Gazete Vatan Logo

'1.343 maden sahası ihale edilecek'

MADEN SAHALARI

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, yeni Maden Kanunu çerçevesinde ihalelerin başlayacağını ve sanayicilerin isteği doğrultusunda ilk grupta bin 343 maden sahasının ihale edileceğini bildirdi. Geçen yıl Maden Kanunu’nun yeniden düzenlendiğini ve 24 Haziran 2010 tarihinde yeni Maden Kanunu, 6 Kasım 2010’da da uygulama yönetmeliğinin yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yıldız, “Yapılan düzenlemeler ile önemli yenilikler getirilmiş, ilk defa hassas alanlarla ilgili olarak önce izin, sonra ruhsat dönemine geçilmiştir” dedi. İlk aşamada 1-b grubu 449 adet, 2. gruptan 894 adet maden sahası olmak üzere 1.343 adet sahanın 30 Mart 2011’de ilan edilerek ihale sürecinin başlayacağını anlatan Yıldız, öncelikle sektörden gelen talepler doğrultusunda, mermer, cam, çimento, seramik, tuğla-kiremit, yol yapımı, inşaat ve altyapı hizmetlerinde kullanılacak endüstriyel hammaddelerin bulunduğu ruhsat gruplarının ihalesinin yapılacağını bildirdi.

TURGUT UZER’E ANMA

Güler Sabancı: Liderliğiyle öne çıkan bir kişiydi


GEÇTİĞİMİZ Şubat ayında hayatını kaybeden Sabancı Holding Lastik Takviye ve Otomotiv Grup Eski Başkanı Tugut Uzer, İzmit Kentsa’da düzenlenen bir törenle çalışma arkadaşları tarafından anıldı. Törene Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da katıldı. Güler Sabancı törende yaptığı konuşmada Turgut Uzer’in lider kişiliğine dikkat çekti ve asıl işinin yanında insan ilişkilerinde de çok başarılı olduğunu söyledi. Sabancı: “Uzer; çok çalışkan ve güzel analiz yapan bir kişiydi. Hayatın her alanında aktif biriydi. Benim Turgut’tan öğrendiğim en önemli şey yaptığı işlerde sürekli geri bildirim istemesi ve yapılan her işten sonra geri bildirim vermesiydi. Onu tanımış olmak benim için bir ayrıcalıktır” dedi.

İZMİR’E UÇAK FABRİKASI

Kale, Mayıs’ta temel atıp yıl sonunda üretim hedefliyor

KALE Grubu şirketlerinden Kale Havacılık ile ABD’li Pratt&Whitney ortaklığıyla İzmir’deki Ege Serbest Bölgesi’nde kurulacak F 135 uçak motoru fabrikasının temelini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün atmasının planlandığı belirtildi. Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Sayın Cumhurbaşkanımızın takvimini bekliyoruz, teyit gelmeden bir şey söyleyemeyiz. Nisan sonu ya da Mayıs başı gibi temel atıp yıl sonuna kadar üretime başlamak istiyoruz” dedi. Grubun savunma sanayinde 2 insansız hava aracı projesini tamamladığını, hava araçlarının denendiğini ve başarılı olduğunu kaydeden Okyay, yeni projelerin gündemde olduğunu dile getirdi. Okyay, inşaat malzemeleri sektöründe bölgesel lider olmak amacıyla çevre ülkelerde mağaza açmaya odaklandığını, Abhazya, Bakü, Dubai ve Erbil’de açtıklarını, Suriye’de çok yakında açılacağını, Lübnan, Romanya ve Bulgaristan’da da çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

GSM OPERATÖRLERİ

Vodafone ve Turkcell ‘anayasa’da uzlaşamadı!

VODAFONE Türkiye, Ocak 2009’da başlattığı “müşteri memnuniyetine odaklı” stratejik programında uyguladığı “Vodafone Tüketici Hakları Bildirgesi” kampanyasının taklit edilerek kullanıldığı gerekçesiyle Turkcell İletişim Hizmetleri aleyhinde 17 Mart 2011’de hukuki süreç başlattığını açıkladı. Konuyla ilgili açıklamada şöyle denildi: “Vodafone Türkiye, bu kampanyasının lansmanı esnasında taklit edilerek ‘Cep Anayasası’ adı altında kullanılmasının yasal yaptırım gerektirdiğini bir ihtarname ile muhatap firmaya bildirerek bu durumun derhal düzeltilmesini ihtar etmiştir.”
Turkcell’in ise buna cevaben yaptığı açıklamada, “Cep Anayasası olarak bilinen kararlar bütününün temeli 29 Aralık 2009’da bir iç toplantıda alınmış, çalışanlara 5 Temmuz 2010’da duyurulmuştur. Şirketimiz suçlamalar kapsamında, hatta bu fikrin Turkcell’e ait olduğunu belirler nitelikte belgelerle birlikte gerekli ihtarı kendilerine hukuki yollarla iletmiştir. Mesnetsiz ve yanıltıcı iddialar karşısında hukuki haklarımızı kullanacağız” denildi.

