürk canlı yayına bağlandı ve olağan şüphelinin DAEŞ, yani IŞİD olduğunu söyledi. Öztürk, “Bu eylemi kim yapmıştır?’ sorusuna “DAEŞ olağan olarak aklımıza geliyor” diye konuştu.
‘Teknik ekip görevlendirildi’
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da şu bilgiler verildi: “Bölgede incelemelerde bulunmak üzere teknik ekip görevlendirilmiştir. Güvenlik güçlerimiz vatandaşlarımızın emniyetini sağlamak üzere gereken tüm tedbirleri almıştır. Resmi açıklamalar Şanlıurfa Valiliği tarafından düzenli olarak yapılacaktır. Bunun dışında iddialara itibar edilmemesini önemle rica ediyoruz. Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu terör saldırısı karşısında herkesi kenetlenmeye ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. Ülkemizin huzur ortamına kastetmiş bu hain saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyor, hayatını kaybetmiş olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.”
İşte ölenlerin ve yaralıların isimleri
Ezilenlerin Sosyalist Partisi, ölenlerin isimlerini açıkladı: Koray Çapoğlu, Hatice Ezgi Saadet, Cebrail Günebakan, Uğur Özkan, Nurten Kılıç, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Kasım Dedizem, Alper Sapan, Okan Pirinç, Ferdane Kılıç, Çağdaş Aydın, Alican Vural, Cemil Yıldız, Yunus Emre Şen, Mücahit Erol. Mehmet Ali Vural, Aydan Ezgi Şalcı, Mehmet Ali Barutçu ve Osman Çiçek.
Suruç Devlet Hastanesi’ndeki yaralıların isimleri: Fethi Aydın, İbrahim Halil Nağaz,
Ömer Bal, Güneş Erzurumlu, Efe Çatalbaş, Hüseyin Doğan, Zafer Aydın, Leyla Kılıç, Yasin Can Uç, Ali Deniz Esen, Levent Akhan, İnan Söker, İlke Başak Baydar, Muhammed Sezgek, İhsan Oğuzcan Yüzgeç, Özlem Tunç, Sebahattin Pişkinbaş, Volkan Uyar, Seyit Cem Çakmak, Erkut Küçükşahin, Mehmet Şimşek, Güney Alvanoğlu, Ferhat Akyüz ve Sezgin Dağ.
İŞTE PATLAMA ANI
Suruç’u cehenneme çeviren patlama, kameralara böyle yansıdı.
Parça tesirli bomba ve derin yanık izleri
Suruç Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Reşat Doğan, yaralıların durumuyla ilgili açıklama yaptı. Başhekim Yardımcısı Doğan, yaralılarda parça tesirli bomba ve yanık izinin bulunduğunu söyledi: “Saldırıyı kınıyorum. Tam bir can pazarı. 30’un üzerinde yaralı geldi. 6 tanesi ölü geldi. Hastaların büyük çoğunluğu diğer hastanelerde. Yanıktan tutun parça tesirliyi kadar her türlü yaralılar var. Tüm yaralılar ilk olarak buraya getirildi. Buradan diğer hastanelere sevk edildi. İldeki bütün arkadaşlarımız da duyarlılar. Orada gerekli müdahaleler yapılıyor. Ben de bomba patladığında alana girdim. Yerde cesetler vardı ama üzerleri örtülüydü. Açmak istemedim.”
Çocuk parkı yapacaklardı
Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu öncülüğünde yaklaşık 300 kişi, çeşitli şehirlerden hareket ederek Suruç’a ulaştı. Dernek üyeleri ve gönüllüler Kobani’de IŞİD terörüne karşı yürütülen savaşta zarar gören sivillere yardım götürmeye hazırlanıyorlardı. Yaptıkları hazırlıkları günler öncesinden Twitter’dan duyuran gençler, Kobani’de bir çocuk parkı yapmaya planlıyordu. Gençlerin hazırladığı yardım kolileri arasında çocuklar için toplanan oyuncakların görüntüsü yürek burktu. Güneş anlamına gelen Amara Kültür Merkezi, DBP’li Belediye öncülüğünde ilçe halkının desteğiyle kuruldu. Merkez, bölge halkının çeşitli kurslar aldığı ve yoğun olarak rağbet gören bir yer olarak biliniyor. Hem bölgede yaşayanlar, hem de kültür merkezine gelenler genellikle kültür merkezinin yanındaki çay bahçesinde oturuyor.
Teröre karşı el ele...
Suruç’ta bombanın hedefi olan iki arkadaşı yerde yatarken el ele gösteren
bu fotoğraf, kısa sürede sosyal medyada birçok hesap tarafından paylaşıldı.
Son kahvaltı
Basın açıklamasından birkaç saat önce ise grup kültür merkezinin bahçesinde kahvaltı yapmıştı.
İstanbul’dan gitmişti
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi sanat tarihi bölümü öğrencisi Hatice Ezgi Saadet, Suruç’a İstanbul grubuyla gitmişti.
Liseli Okan dahayatını kaybetti
Antakyalı lise öğrencisi olan 17 yaşındaki Okan Pirinç de korkunç patlamada ölenler arasında.
İkinci mucize
18 Mayıs’ta Adana’da HDP’ye yapılan bombalı saldırıda yaralanan eski ESP Adana İl Başkanı Sabahattin Pişkinbaş dünkü saldırıda da yaralandı. Pişkinbaş’ın kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındığı, sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
HDP’li Kılıç’ın acısı
HDP Bursa Milletveki adayı Metin Kılıç’ın HDP PM üyesi eşi Ferdane (sağda) ve oğlu Nartan hayatını kaybetti kızı Sinem ağır yaralı.
Felsefe öğrencisiydi
Anadolu Üniversitesi felsefe bölümü birinci sınıf öğrencisi, 19 yaşındaki Alper Sapan da saldırıda yaşamını kaybetti. Alper, Eskişehir grubuyla Suruç’a gelmişti.
Kobani eylemlerinde gözaltına alınmıştı
Adana’daki Kobani eylemleri sırasında polisin orantısız güç uygulayarak gözaltına aldığı Cebrail Günebakan’ın da ölen gençlerin içinde olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı