Gazete Vatan Logo

''Uzaya canlı gönderdik''

İran'da, içinde bir canlının bulunduğu ilk kapsülün uzaya fırlatıldığı bildirildi

AP Haber Ajansı İran'ın uzaya fare, kaplumbağa ve solucan gönderdiğini iddia etti.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da katıldığı törende ayrıca, üç haberleşme uydusu ile bir uydu taşıyıcısının tanıtımı yapıldı.

Tanıtılan haberleşme uyduları "Tulu", "Nevid" ve "Misbah-2" ile uydu taşıyıcısı "Simurg"un İranlı bilim adamı ve mühendislerin imzasını taşıdığı ve bir öncekilere göre çok daha gelişmiş oldukları belirtildi.

"Sefir" adlı ilk yerli uydu taşıyıcısını 17 Ağustos 2008'de fırlatan İran, "Ümit" adlı ilk yerli haberleşme uydusunu da "Sefir-2" uydu taşıyıcısıyla 3 Şubat 2009'da başarıyla fırlatmıştı.

İletişim ve Bilgi Teknoloji Bakanlığı, "Uzay ve havacılık programı kapsamında 4'ü orta irtifada, 3'ü uzak irtifada 7 uydunun fırlatılması için İranlı bilim adamı ve uzmanların çalışma yürüttüğünü" bildirmişti.

İlk haberleşme uydusunun fırlatıldığı tarihi, "Uzay Günü" olarak ilan eden İran, 2020'ye kadar ilk astronotunu uzaya göndermeyi hedefliyor.

İran'da her yıl devrimin ilanının yıl dönümüne 10 gün kala yapılan "Şafakta 10 Gün" kutlamalarında bilim ve teknolojide elde edilen başarılar açıklanıyor.

Ahmedinecad: "Bilim ve kültürle sulta düzenini yıkabiliriz"

Bu arada, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, "askeri çatışmayla değil, bilim ve kültürle zorba güçlere galip gelinebileceğini" söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, "İran'ın bilim ve teknolojideki başarılarının bütün milletlere ait olduğunu ve bu başarıların herkesi mutlu ettiğini" bildirdi.

Bilim adamlarını başarılarından dolayı öven Ahmedinejad, bilim adamlarının görevlerinin şahsi ve milli değil, insani olduğunu ve tüm dünyayı ilgilendirdiğini ifade etti.

İran'ın bilim ve teknolojide geldiği noktanın önceleri hayal bile edilemediğini anlatan Ahmedinecad, "Bilim ve kültürle sulta düzenini yıkabiliriz. İran'da hiç kimsenin dünyaya hakim olan zulüm düzenini yok etmek için askeri çatışmayla zafere ulaşılacağını düşündüğünü sanmıyorum. Ne buna inanıyoruz, ne de doğru bir yol olarak kabul ediyoruz" diye konuştu.

"Hegemonyacı güçlerin yenilgiye uğratılmasının, adalet ve insanlığa giden yolun açılmasının bilimden geçtiğini" kaydeden Ahmedinejad, insanın ilimle kendisini tanıdığını ve kemale erişebileceğini söyledi.

Ahmedinecad, bilim adamlarını ve ilmi çalışmaları desteklemeye devam edeceklerini ve bu alandaki çalışmaların insanlığın kurtuluşuna yönelik olduğunu belirtti.

Haberin Devamı