Gazete Vatan Logo

''Gebelikte seksten...''

İşte gebelik süresince cinsel ilişki sırasında dikkat edilmesi gerekenler...

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, gebelik süresince cinsel ilişki sırasında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Hamilelikte cinsel temastan çocuk zarar görür mü?

Bebekler rahim içinde güvenli ve vajinadan ayrı bir yerde olduklarından cinsel temastan direkt etkilenmezler. Bebeği ortamdan ayıran bir organ ve bunun girişinde de bir mukus tıkaç söz konusudur. Bu zincirin parçaları tam ve sağlamsa sorun olmayacaktır.

Hamileliğin ikinci üç ayında cinsel ilişkiye engel olan fiziksel bir durum var mı?

Eğer gebeliğin bu dönemlerinde herhangi bir risk faktörü yoksa cinsel ilişkiyi engelleyecek bir durum yoktur. Örneğin; daha önce rahim ağzına yapılmış cerrahi girişim, rahim ağzı yetmezliği, plasentanın bebeğin önünde olması durumu, çoğul gebelikler, erken doğum tehditi olan gebelikler, rahim boyunun kısalması ile seyreden durumlar, ileri derecede vaginal infeksiyonlar, servisitler, gebelik öncesi de söz konusu olan vajinismus gibi sorunlar varsa mutlaka doktordan öneri alınmalıdır.

Eşten cinsel yolla bulaşan bir hastalığın taşıyıcı olması anne karnındaki bebeği etkiler mi?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklı kişilerle cinsel temas gebelikte istenmeyen bir durumdur. Kişide var olan hastalığın türü, yoğunluğu ve bulaşıcılığına göre bu hastalıklar önem kazanır. Birde önemli olan gebe kadının içinde bulunduğu gebelik haftasıdır. Bazı hastalıklar gebeliğin erken döneminde bulaşma açısından daha az risklidir ama bulaştığında bebek üzerinde ileri dönemde ciddi sekeller bırakabilir. Bazı hastalıklar ise daha kolay bulaşır ama bebek üzerine daha az etkilidir. Bu tür durumlarda bebeğin hastalıktan ne kadar etkilendiği mutlaka detaylandırılmalıdır.

Hamileliğin ilerleyen döneminde en ideal cinsel ilişki pozisyonu nedir?

Hamilelik döneminde bebeğin üzerine direk baskı uygulamayacak her türlü pozisyonda ilişki kurulabilir. Dikkat edilmesi gereken durum gebelik boyunca çok fazla zorlayıcı ve ters hareketlerin yapılmaması ve sürenin çok uzun tutulmamasıdır. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde annenin karnının büyümesinden dolayı cinsel ilişki sırasında altta bulunmak ağrıya, dolayısıyla rahatsızlığa yol açabilir. İlişki esnasında en önemli durum karın üzerine baskı uygulayıcı hareketlerin yapılmamasıdır.

Bu dönemde erkeğin kadının içine boşalmasının bir sakıncası var mı?

Erkeğin spermi içindeki bazı maddeler rahim ağzı üzerinde genişletici etkiye sahip olduğunda en azından prezervatif ile korunmak iyi olacaktır.

Hamilelikte cinsel temas ne zaman tehlikelidir?

Daha önce rahim ağzına yapılmış cerrahi girişim, rahim ağzı yetmezliği, plasentanın bebeğin önünde olması durumu, çoğul gebelik, erken doğum tehditi olan gebelikler, rahim boyunun kısalması ile seyreden durumlar, ileri derecede vajinal infeksiyonlar, servisitler ve partnerde cinsel yolla bulaşan hastalık olduğu durumlarda cinsel temas konusunda daha dikkatli olunmalıdır.

Hamileliğin 6’ncı ayında sonra gerçekleşen cinsel birleşme erken doğuma yol açabilir mi?

Risk faktörü yoksa hiçbir dönemde yapılan cinsel aktivite erken doğuma sebep olmaz.
Gebelikte cinsel ilişki ne zaman kesilmeli?
Gebeliğin her döneminde kurallara uyulduğu sürece kısıtlama yoktur.(Hürriyet)

Haberin Devamı