Gazete Vatan Logo

‘13 dakikalık yakıtımız var’

Ankara ve İstanbul’da kuş sürüleri korkuttu...

‘13 dakikalık yakıtımız var’

Kuş sürüleri nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanı’na inemeyip tur atan 3 uçak, yakıt kritiğine girdi. 13 dakikalık yakıtı kalan Erzurum-Ankara uçağı Kayseri Havalimanı’na yönlendirildi.

Ankara Esenboğa Havalimanı’nda dün sabah saatlerinde bir uçağın kuş sürüsüne çarpması ve pist üzerinde bulunan kuşlar nedeniyle zor anlar yaşandı. Ankara’ya gelen uçakların inişleri “Kuş sürüsü var. Havada tur atın” talimatı ile durduruldu. Bunun üzerine uçaklar Esenboğa kulesinden gelecek iniş talimatını beklerken havada 30 dakika tur attı. Ancak Türk Hava Yolları’nın alt markası olan Anadolujet’e ait 3 uçak yakıt kritiğine girdi. Pilotlarla, kule arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Sonunda uçaklar başka meydanlara yönlendirildi. Esenboğa üzerindeki kuş sürüsü nedeniyle Ankara’ya iniş yapamayan ve yakıt kritiğine girdiği belirtilen Erzurum-Ankara uçağı Kayseri Havalimanı’na yönlendirilirken Anadolujet’in Bodrum-Ankara ile İzmir-Ankara uçuşunu gerçekleştiren yolcu uçakları da Nevşehir-Kapadokya Havalimanı’na yönlendirildi.

Haberin Devamı

İşte o konuşmalar:

- Kokpit: İnen uçaklara kuş sürüsü çarpmış. Şuan temizlemek için görevliler pistte. Yaklaşık 15 dakika süre verdiler. Kesin bilgi için arayacağım sizi. Havada tur atın.

- Pilot: Temizleme için 15 dakika verildi ama bizim 13 dakikalık yakıtımız var. Tek çare Kayseri’ye inmek.

- Kokpit: Kayseri tamamdır.

45 dakikalık yakıt şart

Havacılık kurallarına göre, uçakların olağanüstü durumlar için yakıt deposunda fazladan 45 dakikalık yakıt bulunması gerekiyor. Olağan durumlarda ise uçaklar şirketlerin daha önce belirlediği havaalanlarına iniş yapar. Daha önce İstanbul’da yaşanan olağan durumlarda uçakların Çorlu’ya değil de İzmir’e iniş yapması eleştirilince yetkililer bu kuralı hatırlatmıştı.

THY uçağı leylek sürüsü nedeniyle pas geçti

THY’nin Berlin’den İstanbul’a gelen uçağının pilotu iniş yapacağı sırada 05-25 pisti olarak adlandırılan Florya-Ataköy istikametindeki pist başında göç eden leylek sürüsü gördü. Uçağın pilotu, kuleyle temasa geçerek pist başında leylek sürüsü olduğu için pas geçeceğini bildirdi. Uçak, saat tam 10.42’de pisti pas geçerek tekrar yükseldi. Havada kısa bir tur atan THY uçağı daha sonra saat 10.58’de Atatürk Havalimanı’na sorunsuz iniş yaptı. DHMİ yetkilileri göçmen kuşlardan olan leyleklerin göç mevsimi olduğu için zaman zaman bu tür olayları yaşadıklarını pilotların ve uçuş kulesindeki görevlilerin sık sık birbirlerin uyardıklarını söyledi.

Haberin Devamı