Gazete Vatan Logo

''KEY ödemesi 7 bin 800 YTL olmalıydı''

KEY'de yeni skandal. Hükümet ödemeyi nasıl ucuza kapattı?

DİSK’e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Genel Başkanı Veli Beysülen, KEY’i tam olarak ödeyen birinin 7 bin 800 YTL para alması gerektiğini belirterek, konuyu yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Beysülen, emeklilerin enflasyon karşısında alım gücünün yüzde 30’lara varan oranlarda eridiğini belirterek, memur emeklilerine verilmeyen enflasyon farklarıyla ilgili de dava açacaklarını belirtti.

DİSK’e bağlı Emekli-Sen Genel Başkanı Beysülen, ANKA’ya yaptığı açıklamada, uzmanların yaptığı hesaplamalara göre, Konut Edindirme Yardımı’nı (KEY) tam olarak ödeyen birinin karşılığında 7 bin 800 YTL alması gerektiğini söyledi. Beysülen, “Hükümet popülistlik yaparak, bunu ucuza kapattı. Hükümet, ‘Unutulmuş parayı, raflardan indirdim size veriyorum’ dedi ve insanlarda buna razı oldu. Oysa ki bu para zaten bizim hakkımız, biz bu konuyu sürekli gündemde tuttuk ve bırakmayacağız, konuya ilişkin dava açacağız" dedi.

AÇIKLANAN ENFLASYON GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Beysülen, Hükümetin zam yaparken hedef enflasyon üzerinden çalışmalarını yürüttüğünü, hedef enflasyon oranının ise tutturulamadığını da ifade etti. Kamu emeklisine enflasyon farkının verilmediğini ve kayba uğradıklarını kaydeden Beysülen, konuya ilişkin dava açacaklarını bildirdi. Açıklanan enflasyonun gerçek rakamları yansıtmadığını savunan Beysülen, “Bizim günlük hayatımıza etkisi olan mal ve hizmetleri düşündüğümüzde yılbaşından itibaren ilk altı ayda yüzde 30 civarında bir reel kaybımız söz konusu. Çünkü özellikle temel tüketim maddelerinden mercimek, pirinç, fasulye, yağ başta olmak üzere yakıta, elektriğe büyük zamlar geldi. Bunlar bizim günlük hayatımızda ilgilendiren maddelerö dedi. Beysülen, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyonu açıklarken günlük hayatla yakından ilgisi olmayan maddelerdeki fiyat hareketlerini hesaba katarak, enflasyonu düşük gösterdiğini öne sürdü. Beysülen, temel tüketim maddelerindeki artış nedeniyle emeklinin alım gücünün giderek zayıfladığını kaydederek, “Devletin açıkladığı ile bizim hissettiğimiz enflasyon aynı değil" dedi.

EK ÖDEMELER EMEKLİLERE YANSIMIYOR

Beysülen, SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 7.2 zamla ve memurlara yapılan ek ödemeyle enflasyon farkının telafi edildiğini söyleyerek, kamu emeklilerine söz konusu telafinin yapılmadığını kaydetti. Beysülen “Ek ödemeler emeklilere yansımıyor. Bu ülkede bir kayıp söz konusu ise çalışanın kaybı varsa emeklinin de kaybı vardır. Memur emeklilerine verilmeyen enflasyon farklarıyla ilgili dava açacağız" dedi. Meclis’in açılmasıyla birlikte Eylül ayından itibaren eylemlere başlayacaklarını dile getiren Beysülen, “Biz artık verilenlere razı olup kenarda oturmayı düşünmüyoruz çünkü bu ülkeye yıllarımızı verdik ve karşılığını istiyoruz. Kimseden nafaka istemiyoruz" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı