Gazete Vatan Logo

'12 Eylül bu yüzden yapıldı!'

Darbe komisyonu DİSK Genel Başkanı Ekici’yi dinledi

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, 12 Eylül darbesinin, hem Ortadoğu’da ABD’nin ayağı yere sağlam basması hem de 24 Ocak kararlarının hayata geçirilmesi için yapıldığını söyledi.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma 12 Eylül Alt Komisyonu, Ekici’yi dinledi.

DİSK’in 12 Eylül sürecinde en çok mağduriyet yaşayan örgütlerin başında geldiğini anlatan Ekici, demokrasi, hak, hukuk diyen birinin darbenin hiç bir çeşidini savunamayacağını vurguladı.

İhtilalin ardından generallerin, ”Sokakta akan kanı durdurmak için ihtilal yaptık” şeklindeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirten Ekici, 12 Eylül’ün; Ortadoğu’da şahlık rejiminin yıkılmasının ardından yere sağlam basmak isteyen ABD ile 24 Ocak Kararları’nın hayata geçirilmesi amacıyla yapıldığını ifade etti.

Ekici, özelleştirmelerin yapıldığını ve Cumhuriyetin kazanımlarının yok edildiğini, 24 Ocak Kararları’nın ”sıkıntısını” Türkiye’nin hala yaşadığını belirterek, takip eden 13 yıl boyunca Türkiye’de yaprak kımıldamadığınısöyledi.

DİSK’in ihtilalden sonra kapatıldığını, üyelerinin neredeyse silah zoruyla başka sendikalara kaydırıldığını anlatan Ekici, 13 yıl konfederasyonun yeniden açılmasının ardından hem el konulan mallarının geri verilmediğini hem de sendika üyeliği için noter şartı getirilerek örgütlenmenin engellendiğini kaydetti. Ekici, Çankaya Yıldız semtindeki ”el konulan eski binalarının” iade
edilmediğini anlattı.

Erol Ekici, ”Mal varlığımıza el konulmasına mı itibarımızın yok edilmesine mi yoksa noter şartı ile örgütlenmemizin önüne geçilmesine mi üzüleyim?” diye sordu.

Ekici, ”Darbe olmasını isteyen sendikalar var mıydı” sorusunu yanıtlarken, ”Bilmiyorum ama TİSK’in o dönemdeki başkanı Halit Narin, ’Bugüne kadar işçiler güldü biz ağladık, bundan sonra biz güleceğiz’ demişti” diye konuştu.

Başka bir soru üzerine de Ekici, ”DİSK’e bağlı sendikaların grev sırasında üretim araçlarını tahrip eden bir tavrının olmadığını” söyledi.

TÜSİAD gibi kuruluşların ”emeğin yükselmesini istemeyeceğini” anlatan Ekici, ”Sermaye, 12 Eylül’den beri yürüyor” dedi.

Ekici’nin konuşması sırasında DİSK eski Başkanı ve CHP İstanbul milletvekili Süleyman Çelebi, kısa eklemeler yaptı. Çelebi, ”Komisyon üyesiyim ama aslında komisyon beni dinlemeli” dedi.

Haberin Devamı