Gazete Vatan Logo
Magazin ''Zeki'yi doktor hatasından kaybettik''

''Zeki'yi doktor hatasından kaybettik''

Tarık Akan'dan ünlü yönetmenin ölümüyle ilgili çarpıcı iddia

Yönetmen Zeki Ökten ölümünün 2'nci yılında anıldı. Gecede Tarık Akan, "Şekeri ve kolesterolü varken kalp ameliyatı yaptılar. Bu aptallık onu kaybettirdi" dedi.

Türk sinemasının usta yönetmeni Zeki Ökten ölümünün ikinci yılında eşi Güler Ökten ve sanatçı dostlarının katılımıyla Beyoğlu Çiçek Bar'da anıldı. Sabah'ın haberine göre, gecede, 19 Aralık 2009'da kalp rahatsızlığı nedeniyle geçirdiği ameliyat sonrası 68 yaşında hayatını kaybeden Zeki Ökten için yakın dostu Nebil Özgentürk'ün hazırladığı bir belgesel izlendi. Güler Ökten kısa bir konuşma yaparak geceye katılan Tarık Akan, Mustafa Alabora, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş'a teşekkür etti. Ancak usta yönetmenle ilgili anıların anlatıldığı, sohbetlerin edildiği geceye damgasını vuran ise Tarık Akan'ın Ökten'e yapılan ameliyatın 'yanlış doktor kararı' olduğuna dair tartışma yaratacak sert konuşması oldu.

'HER ŞEY PARA MI'

Akan "Türkiye'de doktor olmuş başına unvan olarak profesör, doçent koymuş. İnsanların hataları yüzünden birçok dostum böyle gitti. Zeki de böyle gitti. Tıp dünyasının kendisine gelmesi lazım. Bu başına prof. veya doçent konan insanların tekrardan sorgulanması lazım. Hangi hasta ameliyat edilir, hangi hasta ameliyat edilmez konusunda doğru düzgün karar verilmesi gerekiyor. Öyle aptal bir hareket yüzünden onu kaybettik. Yoksa hâlâ yaşıyor olacaktı. Kesinlikle yüzde yüz doktor hatası... Çünkü şekeri ve kolesterolü bu kadar yüksek olan bir insana kalp ameliyatı yapılamaz. Ben doktor değilim ama bunu en cahil insan bile biliyor. Her şey para değil, ayıp doktorlar kendine gelsin." diye konuştu. Akan'ın "Şeker ve kolesterolü yüksek hastaya kalp ameliyatı yapılmaz. Bunu cahiller bile bilir." Sözlerini değerlendirmeleri için işin gerçek uzmanlarına görüşlerini sorduk. Aldığımız cevaplar Akan'ın iddiasının tam tersine şeker hastalarının kalp ameliyatı yapılabileceği hatta mutlaka yapılması gerektiği çünkü şekerin kalp sorununa yol açarak müdahale edilmezse hastanın kaybına yol açtığı yönündeydi.

DOKTORLAR AKAN'A KARŞI TEK SES

Prof. Dr. Mete Alp (Kartal Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi)

Kalpte risk 8 kat fazla, tabii ki yapılır
Kalp ameliyatı ettiğimiz hastalarımızın yüzde 40'ı şeker hastası. Şeker hastalığının kontrolü mümkündür. Koroner arter hastalığının yaratacağı risk şekerden 8 kat fazla olduğundan tabii ki öncelik her zaman bu hastalığının tedavisinindir.

Prof. Dr. Bingür Sönmez (Memorial Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı)
Hastaların çoğunun zaten şekeri var
Kalp ameliyatı yaptığımız hastalarımızın zaten yüzde 40'ı diyabetik ve genellikle 60 yaşlarında. Şeker hastaları kalp ameliyatı olamaz diye bir şey söylenemez. Bugünkü cerrahi yöntemlerle hastalarımızı sorunsuz taburcu ediyoruz.

Prof. Dr. Ümit Özyurda (Ankara Üni. Tıp Fak. Kalp Damar Cerrahisi)
Kalp damarını şeker hastalığı tıkar
Bu hastaların çoğunda zaten şeker hastalığı var. Şeker hastalığından dolayı damarları tıkanır ve ameliyat olurlar. Hastanın yaşı kalp ameliyatına engel değil. Akciğer kanseri değilse veya böbrek tümörü yoksa ameliyat edilebilir.

Doç . Dr. Türkan Tansel (İstanbul Üni. Tıp Fak. Kalp Damar Cerrahisi)
Bunu hep yapıyoruz, niye çekinelim
Şeker hastalığında damar sertliği çok hızlı ilerler, hastalarımıza bypass yapmamız gerekir. Devamlı ameliyat yaptığımız hasta grubumuzdur. Çok nadir rastladığımız bir hastalık değil ki ameliyat yapmaktan çekinelim.(Sabah)

Haberin Devamı