Gazete Vatan Logo

'1 Mayıs Taksim'de kutlanabilir'

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yaklaşırken, Taksim tartışmaları da hız kazandı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun açıklamalarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, "DİSK ve KESK’in başvurusu sonucu 2012’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) aldığı karar sonrası Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs’ın kutlanmasını sağlamak hükümetin görev ve yükümlülüğü haline gelmiştir" dedi.

1 Mayıs Tertip Komitesi, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmeyeceği yönündeki açıklamalarını hukukçularıyla DİSK’te yaptığı toplantıyla değerlendirdi. Toplantıya Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Osman Öztürk, KESK Şubeler Platformu adına Erdal Güzel ve hukukçular katıldı.

Toplantıda konuşan Prof Dr. İbrahim Kaboğlu, DİSK ve KESK’in 2008 1 Mayıs’ında yaşananlardan sonrası ‘Toplu ifade ve gösteri haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM’e başvuru yaptığını belirterek, "AİHM’in verdiği karar ile hükümetin Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamasını engellemesinin toplantı ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği, hükümetin kısıtlama için kullandığı gerekçelerin gerekli ve kanıtlanabilir olmadığı, toplantı yapma özgürlüğünün toplantının istenilen yerde yapılmasını da kapsadığı, soyut ve kanıtlanmayan bahanelerle emekçilere kapatılmak istenen ve kapatılan Taksim alanının kutlama alanı olduğunu tescil etmiş oldu" dedi.

Bu kararla Taksim’in 1 Mayıs alanı olarak tescillendiğini söyleyen Kaboğlu, "İlk defa bir meydan, ulusalüstü hukuk alanında bir hakkın temek unsuru olarak kabul edildi. İlk kez bir meydan, Avrupa İnsan Hakları Sistemi’nde bir özne olarak yer almıştır" dedi.

KARAR BAĞLAYICI

Kabaoğlu kararın iç hukuk için bağlayıcı olduğunu da dile getirerek, "İnsan hakları değerler sisteminde, kamu düzeni uluslar arası bir kurum olarak ele alınır. Bu kurum gereği hukuk devletinin gerçekleşme şekli olarak hukuk kurallarının uygulanma zorunluluğu, hukuk kurallarını oluşturan mahkeme kararının da uygulanması zorunluluğu tüm taraf ülkelere yüklenmiştir. Hükümet verilen bu karara itiraz hakkını kullanmamış, kararda yapılan tespitleri kabul etmiştir. Mahkeme de kararlara uymanın bakanlar komitesinin denetimini gerektireceği yaptırımını düzenlemiştir" dedi.

İNŞAAT NEDENİ DE ARTIK GEÇERLİ DEĞİL

1 Mayıs’ın kutlanmasını sağlamanın bu karardan sonra hükümetin görevi olduğunu belirten Kaboğlu, Taksim’in 1 Mayıs kutlamasına açılmasını güçlendiren bazı nedenlerinde olduğunu dile getirdi. Kaboğlu bu nedenleri, "1 Mayıs resmi tatil günü olarak ilan edilmiştir. Sokak ve caddelerde geliş-gidişi olumsuz etkileme olasılığı azalmıştır. 2013 1 Mayıs’ı inşaat nedeniyle engellenmek istenmişti; artık o neden de geçerli değil. Anayasada güzergahı belirleme yetkisi 2001’deki değişiklikle mülki idarenin elinden alınmıştır. 1 Mayıs, zaman zaman yapılan gösteri ve yürüyüş olmayıp, sadece yılda bir kez yapılan bir emekçi etkinliği olduğundan kamu makamları bu konuda elden geldiğince esnek ve hoşgörülü davranmak durumundadır" diye sıraladı.

1 MAYIS MİTİNG DEĞİL BİR ANMADIR, BAYRAMDIR

Basın mensuplarının soruları üzerine değerlendirmelerde bulunan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, "Biz geçen yıl Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu kararını gündeme getirmiştik. Bu kararın uygulanmaması nedeniyle İstanbul Valisi, İl Emniyet Müdür, İçişleri Bakanı ve Başbakan hakkında suç duyurusunda bulunduk. 2013 1 Mayıs’ı ile ilgili olarak hukuki süreç devam ediyor. Dün İstanbul Valisi’yle yaptığımız görüşmede, vali Yenikapı’da veya Anadolu Yakası’nda Maltepe’de yapabileceğimizi söyledi.

1 Mayıs bir miting değil, bir anmadır, bayramdır. 1 Mayıs işçi sınıfının tüm 100 yılı aşkın bir süredir dünyada kutladığı birlik, dayanışma ve mücadele günüdür. Taksim’in bizim için çok önemli bir anlamı vardır. Taksim 1 Mayıs açısından bir simgedir. Taksim’in yıllarca yasaklı olduğu dönemleri yaşadık ancak 2010, 2011 ve 2012’de hiçbir sorun yaşamadan dünyanın en büyük 1 Mayıs’larını Taksim Meydanı’nda gerçekleştirdik. 1 Mayıs alanı İstanbul’da Taksim’dir. Geçen yıl inşaat gerekçe gösterilmişti ancak görüldü ki bu siyasi bir yaklaşımdır. Umuyoruz ki bu ülkeyi yönetenlerde gerilim ve şiddet siyasetinden, yönteminden vazgeçer" diye konuştu.












Haberin Devamı