Gazete Vatan Logo

'1 numara' o mu?

P2 adlı mason locasının devamı niteliğindeki P3’ün ortaya çıkarılması ülkeyi şoke etti

1970’li yıllarda İtalyan siyasetinde deprem etkisi yaratan P2 adlı mason locasının devamı niteliğindeki P3’ün ortaya çıkarılması ülkeyi şoke etti. Savcılar, hakimler, işadamları ve vekillerden oluşan P3’ün tepesindeki “Sezar” kod adlı kişinin Başbakan Berlusconi olduğu iddia ediliyor


İtalya tarihinin ikinci büyük derin devlet skandalıyla çalkalanıyor. İtalyan savcılar, 1970’lerde ülkedeki siyasetin kirlenmesinde ve yolsuzlukların temelinde yer aldığı saptanan ve “devlet içinde devlet” olarak nitelendirilen P2 mason locasının çökertilmesinden 29 yıl sonra bir kez daha benzer bir skandalla çalkalanıyor. Siyaseti ve ekonomiyi etkileme amacıyla derin ve gizli örgütlenme iddiasıyla İtalyan Yargıtay Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma, iş adamları, siyasetçiler ve yargı mensuplarının bu gizli örgütün üyesi olduğunu ortaya koydu.



Bakan yardımcısı istifa etti

Örgütün kurucusu olduğu belirlenen ve daha önce de P2 gizli oluşumunda yer alan işadamı Flavio Carboni başta olmak üzere, onlarca işadamı soruşturma kapsamında gözaltında. Skandalla ilgisi bulunduğu ortaya çıkan Ekonomi Bakan Yardımcısı Nicola Cosentino istifa etmek zorunda kaldı.

Yargıtay Başsavcılığı, Milano Temyiz Mahkemesi Başkanı Alfonso Marra başta olmak üzere telefon dinlemelerine takılan savcı ve yargıçların ifadelerini almayı kararlaştırdı. Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Arcibaldo Müller ve Milano savcılarından Nicola Cerrato’nun da haklarında soruşturma açılan yargı mensupları arasında bulunduğu açıklandı. Eski Yargıtay Başkanı Vincenzo Carbone, Lombardia Bölge Başkanı Roberto Formigoni, senatör Marcello Dell’Ultri de ifadesi alınacak isimlerden...

Telefon kayıtlarında P3 üyelerinin kendi aralarında yaptıkları görüşmelerde örgütün tepesinde olduğu iddia edilen Başbakan Silvio Berlusconi’den “Sezar” diye söz ettikleri iddiası ise gündeme bomba gibi düştü. Başbakan Berlusconi dün avukatı aracılığıyla yayınladığı açıklamada sert bir dille iddiaları yalanladı.


Utanç verici bir kurgu bu!

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi P3 soruşturmasında kendisinin de yer alacağına yönelik iddiaları sert bir dille yalanladı. Berlusconi, muhalefete ve basına yüklenerek, “Ortada, beni ve hükümeti hedef alan utanç verici bir kurgu var. Sandık sonuçlarını yargı yoluyla tersine çevirmek istiyorlar” dedi. Başbakanın avukatı Niccolo Ghedini, zanlıların telefon görüşmelerinde Berlusconi’den “Sezar” diye söz ettikleri yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığını belirtti. Ghedini, bugün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sezar’ın Berlusconi’yle alakası yok. İddialar mesnetsiz” görüşünü savundu. Bu iddiaları haber yapan yayın organlarına tazminat davası açılacağını duyurdu.


P2 adlı gizli Mason Locası 1981 yılında feshedilmişti

İtalya, 1981’de P2 Gizli Mason Locası skandalıyla sarsılmıştı. Licio Gelli’nin 1970’li yıllarda kurduğu P2, ülkedeki pek çok finansal skandalın ve karanlık siyasi manevraların mimarı olduğunun ortaya çıkarılmasının ardından 1981’de feshedilmişti. P2 skandalına karışmış kişilerden biri olan 78 yaşındaki Carboni’nin, şimdi P3 adı altında yeni bir gizli örgütlenmenin elebaşısı olduğu iddia ediliyor. İş adamları, siyasetçiler ve bazı yargı mensuplarını bünyesinde barındıran gizli örgütlenmeye ilişkin soruşturmanın, önümüzdeki süreçte daha da genişleyebileceği ileri sürülüyor.

Haberin Devamı