1 YILDA 1 MİLYON ABONESİ OLDU

TTNET’in Tivibu Web’i Londra’dan ödülle döndü

TTNET tarafından hizmete sunulan ve 1 yılda 1 milyon aboneye ulaşan Tivibu Web, IPTV konusunda farklı ülkelerden operatörler; teknoloji partnerleri ve içerik sağlayıcıların bir araya geldiği IP&TV World Forum 2011 çerçevesinde düzenlenen Uluslararası IP&TV Endüstri Ödülleri kapsamında, ‘ En iyi IP TV, Hibrit veya Bağlantılı TV Servisi Büyüme Başarı Ödülü’ nün sahibi oldu.
Uluslararası IP&TV Endüstri Ödülleri kapsamında, Amerika’dan AT&T U-Verse, Singapur’dan Singtel ile birlikte ilk 3’e kalan Tivibu Web, geçtiğimiz yıl China Telecom ’un aldığı ödülü, bu yıl yerli ve yabancı 85 TV kanalıyla “Seç İzle ”, “Tekrar İzle ”, “Durdur İzle ” ve “Geri Al İzle ” gibi gelişmiş özellikleri sayesinde almaya hak kazandı.

AYDINLATMA SEKTÖRÜ

350 milyon dolarlık sektör Lighttech’te buluşacak


LIGHTTECH Uluslararası Elektrik, Aydınlatma ve Tesisat Fuarı, sektörün buluşma merkezi olacak. TETESFED, EMO, KOSGEB, AYDSİAD, İç Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, Mimarlar Odası, Avize İmalatçıları ve Satıcıları Odası, İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası’nın desteğiyle düzenlenen fuar, 7 bin m2 alan üzerinde gerçekleşecek. Yüksek sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi bekleyen fuarı, geçtiğimiz yıl 55 farklı ülkeden bin 486’sı yabancı olmak üzere 23 bin 118 kişi ziyaret etti. 31 Mart-3 Nisan arasında düzenlenecek olan fuarda; tasarruflu ve çevreci ürünler de yer alacak. Türkiye’de aydınlatmanın pazar hacmi yaklaşık 350 milyon dolar olarak ifade ediliyor.Bu hacmin 130 milyon doları lambalara, 220 milyon doları ise aydınlatma aksesuarlarına ait. Sektörün ihracatı ise 225 milyon doları aştı.

ÖDEMELER GECİKMEYECEK

Garanti ‘garanti ödeme’yi KOBİ’lerin hizmetine sundu


Garanti Bankası, ticaretin finansmanını banka garantisi altına alan yenilikçi ürünü “Garanti Ödeme”yi KOBİ’lerin kullanımına sunduğunu duyurdu. Garanti Bankası’ndan yapılan açıklamada, bankanın yeni uygulamayla, vadeli alım satım yapan KOBİ’lerin karşılıksız çek ve alacaklarını tahsil edememe gibi risklerini üstlenerek, alıcı ve satıcıların ticari faaliyetlerini güvenle sürdürmelerini sağladığı, ödeme ve tahsilat sıkıntılarına çözüm ürettiği kaydedildi.
“Garanti Ödeme” ile satıcı firmalara tahsilat garantisi veren bankanın, vade tarihinde alıcının hesabında yeterli para olmasa bile ödemenin gecikmeden gerçekleşmesini sağladığı, alıcıya, özel faiz oranlı “Garanti Ödeme” kredi limiti sunulduğu için, firmaların, ödemelerini nakit akışlarına uygun düzenleyebildikleri belirtildi. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “KOBİ’lerin, ticari faaliyetlerini hızlı ve güvenli şekilde yapmaları için geliştirdiğimiz uygulama, tahsilatlardaki ve ödemelerdeki sıkıntıları ortadan kaldırıyor” dedi.

Haberin Devamı