Gazete Vatan Logo

‘1 saniyeye 1 dakika parası’ hakemden döndü


BURSA’DA avukat Amaç Bursalı, bir GSM operatörünün ‘ekonomik paket’ adlı kampanyasında ‘1 saniyelik konuşmayı 1 dakika’ olarak ücretlendirdiği gerekçesiyle, kendisinden alındığını öne sürdüğü fazla para karşılığında sembolik 1 YKr’nin iadesi talebiyle tüketici sorunları hakem heyetine başvurdu.
Heyetin, “Tüketicinin kampanya koşullarında yanıltıldığı anlaşıldığından” 1 YKr’nin aboneye iade edilmesine karar verdiği bildirildi. Avukat Bursalı ise, “Firmanın itiraz hakkı var ama şu anda geçerli ve diğer tüketicilere de örnek olabilecek bir karardır. Faturalarını incelediklerini görecekler ki 60 saniye 1 dakika olarak ücretlendiriliyor ama 61 saniyelik konuşmada 2 dakika ücreti tahsil ediliyor. Dolayısıyla kampanya 1 saniye konuş 1 dakika öde kampanyasına dönüşüyor” dedi.


Turkcell’in ekonomik paketinde ücretlendirme nasıl yapılıyor?

TURKCELL, Ekonomik Konuşma Paketleri ile müşterilerini tüm Turkcell aboneleri ve sabit hatlarla dakikası en çok 15 yeni kuruştan (KDV dahil, ÖİV hariç) konuşturuyor. Turkcell’in bu paketleri çerçevesinde 60, 120, 240, 480, 1200 ve 2500 dakikalık paketleri var. Ancak ekonomik pakette ücretlendirme periyodu 60 saniye. Diyelim ki ayda 8.5 YTL karşılığında ALO60 abonesi oldunuz. Bu, ayda toplam 60 dakika konuşma hakkınız olduğu anlamına gelmiyor. Örneğin yanlış bir arama yaptınız ve 1 saniyede kapattınız. Konuşma sürenizden 1 saniye değil 60 saniye eksiliyor. Pakette 59 dakika kalıyor. Ya da 65 saniyelik konuşma yaptınız. Bu kez sürenizden 65 yerine 120 saniye, yani 2 dakika eksiliyor. Yani bu pakette toplam 60 dakika değil, hepsi 60 saniye veya altında sürmesi kaydıyla toplam 60 kez görüşme hakkınız var. Diğer paketlerde de aynı hesap geçerli. İster 10 ister 40 saniye konuşun her aramada paketten 1 dakikalık periyot eksiliyor.

Haberin Devamı