Gazete Vatan Logo

''Dink’i iki kişi öldürdü''

İfade veren gizli tanık 'katilleri' teşhis etti

Hrant Dink davasında ifade veren gizli tanık Ogün Samast, Yasin ve Osman Hayal’i teşhis etti, 'Dink’e önden ve arkadan iki kişi yaklaştı. İkisi de ateş etti. Biri Ogün Samast’tı” dedi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davasında 13. duruşma dün yapıldı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ogün Samast, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender getirildi. Dink’in eşi Rakel Dink’in de bulunduğu duruşmaya 10 tutuksuz sanık katıldı.

Ergenekon bağlantısı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden “Dink sanıklarının Ergenekon davasıyla iligisi bulunup bulunmadığına ilişkin” sorunun cevap yazısında bu davanın sanıklarının bazılarının Ergenekon davasında yargılanan Veli Küçük, Levent Temiz, Muzaffer Tekin, Kemal Kerinçsiz, Mustafa Levent Göktaş ve Erbay Çolakoğlu ile telefon irtibatlarının olduğu belirtildi. Bir önceki oturumda dinlenemeyen “gizli tanık 1” bu duruşmada dinlendi. Tercüman Sevam Kallaoshyan salona alınarak yemin ettirildi. Gizli tanığın sesi ve görüntüsü değiştirilerek salonda ekrana aktarıldı.

İki kişi ateş etti

Gizli tanık ifadesinde, cinayet anında olay yerinde 4-5 kişinin bulunduğunu ve bunların birbirleriyle konuştuğunu iddia etti. Gizli tanık, olay anını ise şöyle anlattı: “Dink’e ilk olarak 40-45 yaşlarında 1.65 boylarında bir şahsın yaklaştı ve 3-5 saniye Dink ile konuştu. Bu şahsın el temasında bulunduğunu gördüm.

Aynı anda Hrant Dink’e arkadan ve önden birer şahsın yaklaştı, arkadan yaklaşan ve yuvarlak yüzlü, 1.70 boylarında kısa koyu kestane renkli saçlı, hafif kirli sakallı, açık tenli, hafif kalın kaşlı, tombul ve kısa parmaklı, uyuşturucu almış gibi bir halde bulunan üzerinde siyah kumaş pantolon, dizlere kadar inen siyah bir palto, içinde siyahın da bulunduğu rengarenk enine çizgili bisiklet yakalı bir kazak, siyah ayakkabı giymiş bulunan şahıs elindeki silahla hatırladığım kadarıyla Hrant Dink’e iki el ateş ettiğini gördüm.

Önden gelen sonradan

televizyonlardan isminin Ogün Samast olduğunu öğrendiğim şahıs da diğeriyle birlikte aynı zamanda iki el ateş ederek içinde Ermeni kelimesi geçen bir cümle söyleyerek bağırdı. Yasin Hayal insanların arasına karışmış konuşmaya çalışırken Osman Hayal onu susturmaya çalışıyordu.”

Üç kişiyi de teşhis etti

Mahkeme Başkanı, sanıkların fotoğraflarının yer aldığı teşhis tutanağını gizli tanığın odasına göndererek yeniden teşhis yapmasını istedi. Ardından Başkan, salondaki sanıkların yerlerini değiştirdikten sonra görüntülerini gizli tanığın odasındaki ekrana aktardı. Gizli tanık sanıklardan Osman Hayal, Yasin Hayal ve Ogün Samast’ı teşhis etti. Hayal, “Benim olay tarihinde Trabzon’da olduğum emniyet kayıtlarından bellidir. İddiasını kabul etmiyorum” dedi. Ogün Samast ise, “Olayı yapan benim. Olay günü ne Yasin ne de Osman yanımdaydı. Tek başımaydım”dedi.

JİTEM’e çalışıyorlardı

Erhan Özel adlı kişi Amasya Cezaevi’nden adliyeye getirildiğini ve gizli tanık olmak istediğini söyledi. Mahkeme Başkanı’nın kimliği bilinen birinin gizli tanık olamayacağını söylemesi üzerine bu kez duruşma salonu boşaltıldı. Erhan Özel, Erhan Tuncel, Osman Hayal ve Yasin Hayal’in JİTEM’e çalıştığını iddia etti. Kendisinin de para karşılığında JİTEM’e istihbarat verdiğini anlatan Özel, bağlı olduğu komutanın şu an Ergenekon davasında sanık olduğunu söyledi. Özen, 2005 yılı ve öncesinde Agos gazetesi çevresinde fotoğraflama çalışması yapan ekipte yer aldığını kaydetti. Özel, askerde tanıştığı komutanları aracılığıyla para karşılığı JİTEM’e bilgi verdiğini söyledi. Özel, 1997 ve 2005 yılları arasında JİTEM için çalıştığını, parayı da İstanbul Merkez Komutanlığı’ndan düzenli olarak elden aldığını belirtti. Özel emekli tuğgeneral olduğunu belirttiği komutanının ismini söylemedi. Özel’in bu ifadeleri üzerine müdahil avukatlar, gizli tanık programından yararlanabileceğini söyledi. Özel ise “Bu devlet Mustafa Duyar’ı koruyamadı” karşılığını verdi. Duruşmada talepleri sorulan avukatlardan Arzu Becerik, “Bu duruşmada bir şey daha sağlamlaştırıldı ve doğrulandı. Osman Hayal açısından olayların başından beri grubun içinde olduğudur. Olay yerinde olduğunu inkar etti. Ama sonra telefonundan İstanbul’da olduğu tespit edildi. Olayla ilgili sürekli çelişkili ifadeler verdi” dedi. Bunun üzerine Osman Hayal, “Senin kardeşin bu olayın içinde olsaydı sen de hatırlamazdın” diye tepki gösterdi. Becerik ise, “Ben yardım ve yataklık yapmadım” deyince Osman Hayal “Ben de yapmadım” dedi.





“Ömrümüz yettiğince buradayız”


Kendilerine ’Hrant’ın Arkadaşları’ adını veren grup, suikastin aydınlanması için her dava öncesi olduğu gibi bugün de Beşiktaş Meydanı’nda toplandı. ’Faşizme inat

kardeşimsin Hrant’, ’Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz’, ’Hrant’a uzanan eller kırılsın’ şeklinde slogan atan grup adına yapılan basın açıklamasını okuyan Tülin Özen, “Ömrümüz yettiği kadar burada olacağız” dedi.

Haberin Devamı